POZITIVAN TREND

Isporuke tableta porasle su 8 posto u trećem kvartalu ove godine

Isporuke tableta porasle su 8 posto u trećem kvartalu ove godine
Depositphotos

Svjetske isporuke tableta dosegle su 33 milijuna u trećem tromjesečju 2023., što predstavlja pad od 7% na godišnjoj razini, prema Canalysu. Ali to predstavlja povećanje od 8% uzastopno, odražavajući oživljavanje tržišta tableta uoči ključne blagdanske sezone i snažnu izvedbu novih sudionika na tržištu. U međuvremenu, isporuke Chromebooka pale su 19% na 3,5 milijuna. To je zato što je veliki dio inventara za povratak u školu prošao kroz kanal.

"Sa stabilizacijom zaliha, isporuke tableta počinju se uzastopno povećavati", rekao je Himani Mukka, voditelj istraživanja u Canalysu. “Ovo je dobar znak za nadolazeću blagdansku sezonu, gdje će nastavak sniženja i lansiranja novih proizvoda vratiti tržište na rast iz godine u godinu. Došlo je do pomaka u preferencijama prema vrhunskim uređajima s većim zaslonima, pod utjecajem evoluirajućih potreba korisnika oko produktivnosti i potrošnje sadržaja."

"Osim toga, proizvođači tableta moraju početi davati prioritet integraciji generativnih AI mogućnosti u svoje uređaje kako bi održali konkurentsku prednost. Vodeći igrači Apple i Samsung već su signalizirali veću namjeru u vezi s ugradnjom AI iskustava u svoje hardverske portfelje. Dok se računala i pametni telefoni pripremaju za značajan napredak u AI-u na uređaju, dobavljači moraju osigurati da njihovi tableti drže korak kako bi pružili dosljednost u korisničkim iskustvima i održali interoperabilnost u ekosustavu uređaja,” nastavio je Mukka.

Proizvođači pametnih telefona napreduju na tržištu tableta, posebice kineski dobavljači s inovativnom ponudom i konkurentnim cijenama. U 3Q23, Huawei i Xiaomi su nadmašili Amazon na ljestvici dobavljača. Apple je zadržao prvo mjesto, isporučivši 12,5 milijuna iPada za 38% tržišnog udjela. Drugoplasirani Samsung isporučio je 6,2 milijuna tableta, što je pad od 6%, dok je Lenovo isporučio 2,6 milijuna tableta i zadržao treće mjesto. Huawei i Xiaomi zauzeli su četvrto i peto mjesto, pri čemu je potonji debitirao među prvih pet s najvećim rastom od glavnih dobavljača.

Svjetsko tržište Chromebooka pretrpjelo je umjereni pad u 3. kvartalu 23. nakon solidne sezone povratka u školu u prethodnom kvartalu. Velik dio zaostalog inventara sada je očišćen od velike potražnje za obrazovanjem. Acer je vratio prvo mjesto u isporuci Chromebooka s relativno niskim padom od 16% u usporedbi s drugim tromjesečjem, no isporuke su i dalje pale za 17% u odnosu na prošlu godinu. U međuvremenu, drugoplasirani HP suočio se s većim uzastopnim padom od 57% nakon što je prethodno zauzimao prvo mjesto. Dell je zadržao treće mjesto, sa svojim isporukama u trećem kvartalu približno jednakim HP-ovim. Lenovo i Asus zauzeli su konačna mjesta na ljestvici prvih pet.

"Putanja rasta Chromebookova brzo se promijenila na gore u 3. kvartalu 23. jer su isporuke pale za 40% tromjesečno u odnosu na tromjesečje nakon prethodno velike potražnje za obrazovanjem s američkog tržišta", rekao je Kieren Jessop, analitičar u Canalysu. “Ranije ove godine, proizvođači originalne opreme požurili su unaprijed izraditi modele prije povećanja naknade za licencu za ChromeOS i iskoristiti završni krug financiranja Fonda za hitno povezivanje američke vlade. Ali posljedica je bio snažan zaokret prema dolje u trećem tromjesečju budući da je velik dio zaliha nagomilanih tijekom godine sada očišćen“, zaključuje Jessop.