INFOGRAFIKA: Duopol Androida i iOS-a

INFOGRAFIKA: Duopol Androida i iOS-a

Pametni telefoni neizbježni su u svakodnevici modernog čovjeka, zbog čega je sve ozbiljniji problem duopol kojem svjedočimo kad se radi o operativnim sustavima koji ih pokreću. Android i iOS drže apsolutno sve, nemaju nikakvu konkurenciju i kao što smo vidjeli s Huaweijem, tako nešto moguće je iskoristiti za stvari koje utječu na kompletnu industriju.

Konkretnije, Android drži s krajem 2018. 85,1 posto tržišta, iOS 14,9 posto. Huawei sad mora napraviti nešto čime bi zaprijetio tom duopolu, a to je iznimno teško, bez obzira na moć kineske kompanije.

A samo prije osam godina situacija je bila bitno povoljnija i djelovalo je kao da će konkurentnost tržišta biti sve osjetnija kako godine prolaze. Dogodilo se potpuno suprotno, konkurencija je iščeznula. Čak i Microsoft, koji je tad bio u naletu s Windows Phone i činio 4,9 posto. Ne samo to, Android je činio samo 23,3 posto tržišta, a iOS 15,6 posto.

BlackBerry je bio na 16 posto i tu dominaciju je olako prokockao katastrofalno lošim poslovnim odlukama. Samo, ono što je najzanimljivije jest što su svi drugi operativni sustavi činili 40,2 posto i umjesto da se samostalno razviju, priklonili su se Android svijetu...

Još iz kategorije

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

20.09.2019. komentiraj

Vrijeme je za novu generaciju USB priključaka, potvrdila je to USB Promoter Group, koja se sastoji od tehnoloških velikana kao Apple, HP, Intel Microsoft i Texas Instruments. Riječ je o USB4, koji je baziran na Thunderboltu i bit će dvostruko manji od prethodnika te će se na tržištu pojaviti dogodine.

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

20.09.2019. komentiraj

Western Digital ne posustaje u namjeri da konstantno pomiče granice i donosi na tržište disk s najvećim kapacitetom koji se u tom trenutku može naći, a to će se nastaviti i dogodine jer najavljen je disk od 20TB, koji će se sastojati od devet manjih diskova od po 2.22TB. I, kako je bilo najavljeno, neće biti baziran na heliju.

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

20.09.2019. komentiraj

Googleovo otkazivanje Android licence Huaweiju izazvalo je podosta rasprava usmjerenih u ono što bi kineski tehnološki gigant trebao učiniti sljedeće, no malo tko zna sa sigurnošću odgovor na to. Stoga, možemo se baviti teoretiziranjem, kao primjerice mogućnostima prelaska na neki drugi mobilni operativni sustav. I u nastavku teksta donosimo šest trenutno najboljih na svijetu, a da su ujedno i open source.