Intel odgovara AMD-ovom Athlonu s novim procesorom Pentium Gold G5620 4 GHz

Intel odgovara AMD-ovom Athlonu s novim procesorom Pentium Gold G5620 4 GHz

Intel bi s novim dvojezgrenim Pentium Gold G5620 procesorima mogao žestoko udariti na AMD-ove Athlon procesore i pozicionirati se čvršće na vrhu u zajedničkoj utrci koju vodi s njim na tržištu. Jer, glasine ukazuju da bi novi procesor trebao biti na 14nm++ arhitekturi, imao bi spomenute dvije jezgre i brzinu od 4GHz, uz četiri threada i 65W TDP.

Na tržište bi ga trebala "pogurati" dva maloprodajna lanca iz Europe, a riječ je o finskom Futureportu i danskom ISO-Datentechniku. Naravno, jasno je da Intel misli ozbiljno i ukoliko procesor bude toliko moćan, trebao bi biti prvi izbor najluksuznijih stolnih i prijenosnih računala koja će okupirati tržište ove godine. Ali, to nije sve što Intel nudi.

Jer, na listi koja je objavljena, naći će se G5420 (3.8 GHz, 2/4), G5600T (3.3 GHz, 2/4), G5420T (3.2 GHz, 2/4), Celeron G4950 (3.3 GHz, 2/2), Celeron G4930 (3.2 GHz, 2/2) i Celeron G4930T (3.0 GHz, 2/2). Ne spominje se arhitektura na kojoj će se čipsetovi bazirati ni koliki će cache iGPU biti, ali s obzirom da Coffee Lake omogućava migraciju hardvera i za Spectre i Meltdown, bilo bi lijepo vidjeti ih s ovim novitetima. No, o tome kad dođe vrijeme.

Samo, problem u cijeloj priči jest što Intel ima problema s proizvodnjom procesora, prvenstveno onima od 14nm++, pa treba vidjeti kako će sve skupa biti izvedeno. Boljka je to koja se spominje još od prošle godine, ali u Intelu ne brinu jer ispunjavaju svoje ciljeve, što ne koladira s činjenicom da tržište treba još. Dakle, Intel se ne zaletava i ne širi proizvodnju, no time i usporava svoj rast pa će trebati vidjeti na koji način će odgovoriti svim izazovima.

Naime, nije dovoljno samo nadmašiti AMD po performansama, potrebno je zadovoljiti potrebe tržišta i potrebno je ponuditi proizvod po ipak prihvatljivoj cijeni jer glavni konkurent često za identične performanse nudi i do 20 posto jeftiniji proizvod.

Još iz kategorije

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

23.03.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavio je 2,5-inčne SATA SSD-ove Ultimate SU750 brzine 6 Gb/s. Uz novu generaciju TLC (Triple-Level Cell) 3D NAND flasha i cijelim nizom drugih značajki, SSD-ovi SU750 nude izvrsnu vrijednost, vrhunske performanse i krajnju pouzdanost te predstavljaju izvrsnu ponudu za korisnike i njihovu sljedeću nadogradnju.

Apple osvježio specifikacije iMacova

Apple osvježio specifikacije iMacova

22.03.2019. komentiraj

Apple se napokon odlučio osvježiti liniju svojih iMac stolnih računala, i to na način što nudi nove Intelove procesorske i grafičke čipove za modele od 21,5 i 27 inča. Tako nešto svakako će odobrovoljiti korisnike, koji su strpljivo čekali i čekali čak 652 dana da američki tehnološki velikan malo predahne od iPhonea, streaminga i glazbe pa se vrati malo i korijenima.

VIDEO: Hangar18 s Noa telefonima želi na irsko i rusko tržište

VIDEO: Hangar18 s Noa telefonima želi na irsko i rusko tržište

21.03.2019. komentiraj

Domaći bran mobilnih telefona Noa, iza kojeg stoji koprivnička tvrtka Hangar18 vlasnika Maria Kralja odlučila se na novi veliki iskorak i to prije svega na irsko tržište. I dok su na irskom tržištu sve brzo riješili, pregovori za rusko tržište ipak su potrajali no sada je pred njima veliki izazov kako ispuniti zahtjeve jednog tako velikog tržišta.