INFOGRAFIKA: Od kuda sve dolaze komponente za iPhone

INFOGRAFIKA: Od kuda sve dolaze komponente za iPhone

Nestašica komponentni ozbiljan je problem za brojne industrije, zbog čega su neke kompanije morale pronalaziti alternativna rješenja i u tome su uspjele. Kao Apple, koji dijelove za svoje iPhone modele razvija diljem svijeta.

Baterija se radi u u kineskoj kompaniji Sunwoda Electronic, za zaslone su zaduženi južnokorejski Samsung i LG, njegova zaštita je briga američkog Corninga, mikročipove pak čine proizvođači "treće strane", flash memorija se razvija u japanskoj Kioxi, a display port sučelje u nizozemskom NXP Semiconductors.

U Japanu se razvija i sve vezano uz kameru, a za to brine Sony, 5G rješenja daje američki Qualcomm, kineski USI je zadužen za WiFi modul, a procesor A15 se radi "unutar kuće", odnosno, od strane samog Apple u Sjedinjenim Američkim Državama.

Istovremeno, Apple radi na tome da ne ovisi samo o iPhoneu pa jača ostale segmente poslovanja. Zabavni odjel, u koji spadaju iTunes i Apple TV, činili su 19 posto prodaja kompanije, pametni zvučni i nosivi uređaji kao Apple Watch, također rastu iz godine u godinu, a Mac i iPad dio stabilan je na desetak posto.