INFOGRAFIKA: iPhone X podigao prosječnu cijenu mobitela

INFOGRAFIKA: iPhone X podigao prosječnu cijenu mobitela

Foto: DepositPhotos

Pametni telefoni u 2017. godini ponovno su probijali granice na svim razinama, ali ona koja se ističe vezana je uz prosječne cijene. Naime, kad je Apple najavio da će iPhone X koštati minimalno tisuću američkih dolara te time biti najskuplji pametni telefon u povijesti, to je utjecalo na tržište i vidi se kroz same brojke.

Prema podacima koje objavljuje GfK, prosječna je cijena pametnih telefona tijekom četvrtog kvartala prošle godine bila 11 posto viša no ona u istom razbolju 2016. Riječ je o cijeni od 363 dolara kroz posljednji kvartal 2017. i rastu od deset posto na godišnjoj razini.

Ali, nije 2017. bila rekordna po tom pitanju jer prosječna cijena pametnih telefona u kompletnoj 2012. iznosila je 378 dolara i to još uvijek nije nadmašeno. Naime, tad nije bilo toliko kineskih proizvođača pa su prosječne cijene bile toliko visoke. Također, ako se gleda godišnja razina, u 2017. je prosječna cijena pametnih telefona bila 328 dolara.

Također, s obzirom da su samo Apple sa svojim iPhone X i Samsung s Galaxy Note 8 vrijednim 930 dolara podigli osjetnije cijene i bili daleko iznad prosjeka, lako je za zaključiti da su upravo ta dva proizvođača odgovorna za rast prosječne cijene u posljednjem kvartalu prošle godine.

Još iz kategorije

Huawei raste i na domaćem tržištu

Huawei raste i na domaćem tržištu

23.04.2019. komentiraj

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei, zajedno sa svojim pod brendom Honor ima velike planove za cijeli svijet pa tako i za Hrvatsku. Prvi cilj proboj Huaweija na prvo mjesto proizvođača pametnih telefona na svijetu. Velike planove imaju i za brend Honor koji bi, prema navedenim očekivanjima, trebao postati drugi najveći proizvođač pametnih telefona u Kini i četvrti u svijetu. Kompanija će podupirati Honor u razvoju vrhunskih proizvoda i nastaviti ulaganja, održavajući istovremeno čvrstu strategiju dvojnog brenda.

Svatko ima svoje potrebe

Svatko ima svoje potrebe

22.04.2019. komentiraj

Mobilni telefoni nastaju kako ispunili potrebe korisnika, a proizvođači tvrde kako prate njihove potrebe i uvijek pitaju korisnike što žele novo. Naravno, ponekad se nameću neke potrebe poput umjetne inteligencije jer mnogi zapravo niti ne znaju što je to i što danas u njihovim telefonima, ali i različitim cloud uslugama umjetna inteligencija zapravo radi.

Noa nastavlja rast i širenje

Noa nastavlja rast i širenje

21.04.2019. komentiraj

Domaći brand pametnih telefona, tableta i televizora Noa nastavlja sa svojim širenjem, a jedno od posljednjih bilo je na irsko tržište, a o tome kako i kamo se žele razvijati razgovarali smo s direktorom marketinga Hangara 18 i Noe Mariom Pintarom još u Barceloni na MWC19 najvećem svjetskom sajmu gdje se već tradicionalno predstavljaju njihovi novi modeli koji tek dolaze na tržište.