Intel obećaje veće i povoljnije SSD-ove za računala

Intel obećaje veće i povoljnije SSD-ove za računala

Intel više nije dominantna sila kao proteklih godina pa se odlučio tržištu predstaviti s boljim, nešto jeftinijim i kvalitetnijim proizvodima, među kojima će biti najavljeni SSD (Solid State Drivers) diskovi za računala.

Naime, iako SSD još uvijek ne može parirati starijoj tehnologiji po pitanju kapaciteta i troškova, Intel obećaje da će učiniti iskorak prema takvoj realnosti. I to zahvaljujući SSD diskovima koji bi mogli pohraniti više podataka na manje prostora. Prema onome što se navodi, gustoća će se povećati za dvostruko, na 16 bitova po ćeliji!

Sve zahvaljujući novoj tehnologiji koja uključuje ćelije na pet razina i povećava kapacitet, ali i smanjuje troškove proizvodnje pa bi u ne tako dalekoj budućnosti SSD napokon mogao biti cjenovno prihvatljiviji. A da se uistinu potvrdi navod kako će sve to biti dostupno "u ne tako dalekoj budućnosti" pobrinut će se Intelovi partneri.

U prvom redu, to je Toshiba. Japanska kompanija možda jest u problemima posljednjih godina, ali kad se radi o flash memoriji, još uvijek je vodeća u svijetu pa sve što nudi, od infrastrukture i znanja, svakako će pomoći Intelu da ispuni zacrtane ciljeve.

A dok čekamo jednu takvu stvarnost, moramo prihvatiti postojeću, koja sugerira novi rast cijena SSD diskova. Jer, proizvođači planiraju podići cijene za deset do 15 posto za NAND flash, što bi automatski učinilo SSD diskove skupljima. A kad se na to pridoda najavljeni rast cijena DRAM modula, jasno je i da će RAM biti skuplji no što je bio u posljednje vrijeme.

Razlog za to, osim trgovinskog rata SAD-a i Kine te blaže ekonomske krize, jest nedavna katastrofa s nestankom struje u Japanu, koja je pogodila tvornicu Toshibe i Western Digitala, pa su ostali bez ukupno šest eksabajta memorije, što je uzrokovalo nestanak desetak milijuna "pločica" na tržištu.

Još iz kategorije

Na tržište stiže Samsung Galaxy Fold

Na tržište stiže Samsung Galaxy Fold

04.12.2019. komentiraj

Samsung Galaxy Fold u sljedećim će tjednima biti dostupan i korisnicima u Hrvatskoj uz preporučenu cijenu od 15,5 tisuća kuna. Kako ističu u Samsungu ovaj pmetni uređaj moći će se kupiti u Samsung experience storeu u Zagrebu i Splitu te kod telekom operatera.

IDC: Prodaja mobitela će oštro rasti u 2020. zbog uvođenja 5G u Kini

IDC: Prodaja mobitela će oštro rasti u 2020. zbog uvođenja 5G u Kini

03.12.2019. komentiraj

Analitičari IDC-a prognoziraju da će sljedeće godine globalno tržište pametnih telefona napokon zabilježiti rast, što je odlično jer se tako nešto nije dogodilo tri godine zaredom pa se stvorila panika na tržištu. Ali, treba reći i da IDC ovime spušta prognozu koju je dao prije gotovo tri mjeseca.

Bezbroj lica novog Huawei Watch GT 2 sata

Bezbroj lica novog Huawei Watch GT 2 sata

02.12.2019. komentiraj

Osim skupljanja i analiziranja širokog raspona informacija o vašim aktivnostima, treningu te kvaliteti sna, sada izgled vašeg sportskog sata možete vrlo jednostavno prilagođavati svakoj situaciji ili raspoloženju. Huawei Watch GT 2 tako pruža mogućnost odabira izgleda vašeg zaslona, neovisno o tome želite li futuristički uređaj ili elegantan sat klasičnog stila. Izgled vašeg sata možete promijeniti u tren oka.