INFOGRAFIKA: Kina dominira indijskim tržištem pametnih telefona

INFOGRAFIKA: Kina dominira indijskim tržištem pametnih telefona
DepositPhotos

Indija je u svakom pogledu zemlja iznimnog potencijala za poslovanje i Kina je to jako dobro prepoznala pa trenutno njeni proizvođači dominiraju tamošnjim tržištem pametnih telefona. Ali, ne pridržavaju se pravila, što se razotkrilo istragama pa bi dominacija mogla uskoro biti prekinuta.

Dok se to ne dogodi, gledat će se situacija kao ona kojoj smo svjedočili u prvom kvartalu ove godine, koji je na prvom mjestu završio Xiaomi s udjelom od 23 posto, no to je tri posto slabije nego u istom razdoblju prošle godine.

Samsung je drugi s identičnih 20 posto tržišnog udjela, a odmah iza slijedi Realme sa 16 posto umjesto prošlogodišnjih 11 posto, zatim Vivo s 15 posto u odnosu na 16 posto iz 2021. te Oppo s devet posto u odnosu na prošlogodišnjih 11 posto.

Kad se uzme u obzir da je Indija zemlja prilika, ali i siromaštva, ne čudi da su obični mobilni telefoni još uvijek iznimno traženi. U tom smislu se najbolje snalazi Samsung i čini 18 posto udjela, jedan posto manje nego 2021. Xiaomi je na identičnih 16 posto, Realme je skočio sa sedam na 11 posto, Vivo je i dalje na deset posto, a Itel je pao s deset na sedam posto udjela.

Također, zbog sve većeg zaokreta prema pametnim telefonima, indijsko tržište ostalih vrsta telefona palo je za 39 posto na godišnjoj razini.