INFOGRAFIKA: Pametni telefoni dosegli su svoj vrhunac

INFOGRAFIKA: Pametni telefoni dosegli su svoj vrhunac

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Pametni telefoni ovise podosta i o svjetskoj populaciji, odnosno, osobama koje imaju mogućnost koristiti ih. Zato je u jednom trenutku moralo doći do zasićenja i stagnacije tržišta. Taj trenutak bila je 2018. godine, koja sugerira da su vrhunci dostignuti i da iznad toga tržište više ne može ići, posebno sad kad su uređaji sve skuplji i kvalitetniji pa ih nema razloga prečesto mijenjati.

Konkretnije, u posljednjem kvartalu prošle godine, isporučeno je 375 milijuna pametnih telefona, što je bio peti kvartal zaredom bez rasta. Na godišnjoj razini, isporučeno je 1,4 milijardi uređaja i to je pad od 4,1 posto u odnosu na 2017.

Prema podacima kojima barata IDC, vrhunac je iznosio 1,47 milijardi isporuka, a to se zbilo 2016., da bi nakon toga krenuo pad. Naime, prije 2016. je na godišnjoj razini konstantno dolazilo do rasta, makar i simboličnog. Ali, s mobilnim mrežama pete generacije (5G) i uređajima koji su im prilagođeni, moglo bi doći do rasta u 2019., no u IDC-u upozoravaju da je nezadovoljstvo sve višim cijenama ipak teret koji tehnološki napredak sam po sebi ne može anulirati.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: PlayStation 4 prodan u više od 100  milijuna primjeraka

INFOGRAFIKA: PlayStation 4 prodan u više od 100 milijuna primjeraka

18.10.2019. komentiraj

Sony uživa posljednjih četvrt stoljeća jer PlayStation konzole prodaju se maestralno, što potvrđuje i četvorka, koja je u srpnju dosegnula stotinu milijuna prodanih jedinica. To znači da japanski tehnološki gigant na vječnoj listi najbolje prodavanih konzola drži četiri od pet mjesta. Tek se na treće mjesto smjestio Nintendo Wii sa 102 milijuna prodaja. Dakle, nitko više nije dosegnuo tu troznamenkastu brojku. No, činjenica je i da nitko neće tako brzo dosegnuti što je uspio Sony s PlayStation 2, koji je završio na 158 milijuna.

Novi Bellabeat modni dodatak uspješno upravlja stresom

Novi Bellabeat modni dodatak uspješno upravlja stresom

16.10.2019. komentiraj

Moda i wellness pojmovi su poznati svakoj ženi, a osjećati se dobro i izgledati lijepo nije stvar taštine, već brige o sebi. Kada se u tu jednadžbu uključi tehnologija, i to ona nosiva, mnogima odmah na pamet pada – Bellabeat.

Nadogradnjom softvera Samsung Galaxy S10 serija dobila moćne značajke Note serije

Nadogradnjom softvera Samsung Galaxy S10 serija dobila moćne značajke Note serije

15.10.2019. komentiraj

Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i snažnim značajkama, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji korisnicima omogućuju da oslobode svoju kreativnost i postanu produktivniji, tvrde u Sasmungu i ističu kako je s novim ažuriranjem tvrtka Samsung na Galaxy S10e, S10, S10 + i S10 5G pametne uređaje uvodi mnoge inovacije, poput linka za Windowse te značajki AR Doodle i Live Focus video.