Intel obećaje veće i povoljnije SSD-ove za računala

Intel obećaje veće i povoljnije SSD-ove za računala

Intel više nije dominantna sila kao proteklih godina pa se odlučio tržištu predstaviti s boljim, nešto jeftinijim i kvalitetnijim proizvodima, među kojima će biti najavljeni SSD (Solid State Drivers) diskovi za računala.

Naime, iako SSD još uvijek ne može parirati starijoj tehnologiji po pitanju kapaciteta i troškova, Intel obećaje da će učiniti iskorak prema takvoj realnosti. I to zahvaljujući SSD diskovima koji bi mogli pohraniti više podataka na manje prostora. Prema onome što se navodi, gustoća će se povećati za dvostruko, na 16 bitova po ćeliji!

Sve zahvaljujući novoj tehnologiji koja uključuje ćelije na pet razina i povećava kapacitet, ali i smanjuje troškove proizvodnje pa bi u ne tako dalekoj budućnosti SSD napokon mogao biti cjenovno prihvatljiviji. A da se uistinu potvrdi navod kako će sve to biti dostupno "u ne tako dalekoj budućnosti" pobrinut će se Intelovi partneri.

U prvom redu, to je Toshiba. Japanska kompanija možda jest u problemima posljednjih godina, ali kad se radi o flash memoriji, još uvijek je vodeća u svijetu pa sve što nudi, od infrastrukture i znanja, svakako će pomoći Intelu da ispuni zacrtane ciljeve.

A dok čekamo jednu takvu stvarnost, moramo prihvatiti postojeću, koja sugerira novi rast cijena SSD diskova. Jer, proizvođači planiraju podići cijene za deset do 15 posto za NAND flash, što bi automatski učinilo SSD diskove skupljima. A kad se na to pridoda najavljeni rast cijena DRAM modula, jasno je i da će RAM biti skuplji no što je bio u posljednje vrijeme.

Razlog za to, osim trgovinskog rata SAD-a i Kine te blaže ekonomske krize, jest nedavna katastrofa s nestankom struje u Japanu, koja je pogodila tvornicu Toshibe i Western Digitala, pa su ostali bez ukupno šest eksabajta memorije, što je uzrokovalo nestanak desetak milijuna "pločica" na tržištu.

Još iz kategorije

Uskoro i Huawei prijenosna računala na hrvatskom tržištu

Uskoro i Huawei prijenosna računala na hrvatskom tržištu

05.06.2020. komentiraj

Huawei je u Zagrebu predstavio nove proizvode za ljeto 2020. godine, ali i najavio skori dolazak svojih prijenosnih računala na domaće tržište. Kako ističe Norman Muller iz Huaweija prvi prijenosnici mogu se očekivati na tržištu negdje u jesen ove godine. To će zasigurno pokazati, kako tvrdi Muller da Huawei nije samo kompanija koja proizvodi pametne telefon3e nego i sve druge uređaje od pametnih nosivih uređaja, ali i računala.

IDC procjenjuje da će ove godine tržište pametnih telefona pasti za 11,9 posto

IDC procjenjuje da će ove godine tržište pametnih telefona pasti za 11,9 posto

05.06.2020. komentiraj

Globalno tržište pametnih telefona prema prognozi IDC-a past će 11,9 posto na godišnjoj razini s krajem 2020., što znači da bi trebalo biti isporučeno oko 1,2 milijardi uređaja.

Samsung Galaxy S20+ prodaje se bolje od baznog S20 i S20 Ultra

Samsung Galaxy S20+ prodaje se bolje od baznog S20 i S20 Ultra

04.06.2020. komentiraj

Samsung je u veljači predstavio Galaxy S20 seriju pametnih telefona i ponovno se u njoj moglo pronaći tri modela, ali ovaj put bitnih razlika između osnovnog S20 i luksuznog S20 Ultra 5G modela nije bilo. Osim veličine, malo jače kamere i 5G mogućnosti, naravno. Zato se postavljalo pitanje što će S20+ uopće u cijeloj priči postići...