OČEKIVAN TREND

Isporuke Chromebooka rastu dok tableti padaju u drugom kvartalu ove godine

Isporuke Chromebooka rastu dok tableti padaju u drugom kvartalu ove godine
Depositphotos

Svjetske isporuke tableta pale su 11 posto godišnje u drugom kvartalu 2023., na 31,0 milijun jedinica, prema Canalysu. To predstavlja sekvencijalni pad u odnosu na 1. tromjesečje i označava najmanju količinu globalnih isporuka tableta od 1. tromjesečja 20. U međuvremenu, Chromebookovi su zabilježili pristojno tromjesečje, s isporukama koje su porasle za 1 posto godišnje na 5,9 milijuna jedinica, potaknuto povratkom potražnje za obrazovanjem, pri čemu se sezona povratka u školu u Sjevernoj Americi pokazala posebno plodnom.

Pad tržišta tableta predstavlja mali napredak u odnosu na pad od 13 posto na godišnjoj razini koji je zabilježen u prvom kvartalu ove godine. Apple je ojačao svoju poziciju vodećeg dobavljača tableta, isporučivši 12,3 milijuna jedinica, što čini gotovo dvije petine ukupnog globalnog tržišta tableta. Unatoč godišnjem padu isporuka od 14 posto, Samsung je osigurao drugo mjesto, isporučivši 6,0 milijuna tableta. Trećeplasirani Amazon i četvrtoplasirani Lenovo zabilježili su najveći pad među glavnim proizvođačima tableta, s padom isporuka od 33 posto odnosno 39 posto. Huawei je zauzeo peto mjesto na ljestvici s 1,7 milijuna isporučenih jedinica.

"Iako je potražnja za tabletima pala u odnosu na vrhunce pandemije, i dalje je relativno otporna", rekao je Himani Mukka, voditelj istraživanja u Canalysu. “Budući da su tržišta osobnih računala i pametnih telefona također ugrožena, dobavljači koji prodaju tablete imaju dodatni alat za pomoć u ciljanju džepova mogućnosti u potrošačkom, komercijalnom i obrazovnom sektoru. Tržište će dobiti poticaj od sezonski jače potražnje u drugoj polovici godine, s prodavačima koji će nastaviti lansirati nove proizvode, usvajati agresivne strategije izlaska na tržište i poticati promotivne aktivnosti. Međutim, na komercijalnom planu, čini se da će se jaz u produktivnosti između tableta i osobnih računala povećati. Uz Intel i AMD koji postavljaju planove za razvoj 'računala s umjetnom inteligencijom', buduća sposobnost tableta da služe kao zamjena za prijenosna računala mogla bi biti smanjena jer funkcionalnost AI postaje sve važnija za produktivnost radnika.”

Globalno tržište Chromebooka doživjelo je manji rast u 2. kvartalu 23. nakon sedam uzastopnih kvartala pada. HP je osigurao prvo mjesto kao vodeći dobavljač Chromebooka, dobivši preko 10 posto tržišnog udjela jer su isporuke porasle za 69 posto u odnosu na prošlu godinu. Lenovo je zadržao drugo mjesto jer su njegove isporuke Chromebooka porasle za 15 posto, dok je trećeplasirani Dell doživio pad od 15 posto, pri čemu su oba dobavljača isporučila oko 1,3 milijuna jedinica. Acer i Asus zauzeli su četvrto i peto mjesto, oba su izgubila tržišni udio u usporedbi s prošlom godinom.

"Povratak rasta Chromebookova uvelike je potaknut velikom potražnjom u obrazovnom sektoru u SAD-u", rekao je Kieren Jessop, istraživački analitičar u Canalysu. “SAD je činio 81 posto globalnih isporuka Chromebooka u drugom tromjesečju 2023., znatno iznad prosječnog udjela od početka pandemije. Uoči nadolazeće školske godine, američke institucije podnijele su prijave prije krajnjeg roka 13. svibnja 2023. za treći krug vladinog Fonda za hitnu povezanost (ECF)."

Savezna komisija za komunikacije (FCC) izvješćuje da je posljednji krug financiranja podržao uvođenje 5,1 milijuna povezanih uređaja, s ukupnim obvezama do danas koje su dosegle gotovo 13 milijuna povezanih uređaja. “Međutim, korištenje novca poreznih obveznika za Chromebookove nedavno je pod lupom, a Američki fond za istraživanje javnog interesa za obrazovanje objavio je kritičko izvješće o vijeku trajanja uređaja. Bez daljnjeg saveznog financiranja, škole koje drže starije Chromebookove mogle bi se suočiti s problemima upotrebljivosti i iskustva,” dodao je Jessop.