Intel obećaje veće i povoljnije SSD-ove za računala

Intel obećaje veće i povoljnije SSD-ove za računala

Intel više nije dominantna sila kao proteklih godina pa se odlučio tržištu predstaviti s boljim, nešto jeftinijim i kvalitetnijim proizvodima, među kojima će biti najavljeni SSD (Solid State Drivers) diskovi za računala.

Naime, iako SSD još uvijek ne može parirati starijoj tehnologiji po pitanju kapaciteta i troškova, Intel obećaje da će učiniti iskorak prema takvoj realnosti. I to zahvaljujući SSD diskovima koji bi mogli pohraniti više podataka na manje prostora. Prema onome što se navodi, gustoća će se povećati za dvostruko, na 16 bitova po ćeliji!

Sve zahvaljujući novoj tehnologiji koja uključuje ćelije na pet razina i povećava kapacitet, ali i smanjuje troškove proizvodnje pa bi u ne tako dalekoj budućnosti SSD napokon mogao biti cjenovno prihvatljiviji. A da se uistinu potvrdi navod kako će sve to biti dostupno "u ne tako dalekoj budućnosti" pobrinut će se Intelovi partneri.

U prvom redu, to je Toshiba. Japanska kompanija možda jest u problemima posljednjih godina, ali kad se radi o flash memoriji, još uvijek je vodeća u svijetu pa sve što nudi, od infrastrukture i znanja, svakako će pomoći Intelu da ispuni zacrtane ciljeve.

A dok čekamo jednu takvu stvarnost, moramo prihvatiti postojeću, koja sugerira novi rast cijena SSD diskova. Jer, proizvođači planiraju podići cijene za deset do 15 posto za NAND flash, što bi automatski učinilo SSD diskove skupljima. A kad se na to pridoda najavljeni rast cijena DRAM modula, jasno je i da će RAM biti skuplji no što je bio u posljednje vrijeme.

Razlog za to, osim trgovinskog rata SAD-a i Kine te blaže ekonomske krize, jest nedavna katastrofa s nestankom struje u Japanu, koja je pogodila tvornicu Toshibe i Western Digitala, pa su ostali bez ukupno šest eksabajta memorije, što je uzrokovalo nestanak desetak milijuna "pločica" na tržištu.

Još iz kategorije

Opet problemi s malwareom na Google Play Storeu, ovaj puta ugroženo 300 milijuna korisnika

Opet problemi s malwareom na Google Play Storeu, ovaj puta ugroženo 300 milijuna korisnika

10.10.2019. komentiraj

Google neće po dobrome pamtiti rujan ove godine, tijekom kojeg je u popularnoj trgovini za aplikacije Google Play Store otkrivene 172 zaražene aplikacije s više od 335 milijuna preuzimanja, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

Izašao Manjaro Linux 18.1.0 Juhraya

Izašao Manjaro Linux 18.1.0 Juhraya

10.10.2019. komentiraj

Linux distribucija Manjaro dobila je najnoviju verziju - Manjaro 18.1.0 - Juhraya. I prva zanimljivost pri instalaciji softvera jest da se može izabrati uopće ne postaviti uz njega neki od office paketa.

Do 2028. oko 240 uređaja dolazit će sa fleksibilnim ili savitljivim ekranima

Do 2028. oko 240 uređaja dolazit će sa fleksibilnim ili savitljivim ekranima

07.10.2019. komentiraj

Savitljivi mobiteli, čiji se zasloni mogu zakretati u nekoliko smjerova pa “pretvarati” pametni telefon u tablet ili obrnuto, još uvijek nisu zaživjeli punim plućima, ali do 2028. bi ih na tržištu trebalo biti 228 milijuna, a ukupno bi tako nešto bilo moguće na čak 240 uređaja raznih proizvođača.