INFOGRAFIKA: Digitalne kamere pometene pametim telefonima

INFOGRAFIKA: Digitalne kamere pometene pametim telefonima

Foto: DepositPhotos

Digitalne kamere doživjele su izniman udarac s popularizacijom pametnih telefona, a negativni trend njihove pozicije na tržištu pratimo od 2010. godine, kad je zapravo i krenuo. Naime, u posljednjih devet godina doživjele su pad od 84 posto!

Primjerice, 2003., kad je CIPA počela mjerenje ovog segmenta tršišta, diljem svijeta digitalne su kamere bilježile 43,4 milijuna prodanih jedinica, da bi rasle sve do 2008. godine, kad je prodano njih 119,8 milijuna. Potom je u 2009. uslijedio pad na 105,9 milijuna jedinica, ali se već 2010. bilježi rast na 121,5 milijuna jedinica.

Nakon toga silazna putanja, bez iznimke. Ali, 2018. godine zbila se poveća katastrofa jer prodano je svega 19,4 milijuna digitalnih kamera. To je najmanja brojka od 2001., kad se gledaju digitalne kamere, odnosno, najmanja brojka prodanih kamera i fotoaparata od 1984. godine.

No, navike su se promijenile, kamere na pametnim telefona postale su iznimno kvalitetne, dovoljno da zadovolje potrebe "rekreativnih snimača" pa tako potrebe za kupnjom uređaja namijenjenih isključivo fotografiranju više nema u značajnijoj mjeri.

Još iz kategorije

Huawei predstavio Mobile Services ekosustav

Huawei predstavio Mobile Services ekosustav

13.12.2019. komentiraj

Huawei je predstavio svoj Mobile Services ekosustav koji krajnjim korisnicima osigurava pametnije, brže i bolje okruženje, a za developere je osigurano ugodnije korištenje cloud usluga i aplikacija, moglo se čuti od Justyne Jaworske, voditeljice Mobile Cloud Services Business odjela u Huaweiju na konferenciji .debug na kojeoj je HMS i prvi put predstavljen.

Ako putujete, ove tehnološke gadgete obavezno ponesite sa sobom

Ako putujete, ove tehnološke gadgete obavezno ponesite sa sobom

11.12.2019. komentiraj

Poslovna putovanja sastavni su dio radne svakodnevice modernog čovjeka i da bi ona prolazila bez prevelikih problema, potrebno je biti spreman - u potpunosti. Dakle, neke stvari jednostavno ne bi trebalo zaboravljati jer bez njih može doći do situacija koje nikome nisu drage.

Bliži se kraj za Google Glass

Bliži se kraj za Google Glass

10.12.2019. komentiraj

Google Glass “živi” kao proizvod za industriju, u okruženjima koja ih trebaju, ali posljednjih dana u javnost dopiru informacije da bi većina mogućnosti s veljačom 2020. mogla iščeznuti. Naime, Google je odlučio polako prekidati projekt Google Glass i bez obzira što one za Explorerse koji su potrošili oko 1500 američkih dolara od 2013. do 2015. trebaju te pametne naočale, morat će ih se odreći.