INFOGRAFIKA: iPhone X podigao prosječnu cijenu mobitela

INFOGRAFIKA: iPhone X podigao prosječnu cijenu mobitela

Foto: DepositPhotos

Pametni telefoni u 2017. godini ponovno su probijali granice na svim razinama, ali ona koja se ističe vezana je uz prosječne cijene. Naime, kad je Apple najavio da će iPhone X koštati minimalno tisuću američkih dolara te time biti najskuplji pametni telefon u povijesti, to je utjecalo na tržište i vidi se kroz same brojke.

Prema podacima koje objavljuje GfK, prosječna je cijena pametnih telefona tijekom četvrtog kvartala prošle godine bila 11 posto viša no ona u istom razbolju 2016. Riječ je o cijeni od 363 dolara kroz posljednji kvartal 2017. i rastu od deset posto na godišnjoj razini.

Ali, nije 2017. bila rekordna po tom pitanju jer prosječna cijena pametnih telefona u kompletnoj 2012. iznosila je 378 dolara i to još uvijek nije nadmašeno. Naime, tad nije bilo toliko kineskih proizvođača pa su prosječne cijene bile toliko visoke. Također, ako se gleda godišnja razina, u 2017. je prosječna cijena pametnih telefona bila 328 dolara.

Također, s obzirom da su samo Apple sa svojim iPhone X i Samsung s Galaxy Note 8 vrijednim 930 dolara podigli osjetnije cijene i bili daleko iznad prosjeka, lako je za zaključiti da su upravo ta dva proizvođača odgovorna za rast prosječne cijene u posljednjem kvartalu prošle godine.

Još iz kategorije

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

15.02.2019. komentiraj

Microsoft ulaže značajne napore u postavljanje Windows 10 operativnog sustava na svaki računalni uređaj pa kao dio tih napora korisnici odsad mogu imati punu verziju „desetke“ za ARM uređaje na Raspberry Pi.

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

14.02.2019. komentiraj

NOA će u Barceloni na Mobile World Congressu 2019 predstaviti još jedan pametni telefon iz Element F serije, NOA F10 Pro. Posebnosti tog uređaja su kamera kojom upravlja umjetna inteligencija, kapacitet baterije, brzo bežično punjenje i dizajn zaslona. Ono što će se sigurno svidjeti korisnicima je trostruka kamera na stražnjoj strani mobitela te prednja od čak 25 MP.

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

11.02.2019. komentiraj

Pametni telefoni u prošloj su godini pali po pitanju prodaje za četiri posto u odnosu na 12 mjeseci ranije i to jasno pokazuju rezultati koje za 2018. pružaju IDC i Counterpoint. Najgore od svega jest što s krajem siječnja još uvijek nije pronađen odgovor kako negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu.