DOBAR POČETAK GODINE

Isporuke računala vraćaju se rastu i količinama prije pandemije u prvom kvartalu ove godine, Lenovo i dalje vodeći

Isporuke računala vraćaju se rastu i količinama prije pandemije u prvom kvartalu ove godine, Lenovo i dalje vodeći
Pixabay

Nakon dvije godine pada, prema preliminarnim rezultatima IDC-a, svjetsko tržište tradicionalnih osobnih računala vratilo se rastu tijekom prvog tromjesečja 2024. s 59,8 milijuna isporuka, rastući 1,5 posto iz godine u godinu. Rast je uglavnom postignut zahvaljujući lakim usporedbama iz godine u godinu jer je tržište palo za 28,7 posto tijekom prvog kvartala 2023., što je najniža točka u povijesti računala. Osim toga, globalne isporuke osobnih računala konačno su se vratile na razine prije pandemije jer su se količine u prvom tromjesečju 24. usporedile s onima viđenima u prvom tromjesečju 19. kada je isporučeno 60,5 milijuna jedinica.

S trendom pada inflacije, isporuke osobnih računala počele su se oporavljati u većini regija, što je dovelo do rasta u Americi, kao iu Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA). Međutim, deflacijski pritisci u Kini izravno su utjecali na globalno tržište računala. Kao najveći potrošač stolnih računala, slaba potražnja u Kini dovela je do još jedne četvrtine pada globalnih isporuka stolnih računala, koja su se već suočila s pritiskom prijenosnih računala kao preferiranog faktora oblika.

"Unatoč borbama u Kini, očekuje se da će se oporavak nastaviti 2024. jer će se novija računala s umjetnom inteligencijom pojaviti na policama kasnije ove godine i kako komercijalni kupci počnu osvježavati računala kupljena tijekom pandemije", rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživanja IDC-ovog Svjetskog praćenja mobilnih uređaja. . "Zajedno s rastom isporuka, očekuje se da će računala s umjetnom inteligencijom imati više cijene, pružajući dodatnu priliku proizvođačima računala i komponenti."

Među prvih 5 tvrtki, Lenovo je ponovno zadržao prvo mjesto i prerastao tržište uglavnom zbog velikog pada isporuka do kojeg je došlo u 1. kvartalu 23. Isporuke dobavljača porasle su 7,8 posto na godišnjoj razini i osigurale 23,0 posto tržišnog udjela. HP je zadržao drugo mjesto s gotovo jednakim isporukama i udjelom od 20,1 posto. Dell je bio treći s padom isporuka od 2,2 posto. Apple je značajno porastao za 14,6 posto, uglavnom zbog prevelikog pada u prethodnom razdoblju.