Intel odgovara AMD-ovom Athlonu s novim procesorom Pentium Gold G5620 4 GHz

Intel odgovara AMD-ovom Athlonu s novim procesorom Pentium Gold G5620 4 GHz

Intel bi s novim dvojezgrenim Pentium Gold G5620 procesorima mogao žestoko udariti na AMD-ove Athlon procesore i pozicionirati se čvršće na vrhu u zajedničkoj utrci koju vodi s njim na tržištu. Jer, glasine ukazuju da bi novi procesor trebao biti na 14nm++ arhitekturi, imao bi spomenute dvije jezgre i brzinu od 4GHz, uz četiri threada i 65W TDP.

Na tržište bi ga trebala "pogurati" dva maloprodajna lanca iz Europe, a riječ je o finskom Futureportu i danskom ISO-Datentechniku. Naravno, jasno je da Intel misli ozbiljno i ukoliko procesor bude toliko moćan, trebao bi biti prvi izbor najluksuznijih stolnih i prijenosnih računala koja će okupirati tržište ove godine. Ali, to nije sve što Intel nudi.

Jer, na listi koja je objavljena, naći će se G5420 (3.8 GHz, 2/4), G5600T (3.3 GHz, 2/4), G5420T (3.2 GHz, 2/4), Celeron G4950 (3.3 GHz, 2/2), Celeron G4930 (3.2 GHz, 2/2) i Celeron G4930T (3.0 GHz, 2/2). Ne spominje se arhitektura na kojoj će se čipsetovi bazirati ni koliki će cache iGPU biti, ali s obzirom da Coffee Lake omogućava migraciju hardvera i za Spectre i Meltdown, bilo bi lijepo vidjeti ih s ovim novitetima. No, o tome kad dođe vrijeme.

Samo, problem u cijeloj priči jest što Intel ima problema s proizvodnjom procesora, prvenstveno onima od 14nm++, pa treba vidjeti kako će sve skupa biti izvedeno. Boljka je to koja se spominje još od prošle godine, ali u Intelu ne brinu jer ispunjavaju svoje ciljeve, što ne koladira s činjenicom da tržište treba još. Dakle, Intel se ne zaletava i ne širi proizvodnju, no time i usporava svoj rast pa će trebati vidjeti na koji način će odgovoriti svim izazovima.

Naime, nije dovoljno samo nadmašiti AMD po performansama, potrebno je zadovoljiti potrebe tržišta i potrebno je ponuditi proizvod po ipak prihvatljivoj cijeni jer glavni konkurent često za identične performanse nudi i do 20 posto jeftiniji proizvod.

Još iz kategorije

ADATA predstavlja RGB SSD

ADATA predstavlja RGB SSD

26.05.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavila je RGB SSD za igrače XPG SPECTRIX S40G. Uz stalne brzine čitanja/pisanja do 3500/3000 MB/s, prilagodljivo RGB osvjetljenje i cijeli niz značajki kojima se unaprjeđuju performanse, XPG SPECTRIX S40G logičan je odabir svih koji traže visoke performanse i iznimnu pouzdanost.

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

24.05.2019. komentiraj

Googleova objava da će prekinuti suradnju s Huaweijem po pitanju Android mobilnog operativnog sustava odjeknula je poput eksplozije i mogla bi imati ozbiljnog utjecaja na tržište pametnih telefona, ukoliko uistinu dođe do tako radikalnog poteza. Jer, kineska kompanija nema mnogo izbora u tom slučaju i zapravo bi van granica Kine uvelike iščeznula. Posebno se to odnosi na Europu...

Stiže nova Honor 20 serija pametnih telefona

Stiže nova Honor 20 serija pametnih telefona

23.05.2019. komentiraj

U jeku rata između Huaweia i Googla, SAD-a i Kine stiže na tržište novi podbrand Huaweia Honor sa svojom novom serijom pametnih telefona oznake 20. Riječ je o modelima Honor 20 Lite, Honor 20 i naravno očekivano Honor 20 Pro.