Istraživanje: korisnici se najviše žale na iPhone 5, najmanje na Galaxy S4

Istraživanje: korisnici se najviše žale na iPhone 5, najmanje na Galaxy S4

Foto: ICTbusiness.info

Analitičari iz J.D. Power’s napravili su seriju istraživanja flagshipova najvećih svjetskih mobilnih proizvođača, te su objavili objedinjene rezultate svoje studije koju su proveli ne bi li otkrili kako su bila zastupljena lansiranja četiri najpopularnija uređaja na Twitteru, blogovima i forumima u posljednjih 9-10 mjeseci. Za ovu studiju analitičari su prikupljali podatke na uzorku od četiri uređaja na tržištu: iPhone 5, BlackBerry Z10, Samsung Galaxy S4 i Nokia Lumia 920.

Analitičari su rezultate razvrstali u četiri kategorije. Radi se o broju spominjanja uređaja na društvenim mrežama na dan njegovog lansiranja, brendov imidž (odnosno, razgovor o samome brendu), kritike brenda s negativnim konotacijama, te diskusije o novim i drugačijim značajkama uređaja.

U pogledu razgovora na dan objave uređaja, iPhone 5 je pomeo konkurenciju  brojkom od 1,7 milijuna razgovora, a slijedi ga BlackBerry Z10 sa 300,000 razgovora., zatim Galaxy S4 i Lumia 920.

Apple, BlackBerry/RIM i Nokia su zaista bili blizu u rezultatima kategorije za imidž brenda, odnosno u ovoj kategoriji se radi o postotku razgovora o samome brendu. Rezultati su se za spomenute brendove kretali oko 41%, dok je Samsung bio tek na 20%.

Sljedeća kategorija je ona koja je bila začuđujuća. Kritika brendu gdje se radi o komentarima s negativnim konotacijama o samome brendu. iPhone je zasjeo ovdje na prvo mjesto sa 20%, što i nije baš pohvalno, barem za Apple. Korisnici su se najviše žalili na problem krhkosti površine uređaja, promjeni glavnoga konektora sa 30-pin na Lighting, ali i na Apple Maps. Isto tako, pritužbe su stizale i vezano uz lošu izolaciju osvjetljenja ekrana na bijelim modelima iPhone-a 5. Slijede ga BlackBerry Z10 sa 18%, Lumia 920 sa 15% i Galaxy S4 sa 11%. Nažalost, za ostale uređaje nisu navedene žalbe korisnika, barem ne u Daily Mailu koji je, među ostalima, iznio rezultate istraživanja.

Napokon, posljednja kategorija ove studije jest ona o razgovorima vezanima uz značajke svakoga od uređaja. Možda nekima ovaj podatak neće biti ništa novo, ali Samsungov Galaxy S4 je na samome vrhu ove kategorije sa 56%, a slijede ga Lumija 920, zatim iPhone 5, te BlackBerry Z10 na samome kraju.

Neki od ovih statističkih podataka ne iznenađuju, no oni nam pokazuju kako Samsung i dalje ima priliku stajati uz bok svojim vječnim konkurentima. Samsung veoma dobro radi svoj posao u pogledu same prepoznatljivosti brenda, ali još uvijek im predstoji dosta posla da budu u korak s brendovima kao što su Apple, Nokia, pa čak i BlackBerry.

Još iz kategorije

Xiaomi je najbrže rastući vodeći brend pametnih telefona u četvrtom kvartalu 2020. godine

Xiaomi je najbrže rastući vodeći brend pametnih telefona u četvrtom kvartalu 2020. godine

28.01.2021. komentiraj

Prema analizi podataka o globalnom tržištu pametnih telefona za četvrti kvartal 2020. godine koju su danas objavili IDC, Canalys i Counterpoint, Xiaomi je zadržao treće mjesto na svjetskom tržištu pametnih telefona s najjačim rastom na godišnjoj razini među top 5 brendova.

Zašto prednaručiti Huawei Mate 40 Pro?

Zašto prednaručiti Huawei Mate 40 Pro?

28.01.2021. komentiraj

Huawei Mate 40 Pro predstavljen je u listopadu prošle godine, a u Hrvatskoj je odnedavno dostupan u prednarudžbi. Ovaj pametni telefon u međuvremenu je osvajao brojne nagrade, a svojim je karakteristikama oduševio velik broj recenzenata i stručnjaka. Huawei Mate 40 Pro+ i Mate 40 Pro od svojeg se predstavljanja nalaze na vrhu prestižne DxOMark ljestvice, dok će se u napredne mogućnosti kamera Mate 40 Pro modela uskoro moći uvjeriti i hrvatski korisnici.

Adata donosi novu generaciju DDR5 memorijskih modula

Adata donosi novu generaciju DDR5 memorijskih modula

27.01.2021. komentiraj

Adata Technology sprema se tržišno predstaviti novu generaciju DDR5 memorijskih modula koji će nuditi znatna poboljšanja u brzini, kapacitetu, ali i veću propusnost po procesorskoj jezgri. Adata je blisko surađivala s dvama vodećim proizvođačima matičnih ploča, tvrtkama MSI i Gigabyte, radi osiguranja optimiziranog iskustva kroz sinergiju između Adata-inih DDR5 modula i njihovih najnovijih Intel platformi, ističu u kompaniji.