NOVA RAČUNALA

Inovacije i bolja održivost najnovijih Lenovo prijenosnih računala ThinkPad serije L i serije X

Inovacije i bolja održivost najnovijih Lenovo prijenosnih računala ThinkPad serije L i serije X
Tom Butler, izvršni direktor, IDG portfelj komercijalnih proizvoda, Lenovo
Dražen Tomić / Tomich Productions

Lenovo je predstavio svoju najnoviju ponudu poslovnih prijenosnih računala u obliku ThinkPad L i ThinkPad X13 serije. Nova prijenosna računala potvrda su predanosti tvrtke inovacijama i održivosti sa značajkama kao što su poboljšana mogućnost popravka, više recikliranih materijala, učinkovito upravljanje napajanjem i moćne mogućnosti obrade s ugrađenom sigurnošću i upravljivošću. Ovim ponudama, Lenovo ne samo da prikazuje svoju tehnološku stručnost, već i svoju predanost pružanju podrške raznolikoj bazi korisnika u postizanju uspjeha u mnogim poslovnim segmentima.

Najnovija Lenovo ThinkPad L i X13 serija donosi višestruka poboljšanja usmjerena na unaprjeđenje korisničkog iskustva. Novi modeli nude nekoliko faktora oblika – uključujući 13-inčne ili 13-inčne 2-u-1, 14-inčne te uvođenje novih 16-inčnih zaslona u ThinkPad L16 – služeći onima kojima je potrebna prenosivost bez ugrožavanja performansi. Opremljeni dodatnom kamerom više rezolucije od 5 MP, korisnici mogu očekivati poboljšane mogućnosti video konferencija i stvaranja sadržaja. Zasloni omjera 16:10 dizajnirani su kako bi ponudili impresivno iskustvo gledanja za optimalnu produktivnost, a uz podršku do 64 GB RAM-a1, ova prijenosna računala obećavaju besprijekoran multitasking i poboljšane performanse. Poboljšanja u termičkom dijelu stražnjeg ventilacijskog otvora osiguravaju učinkovito hlađenje za dugotrajnu upotrebu, dok odabrani modeli nude podršku za do Wi-Fi 7 i 4G LTE ili 5G sub6 na odabranim modelima, poboljšavajući mogućnosti povezivanja. Pokreću ih Intel Core Ultra procesori s Intel vPro ili AMD Ryzen PRO 7030 Series procesorima na ThinkPad L14 Gen 5 i L16 Gen 1, ova nova prijenosna računala dizajnirana su za optimalno pokretanje Windows 11 i spremna su povećati produktivnost i pojednostaviti profesionalne zadatke.

Poslovna prijenosna računala sljedeće generacije moraju pružiti poboljšana korisnička iskustva, a istovremeno činiti korake prema poboljšanju svog utjecaja na kružno gospodarstvo. Kako bi  pomogao u smanjenju emisija i podržao korisnike u njihovim vlastitim ciljevima održivosti, Lenovo je napravio značajan napredak u ovom području kroz razvoj inovativnih opskrbnih lanaca, usluga, dizajna proizvoda i materijala, omogućujući im prijelaz na kružni model “dizajn, korištenje, vraćanje, ponovno korištenje”.

Najnovija ThinkPad prijenosna računala tvrtke Lenovo dodatno utjelovljuju ovu predanost povećanjem mogućnosti popravka kako bi se smanjio elektronički otpad, nudeći novu tehnologiju iz 3M koja poboljšava svjetlinu zaslona uz smanjenje potrošnje energije i nove taktilne oznake za inkluzivnije korisničko iskustvo.

Stvoren 2020., Lenovo Product Diversity Office (PDO) nastoji implementirati revizijsku ploču Diversity by Design i uvesti kontrolne točke u faze planiranja, razvoja i izvedbe Lenovo proizvoda, što potvrđuje da su rješenja inkluzivna i pristupačna. Lenovo PDO blisko surađuje s različitim skupinama korisnika, uključujući Governor Morehead školu za slijepe kako bi poboljšao razumijevanje interakcije računala sa slijepim i slabovidnim korisnicima. Lenovo je u suradnji s Microsoftovim timom za pristupačnost ugradio nove taktilne znakove za povećanu pristupačnost u dizajn tipkovnice, postavljajući nove industrijske standarde. Ove nove oznake sada su integrirane u novi dizajn ThinkPad modela u 2024.

Nedavno najavljeni Lenovo ThinkPad T14 Gen 5, T14s Gen 5 i ThinkPad L14 Gen 5 opremljeni su vrhunskim 3M optičkim filmskim rješenjem izrađenim korištenjem DBEF5 tehnologije u odabranim zaslonima 14-inčnih prijenosnih računala. Ova tehnologija predstavlja značajan napredak u kvaliteti zaslona. Korištenjem ovog optičkog filma, Lenovo osigurava da njihovi zasloni prijenosnih računala ne samo da isporučuju iznimnu svjetlinu, sada povećanje do 400 nita s do sada 300 nita, već također doprinose smanjenju potrošnje energije do 16 posto, promičući energetsku učinkovitost bez ugrožavanja jasnoće slike. Ova inovativna značajka naglašava posvećenost tvrtke Lenovo pružanju vrhunskih performansi korisnicima pritom vodeći računa o potrošnji energije.

Jedna od ključnih značajki novih ThinkPad L14 Gen 5 i L16 Gen 1 je poboljšana mogućnost popravka, uz podršku iFixita koji je dao preliminarnu ocjenu 9 od 10. Istaknuto u nedavnoj najavi ThinkPad T14 Gen 5 i T16 Gen 3, ovo je partnerstvo identificiralo načine za poboljšanje dizajna i inženjeringa tako da korisnici mogu jednostavno popraviti i nadograditi svoje uređaje, putem lako dostupnih korisnički zamjenjivih jedinica (CRU) kao što su DIMM, tipkovnica, SSD i WWAN, čime se produljuje životni vijek korisničkih uređaja i pomaže u smanjenju elektroničkog otpada. Ova predanost poboljšanju mogućnosti popravka izdvaja Lenovo od ostalih proizvođača i ističe njegovu predanost proizvodnji pouzdanijih i trajnijih proizvoda.

Uključivanje Intel Core Ultra procesora u ThinkPad L i X13 seriju je velika prekretnica za korisnike koji žele iskoristiti AI u svojim radnim procesima. NPU su specijalizirani procesori koji su posebno dizajnirani za zadatke umjetne inteligencije, kao što su prepoznavanje slika, obrada prirodnog jezika i strojno učenje. Prebacivanjem ovih zadataka na namjenski hardver, korisnici mogu uživati u poboljšanim performansama, smanjenoj potrošnji energije i većim brzinama računanja. To rezultira učinkovitijim i brzim računalnim iskustvom, čineći nove ThinkPad uređaje idealnima za radne tijekove vođene umjetnom inteligencijom.

Copilot u sustavu Windows korisnicima je na dohvat ruke kao njihov svakodnevni AI suputnik, koji radi u raznim aplikacijama u sustavu Windows 11 kako bi pojednostavio zadatke, postavke kontrole I pokrenuo kreativnost. Omogućen je brz pristup AI suputniku s jednim pritiskom tipke Copilot10.

Intel Core Ultra podržavat će više od stotinu aplikacija poboljšanih za AI, uključujući aplikacije kao što su Zoom, Microsoft Teams, Adobe Lightroom i Studio Effects koje su optimizirane za pružanje vrhunskog korisničkog iskustva, koje karakteriziraju intuitivna funkcionalnost i dinamičke mogućnosti. Značajke kao što su predviđanja teksta, prijepisi sastanaka i e-pošta sa sažetkom poboljšavaju produktivnost, dok alati za digitalni sadržaj osnažuju kreativnost bez ugrožavanja performansi sustava. Suradnja tvrtke Lenovo sa strateškim partnerima za isporuku personaliziranih AI rješenja pokreće transformativni pomak u osobnom računalstvu, utirući put prema još intuitivnijem i učinkovitijem korisničkom iskustvu.

Lenovo ThinkPad L14 Gen 5 i ThinkPad L16 Gen 1 dostupni su s procesorima AMD Ryzen PRO serije 7030 koji su pomno dizajnirani kako bi bili izvrsni u izazovnim okruženjima poslovnih operacija kojima upravlja IT. S do 8 procesorskih jezgri visokih performansi, ovi procesori pružaju munjevito brze mogućnosti multitaskinga, olakšavajući besprijekornu produktivnost u suočavanju sa zahtjevnim zadacima. Uz AMD Radeon integriranu grafiku, korisnici imaju koristi od poboljšanih performansi za vizualizaciju, glatki 4K streaming i robusnu podršku za više zaslona. Dodatno, integracija AMD PRO tehnologija poboljšava sigurnosne protokole u sinergiji s Lenovo ThinkShield rješenjima, pojednostavljuje upravljivost i pomaže u poboljšanju stabilnosti i pouzdanosti ThinkPada. Skrojeni kako bi zadovoljili stroge zahtjeve IT timova, ThinkPad L14 Gen 5 i L16 Gen 1 pokretani procesorima AMD Ryzen PRO 7030 serije su pouzdana moćna prijenosna računala dizajnirana za optimizaciju učinkovitosti i performansi za tvrtke koje rade u složenim IT okruženjima.

„Najnovija poslovna prijenosna računala Lenovo, serija ThinkPad L i ThinkPad X13 pokazuju predanost tvrtke Lenovo inovacijama i poboljšanjima u održivosti, nudeći značajke kao što su jednostavniji popravci, povećana upotreba recikliranih materijala i učinkovitije upravljanje energijom,” izjavio je Tom Butler, izvršni direktor, IDG portfelj komercijalnih proizvoda, Lenovo.

"Sa snažnim mogućnostima obrade osmišljenim da ponude AI optimizirana iskustva, ugrađenu sigurnost i poboljšanu upravljivost, ova su prijenosna računala savršena za poslovne profesionalce koji traže tehnologiju visokih performansi te tehnologiju koja je ekološki svjesnija“, ističe Butler.