INFOGRAFIKA: Digitalne kamere pometene pametim telefonima

INFOGRAFIKA: Digitalne kamere pometene pametim telefonima

Foto: DepositPhotos

Digitalne kamere doživjele su izniman udarac s popularizacijom pametnih telefona, a negativni trend njihove pozicije na tržištu pratimo od 2010. godine, kad je zapravo i krenuo. Naime, u posljednjih devet godina doživjele su pad od 84 posto!

Primjerice, 2003., kad je CIPA počela mjerenje ovog segmenta tršišta, diljem svijeta digitalne su kamere bilježile 43,4 milijuna prodanih jedinica, da bi rasle sve do 2008. godine, kad je prodano njih 119,8 milijuna. Potom je u 2009. uslijedio pad na 105,9 milijuna jedinica, ali se već 2010. bilježi rast na 121,5 milijuna jedinica.

Nakon toga silazna putanja, bez iznimke. Ali, 2018. godine zbila se poveća katastrofa jer prodano je svega 19,4 milijuna digitalnih kamera. To je najmanja brojka od 2001., kad se gledaju digitalne kamere, odnosno, najmanja brojka prodanih kamera i fotoaparata od 1984. godine.

No, navike su se promijenile, kamere na pametnim telefona postale su iznimno kvalitetne, dovoljno da zadovolje potrebe "rekreativnih snimača" pa tako potrebe za kupnjom uređaja namijenjenih isključivo fotografiranju više nema u značajnijoj mjeri.

Još iz kategorije

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

20.09.2019. komentiraj

Vrijeme je za novu generaciju USB priključaka, potvrdila je to USB Promoter Group, koja se sastoji od tehnoloških velikana kao Apple, HP, Intel Microsoft i Texas Instruments. Riječ je o USB4, koji je baziran na Thunderboltu i bit će dvostruko manji od prethodnika te će se na tržištu pojaviti dogodine.

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

20.09.2019. komentiraj

Western Digital ne posustaje u namjeri da konstantno pomiče granice i donosi na tržište disk s najvećim kapacitetom koji se u tom trenutku može naći, a to će se nastaviti i dogodine jer najavljen je disk od 20TB, koji će se sastojati od devet manjih diskova od po 2.22TB. I, kako je bilo najavljeno, neće biti baziran na heliju.

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

20.09.2019. komentiraj

Googleovo otkazivanje Android licence Huaweiju izazvalo je podosta rasprava usmjerenih u ono što bi kineski tehnološki gigant trebao učiniti sljedeće, no malo tko zna sa sigurnošću odgovor na to. Stoga, možemo se baviti teoretiziranjem, kao primjerice mogućnostima prelaska na neki drugi mobilni operativni sustav. I u nastavku teksta donosimo šest trenutno najboljih na svijetu, a da su ujedno i open source.