Indijsko tržište postalo najveće u segmentu pametnih satova na svijetu

Indijsko tržište postalo najveće u segmentu pametnih satova na svijetu
DepositPhotos

Unatoč inflaciji i geopolitičkoj krizi koje traju od početka ove godine, globalne isporuke pametnih satova porasle su za 30 posto u trećem kvartalu 2022., prema Counterpoint Researchu. Tijekom tromjesečja indijsko tržište poraslo je 171 posto i postalo najveće tržište pametnih satova na svijetu. Ostala tržišta također su rasla, osim Kine i Europe.

“Među vrstama pametnih satova, osnovni pametni sat, s relativno lakšim verzijama operativnih sustava (OS) i pristupačnijim cijenama, bio je ključni pokretač u nedavnom naglom jačanju globalnog tržišta. Dok su isporuke pametnih satova HLOS porasle za 23 posto u trećem kvartalu 22., isporuke osnovnih pametnih satova više su se nego udvostručile na godišnjoj razini, čineći 35 posto ukupnog tržišta. Ovo izvanredno povećanje isporuka osnovnih pametnih satova pokazuje nam da se baza tržišta ubrzano širi prema pristupačnijim segmentima usred agresivnih pokreta na strani ponude. No ipak, u pogledu prihoda, pametni sat HLOS nadmašuje osnovni pametni sat s tržišnom veličinom od gotovo 10 puta zbog svoje visoke prosječne prodajne cijene (ASP)“, rekao je Woojin Son, istraživački analitičar u Counterpoint Researchu.

Apple je ostvario rast od 48 posto zahvaljujući snažnoj prodaji nedavno objavljene serije Apple Watch 8. Objavljena početkom rujna, nova serija činila je oko 56 posto ukupnih isporuka. Apple je činio oko polovicu tržišta među HLOS pametnim satovima u 3Q22. Međutim, to je blagi pad u odnosu na 54 posto udjela u 2. kvartalu 22. zbog pada u Sjevernoj Americi i Europi, koji su glavna tržišta.

Samsung je povećao svoje isporuke za 62 posto QoQ lansiranjem nove serije Galaxy Watch 5, dok je njegov tržišni udio u HLOS segmentu porastao za 5 posto bodova QoQ. Međutim, Samsungove isporuke porasle su samo 6 posto na godišnjoj razini jer je izgubio tlo u Indiji, pavši tamo ispod 3 posto udjela. Na globalnom tržištu, Samsung je i dalje bio na drugom mjestu, ali sa smanjenim tržišnim udjelom (pad od 2,7 postotnih bodova), smanjivši zaostatak za trećeplasiranim Noiseom.

Noise je porastao 218 posto kako bi ponovno zauzeo prvo mjesto na indijskom tržištu. Zauzeo je treće mjesto na svjetskom tržištu, a slijede ga Apple i Samsung. U slučaju osnovnog tržišta pametnih satova, Noise je zauzeo prvo mjesto u Indiji, ali razlika u odnosu na Fire-Boltt bila je manja od 1 posto zbog oštre konkurencije na tom tržištu. Fire-Boltt pokazao je nepromijenjen tržišni udio u usporedbi s prethodnim kvartalom, ali je zaostajao za Noiseom i povukao se na drugo mjesto u Indiji. Ali zahvaljujući brzom rastu indijskog tržišta, Fire-Boltt je uspio zadržati svoje četvrto mjesto na globalnom tržištu.

Iako je Huawei porastao za 65 posto, zabilježio je nula isporuka u Indiji prvi put od 2018. Zauzeo je peto mjesto na globalnom tržištu, isto kao i prethodne godine. Kao i Fire-Boltt i Noise, šestoplasirani oat cilja na tržište početničkih pametnih satova. zob je prešla granicu od 2 milijuna isporuka tijekom tromjesečja. Garminove isporuke bile su iste u odnosu na prethodnu godinu. Ali što se tiče prihoda, marka je porasla 11 posto. To je zato što je njegov ASP od oko 365 dolara bio čak i viši od Appleovog ASP-a.

Gledano po regijama, Indija je prvi put zauzela prvo mjesto. U slučaju Sjeverne Amerike, koja je ostala najveće tržište od 4Q20 do 2Q22, isporuke su porasle za 21 posto. Ali Indija je toliko porasla da je gurnuta na drugo mjesto u svijetu. Zbog kontinuirane politike "nula-COVID" i kasnijeg gospodarskog pada, Kina je pala za 28 posto. Tržišna veličina smanjila se četvrti kvartal zaredom.

“Glavni čimbenik iza rekordnog tromjesečja bila je sezona praznika u Indiji. Indijski brendovi koji proširuju svoje portfelje proizvoda po pristupačnim cijenama i naglasak na lokalnoj proizvodnji također su pridonijeli rastu. Bluetooth pozivi pojavili su se kao važna značajka, pridonoseći udjelu od 58 posto u ukupnim isporukama, što je najveći udio do sada. Potrošači također preferiraju veće veličine zaslona, što je vidljivo iz činjenice da je više od polovice ukupnih isporuka u trećem tromjesečju došlo s veličinom zaslona od 1,5“ do 1,69“, rekla je Anshika Jain, viša analitičarka u Counterpoint Research.