ISPROBALI SMO: Odličan suputnik na putovanju

ISPROBALI SMO: Odličan suputnik na putovanju
Dražen Tomić / Tomich Productions

Odlazak na putovanje ponekad je za nekog poput mene izniman izazov, problem, kako god to željeli izreći, napisati, osmisliti jer oprema s kojom radi nikad nije lagana, čak i najlakši komplet opreme nije ispod 8 kg. Probajte to nositi na leđima nekoliko sati, hodati pritom desetak i više kilometara. Kada pak probate otići na putovanje gdje je to više godišnji, manje poslovni put ipak danas je svima jasno kako je mnogo lakše imati sa sobom pametni telefon negoli profesionalnu opremu. Zato smo isprobali Huawei Mate 50 Pro.

Odlazak u Francusku bio je idealno rješenje za isprobati novi Huawei Mate 50 Pro pametni telefon i njegove foto mogućnosti. I ono što smo vidjeli zaista je odlično, naravno ne na razini profesionalne foto opreme, niti kada je riječ o svjetlu, oštrini slike, ali u dubinskim karakteristika, ali za svakodnevne fotke i fotke za sjećanje on je sasvim dobro rješenje i u uvjetima odličnog dnevnog svjetla po sunčanom jesenskom danu, ali i u uvjetima kiše, ali i u noćnim fotografijama (rezultate možete pogledati u galeriji).

Podsjetimo na neke tehničke karakteristike. Mate 50 Pro može se pohvaliti i prvim na svijetu fizički prilagodljivim otvorom blende na 10 razina te dosad neviđenim mogućnostima mobilne kamere koje su postigle najviši rezultat u povijesti testiranja DXOMARK-a, ostavivši iza sebe sve najveće konkurente u industriji. Oni su kamere na ovom mobilnom telefonu istestirali do maksimuma.

U usporedbi sa najnovijim konkurentkim proizvodima možemo reći da su za naše uvjete i isprobavanje fotke gotovo iste gledajući ih na zaslonima samih uređaja ili na standardima računalnim zaslonima. Kako je Huawei Mate 50 Pro izašao posljednji ipak je riječ o mrvicu boljim fotkama, a to dokazuje, kako smo već spomenuli prvo mjesto na Dxomark ljestvici. Ovdje treba naglasiti kako je riječ o flagship telefonima čija cijena prelazi 10 tisuća kuna i to treba uzeti kod „matematike“ vezane uz kvalitetu slike, ali i sve opcije kod fotografiranja i snimanja videa.

Vratimo se malo karakteristikama same kamere. Napredni hardver i algoritmi ugrađeni su za poboljšanje snimanja statične slike, to se vidi međutim ponekad je i nepotrebno ako imate zaista mirnu ruku. Ako se usporedi težina profesionalne opreme - sam fotić i objektiv lako se naviknete na samo 209 g težine pametnog telefona. Kada nije u nekom zaštitnom kućištu, a kako stražnja strana nije glatka jer je riječ o koži, to vam ne dopušta da vam telefon lako isklizne čak i po kiši.

Kamera velikog otvora blende f/1.4 radi s tehnologijom XD Fusion Pro kako bi snimke dovela do savršenstva, vole se pohvaliti iz Huaweija, ali tome je doista i tako. Na noćnim slikama vidjet će te kako radi odlično, snima zapravo sustavom koji se u fotografiji zove bracketing. Riječ je zapravo tehnici snimanja nekoliko snimaka istog subjekta korištenjem različitih postavki fotoaparata. Bracketing je koristan i često se preporučuje u situacijama u kojima je teško dobiti zadovoljavajuću sliku s jednom snimkom, osobito kada mala varijacija u parametrima ekspozicije ima relativno veliki učinak na rezultirajuću sliku - čitaj noćni snimak. Uz Huawei Mate 50 Pro morate zato paziti jer noćni snimak traje nekoliko sekundi i morate držati mobitel stalno usmjern na objekt snimanja.

Bracketing je opća tehnika snimanja nekoliko snimaka istog subjekta korištenjem različitih postavki fotoaparata. Bracketing je koristan i često se preporučuje u situacijama u kojima je teško dobiti zadovoljavajuću sliku s jednom snimkom, osobito kada mala varijacija u parametrima ekspozicije ima relativno veliki učinak na rezultirajuću sliku.

Portretni način rada primjenjuje prirodno zamućenje pozadine kako bi se subjekt izdvojio iz okoline, dok periskopska teleobjektivna kamera podržava raspon zumiranja do 200x, donoseći prizore iz dalekog svijeta ravno pred oči korisnika.

Iako novu Huawei Mate 50 Pro nema Google usluge, uz malo podešavanja mogu se relativno jednostavno koristiti na samom uređaju uz Gspace.Uz to, u Huaweijevoj trgovini aplikacijama AppGallery imate sve druge potrebne aplikacije. U svakom slučaju riječ je o flagship pametnom telefonu iznimno dobre kamere kada shvatite što vam sve omogućava.