Intel u jeku pandemije lansirao desetu generaciju Intel Core desktop procesora

Intel u jeku pandemije lansirao desetu generaciju Intel Core desktop procesora

Foto: DepositPhotos

Intel je predstavio desetu generaciju Intel Core procesora za stolna računala, čiji je cilj poboljšati gaming iskustvo i omogućiti 4K video editiranje za kreativne profesionalce. Barem tako tvrde u američkoj kompaniji.

Uspjeh plasmana novih proizvoda impoznatniji je samim time što velika većina Intelovih djelatnika radi na daljinu, zbog čega je postojao strah da će nova generacija procesora ili kasniti ili će do daljnjeg biti odgođena.

No, Intel si nije mogao to dopustiti u jeku žestoke bitke za prevlast na tržištu s konkurentskim AMD-om. Koji je, uzgred rečeno, sve moćniji na svim poljima, od inovativnosti, cijene, kvalitete i performansi.

Što se tiče desete generacije Intel Core S serije procesora, konstantno se brendirala kroz gaming, ali testiranje se provodilo na Adobeovom Premiere paketu, ponajprije zbog činjenice da se pri editiranju video sadržaja izvlači maksimum iz procesora. Odnosno, opterećenje je izraženije no kod gaminga u većini slučajeva.

Brzina desete generacije ide do 5,3 GHz, a Core i9 Unlocked ima deset jezgri i 20 dretvi (eng., thread). Nadalje, Intel tvrdi da Intel Core i9-10900K jest najbrži gamin procesor na svijetu, a nudi "overclock" iz osvježeni Intel Extreme Tuning Utility s grafičkim poboljšanjima i novim mogućnostima. No, ono što također navode u Intelu jest da se sve češće na "jačanje" procesora odlučuju profesionalci u segmentu rada s video sadržajem.

Treba spomenuti i da procesor uključuje Intel Turbo Boos Max 3.0, koji identificira jezgre s najboljim performansama pa uz pomoć njih poboljšava performanse u cijelosti. Kao dodatak, Intelova deseta generacija procesora izvedena je tako da nema potrebe za povećanjem voltaže kod dvije najbolje jezgre u procesoru.

Na kraju, Intel se pohvalio brojkama, pa tako nova generacija općenito ima osjetno bolje performanse. U gamingu one idu i do 81 posto,a u editiranju 4K sadržaja i do 35 posto. Naravno, sve to još treba provjeriti u praksi, ali čini se da je Intel ponovno postavio ljestvicu nešto više no što je bio slučaj u prošlosti.

Još iz kategorije

ADATA predstavlja T5000C – vanjsku bateriju u pastelnim bojama s cvjetnim uzorkom

ADATA predstavlja T5000C – vanjsku bateriju u pastelnim bojama s cvjetnim uzorkom

29.05.2020. komentiraj

ADATA Technology predstavlja vanjsku bateriju T5000C, kapaciteta 5000 mAh. Donoseći jedinstveni dizajnerski pristup vanjskim memorijama, kompaktni T5000C opremljen je prekrasno ugraviranim cvjetnim uzorkom osvježavajućeg, proljećem inspiriranog izgleda i ugodnog osjećaja na dodir. Baterija dolazi u dvije zračne, pastelne boje koje savršeno pristaju uz cvjetni uzorak. Osim sjajnog izgleda, T5000C donosi i sjajne karakteristike, uključujući USB tip A i tip C priključke koji podržavaju dvosmjerno punjenje.

AOC proširuje svoj portfelj monitora za poslovne korisnike

AOC proširuje svoj portfelj monitora za poslovne korisnike

29.05.2020. komentiraj

U vremenima povećane potrebe za monitorima većih veličina, poboljšanim opcijama povezivanja i još boljom kvalitetom slike, specijalist za monitore AOC najavljuje novu P2 seriju monitora za poslovne korisnike.

Počinje službena prodaja Samsung The Serif i The Frame televizora u Hrvatskoj

Počinje službena prodaja Samsung The Serif i The Frame televizora u Hrvatskoj

28.05.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je na domaćem tržištu početak prodaje novih modela iz Lifestyle linije televizora za 2020. godinu – The Serif i The Frame. Ove modele karakterizira istančan dizajn, koji se uklapa u svaki interijer, ali i dobro poznata Quantum Dot tehnologija, visoka rezolucija i napredne funkcije na bazi umjetne inteligencije koje svaku sliku unaprjeđuje do 4K kvalitete.