INFOGRAFIKA: Digitalne kamere pometene pametim telefonima

INFOGRAFIKA: Digitalne kamere pometene pametim telefonima

Foto: DepositPhotos

Digitalne kamere doživjele su izniman udarac s popularizacijom pametnih telefona, a negativni trend njihove pozicije na tržištu pratimo od 2010. godine, kad je zapravo i krenuo. Naime, u posljednjih devet godina doživjele su pad od 84 posto!

Primjerice, 2003., kad je CIPA počela mjerenje ovog segmenta tršišta, diljem svijeta digitalne su kamere bilježile 43,4 milijuna prodanih jedinica, da bi rasle sve do 2008. godine, kad je prodano njih 119,8 milijuna. Potom je u 2009. uslijedio pad na 105,9 milijuna jedinica, ali se već 2010. bilježi rast na 121,5 milijuna jedinica.

Nakon toga silazna putanja, bez iznimke. Ali, 2018. godine zbila se poveća katastrofa jer prodano je svega 19,4 milijuna digitalnih kamera. To je najmanja brojka od 2001., kad se gledaju digitalne kamere, odnosno, najmanja brojka prodanih kamera i fotoaparata od 1984. godine.

No, navike su se promijenile, kamere na pametnim telefona postale su iznimno kvalitetne, dovoljno da zadovolje potrebe "rekreativnih snimača" pa tako potrebe za kupnjom uređaja namijenjenih isključivo fotografiranju više nema u značajnijoj mjeri.

Još iz kategorije

Najjači Raspberry Pi dosad ima 8GB RAM

Najjači Raspberry Pi dosad ima 8GB RAM

06.06.2020. komentiraj

Raspberry Pi Foundation udvostručila je maksimalnu količinu dostupne radne memorije (RAM) u svom Raspberry Pi 4 pa on sad ima 8GB te se prodaje za 75 američkih dolara. A kako bi se izvukla korist iz te radne memorije, Raspberry Pi Foundation na tržište izbacuje i novu 64-bitnu verziju svog operativnog sustava, koji se trenutno nalazi u ranoj beta fazi.

Uskoro i Huawei prijenosna računala na hrvatskom tržištu

Uskoro i Huawei prijenosna računala na hrvatskom tržištu

05.06.2020. komentiraj

Huawei je u Zagrebu predstavio nove proizvode za ljeto 2020. godine, ali i najavio skori dolazak svojih prijenosnih računala na domaće tržište. Kako ističe Norman Muller iz Huaweija prvi prijenosnici mogu se očekivati na tržištu negdje u jesen ove godine. To će zasigurno pokazati, kako tvrdi Muller da Huawei nije samo kompanija koja proizvodi pametne telefon3e nego i sve druge uređaje od pametnih nosivih uređaja, ali i računala.

IDC procjenjuje da će ove godine tržište pametnih telefona pasti za 11,9 posto

IDC procjenjuje da će ove godine tržište pametnih telefona pasti za 11,9 posto

05.06.2020. komentiraj

Globalno tržište pametnih telefona prema prognozi IDC-a past će 11,9 posto na godišnjoj razini s krajem 2020., što znači da bi trebalo biti isporučeno oko 1,2 milijardi uređaja.