INFOGRAFIKA: Pametni telefoni dosegli su svoj vrhunac

INFOGRAFIKA: Pametni telefoni dosegli su svoj vrhunac

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Pametni telefoni ovise podosta i o svjetskoj populaciji, odnosno, osobama koje imaju mogućnost koristiti ih. Zato je u jednom trenutku moralo doći do zasićenja i stagnacije tržišta. Taj trenutak bila je 2018. godine, koja sugerira da su vrhunci dostignuti i da iznad toga tržište više ne može ići, posebno sad kad su uređaji sve skuplji i kvalitetniji pa ih nema razloga prečesto mijenjati.

Konkretnije, u posljednjem kvartalu prošle godine, isporučeno je 375 milijuna pametnih telefona, što je bio peti kvartal zaredom bez rasta. Na godišnjoj razini, isporučeno je 1,4 milijardi uređaja i to je pad od 4,1 posto u odnosu na 2017.

Prema podacima kojima barata IDC, vrhunac je iznosio 1,47 milijardi isporuka, a to se zbilo 2016., da bi nakon toga krenuo pad. Naime, prije 2016. je na godišnjoj razini konstantno dolazilo do rasta, makar i simboličnog. Ali, s mobilnim mrežama pete generacije (5G) i uređajima koji su im prilagođeni, moglo bi doći do rasta u 2019., no u IDC-u upozoravaju da je nezadovoljstvo sve višim cijenama ipak teret koji tehnološki napredak sam po sebi ne može anulirati.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Koje se aplikacije najviše preuzimaju na iOS-u

INFOGRAFIKA: Koje se aplikacije najviše preuzimaju na iOS-u

26.06.2019. komentiraj

Apple se iznimno ponosi App Store trgovinom aplikacija jer donosi mu na desetke milijardi američkih dolara prihoda, što Googleov Play Store nikako ne može dostići, unatoč značajnijem broju korisnika i preuzimanja aplikacija. Ali, takav je to odnos snaga i zato je zanimljivije gledati što nude obje trgovine, bez da ih se međusobno uspoređuje.

TCL pokreće proizvodnju fleksibilnih OLED zaslona u četvrtom kvartalu 2019. godine

TCL pokreće proizvodnju fleksibilnih OLED zaslona u četvrtom kvartalu 2019. godine

23.06.2019. komentiraj

Vrijeme pametnih telefona sa savitljivim zaslonom svakako dolazi, a tome je dokaz i najava TCL-a koji se bavi proizvodnjom zaslona, ali je i otkupio poznate brandove pametnih telefona BlackBerry i Alcatel, da od posljednjeg kvartala ove godine kreće s proizvodnjom prvih OLED savitljivih zaslona.

Sony najavio novi FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS

Sony najavio novi FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS

22.06.2019. komentiraj

Tvrtka Sony najavila je još jedan novi objektiv kojim je proširila svoju liniju objektiva punog formata, FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS super-telefoto zoom objektiv. Sony E-mount zoom najvećeg raspona, model G Lens serije koristi mnoge od najnaprednijih tehnologija u dizajnu objektiva tvrtke Sony da bi se osigurala odlična kvaliteta fotografije, visoke AF performanse i izvanredna kontrola. Kada se upari s nekim od najnovijih, najbržih tijela E-mount fotoaparata, pouzdano će pratiti i precizno uhvatiti sve vrste pokretnih subjekata, uključujući ptice, divlje životinje, sportaše u pokretu i još mnogo toga.