Igra u Excelu? I to postoji! Zove se - Arena.Xlsm!

Igra u Excelu? I to postoji! Zove se - Arena.Xlsm!

O vještini Caryja Walkina, računovođe iz Kanade, u posljednjih nekoliko dana bruji cijela svjetska zajednica. Ne radi se o tome da čovjek daje dobre savjete kako izbjeći plaćanje nepotrebnih poreza ili kako novac prebaciti s računa na račun bez uključene kamate, već o tome da je u sklopu Excela, poznate Microsoftove aplikacije za tablično računanje, u cijelosti napravio - računalnu igru!

Ime igre je također "Exceloliko" te se tako zove Arena.Xlsm (da, zajedno s navedenim tipom datoteke). Provjereno radi u novijim inačicama Excela za Windows PC računala (2007, 2010 i 2013), no, vlasnici Macintosh računala će (za sada) ostati kratkih rukava, budući da ju aktualni Excel na OSX sustavu ne može pokrenuti. Također, za sada ne radi niti u alternativnim kalkulatorima, poput onih u sklopu slobodnog LibreOffice uredskog sustava.

Inače je riječ o tzv. RPG (Role Playing Game) igri u kojoj igrači napreduju kroz zamišljeni svijet, bore se protiv neprijatelja, nemani, čudovišta i njihovih srodnika, skupljaju blago i predmete te pronalaze kvalitetniju i bolju opremu (lukove i strijele, mačeve, čarobne štapiće), a kojom se mogu još učinkovitije boriti protiv neprijatelja i skupiti još više blaga. S obzirom da se ipak radi o Excelu ne može se očekivati spektakularna računalna grafika. No, kako Arena.Xlsm uvelike podsjeća na retro tip igara kakve su se nekada igrale na prvim kućnim računalima, posjeduje određenu privlačnost koju su, očito, do sada prepoznali deseci tisuća igrača.

Ukoliko se odlučite na iskušavanje Arene.Xlsm pripremite se na preko dvije tisuće mogućih neprijatelja kojima upravljaju sofisticirani algoritmi za umjetnu inteligenciju, preko tisuću mogućih kombinacija za predmete i njihove karakteristike te osam glavnih "velikih" neprijatelja koje treba pobijediti posebnim strategijama i lukavstvom. Igrači koji naginju mističnom i okultnom također se s pravom mogu veseliti budući da igra nudi izbor od 31 čarolije te 15 tajanstvenih predmeta s posebnim karakteristikama, a koji se isključivo mogu naći u posjedu rijetkih i vrlo snažnih neprijatelja. Sukladno imenu, igra nudi i četiri "arene" u kojima je cilj u nizu rundi savladati niz sve težih protivnika.

Sve skupa ujedno zaokružuje zanimljiva prateća priča s četiri moguća završetka, a koji ovise o igračevim izborima tijekom igre.

Što reći – ukoliko se tu i tamo volite poigrati, a ne želite da vas u kući (ili na poslu!) uhvate kako svoje vrijeme provodite na "neozbiljnim stvarima" nepriličnim za odraslu osobu s karijerom, obitelji i svime što s tim ide, nabavite Arenu.Xlsm s ove adrese. Tako ćete se, ukoliko netko neočekivano naiđe kada se zabavljate, ipak moći lakše izvući da npr. radite kompleksne statističke ili ekonomske proračune. I svakako – tu dobro čuvanu tajnu prenesite samo odabranima!

Još iz kategorije

Huawei raste i na domaćem tržištu

Huawei raste i na domaćem tržištu

23.04.2019. komentiraj

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei, zajedno sa svojim pod brendom Honor ima velike planove za cijeli svijet pa tako i za Hrvatsku. Prvi cilj proboj Huaweija na prvo mjesto proizvođača pametnih telefona na svijetu. Velike planove imaju i za brend Honor koji bi, prema navedenim očekivanjima, trebao postati drugi najveći proizvođač pametnih telefona u Kini i četvrti u svijetu. Kompanija će podupirati Honor u razvoju vrhunskih proizvoda i nastaviti ulaganja, održavajući istovremeno čvrstu strategiju dvojnog brenda.

Svatko ima svoje potrebe

Svatko ima svoje potrebe

22.04.2019. komentiraj

Mobilni telefoni nastaju kako ispunili potrebe korisnika, a proizvođači tvrde kako prate njihove potrebe i uvijek pitaju korisnike što žele novo. Naravno, ponekad se nameću neke potrebe poput umjetne inteligencije jer mnogi zapravo niti ne znaju što je to i što danas u njihovim telefonima, ali i različitim cloud uslugama umjetna inteligencija zapravo radi.

Noa nastavlja rast i širenje

Noa nastavlja rast i širenje

21.04.2019. komentiraj

Domaći brand pametnih telefona, tableta i televizora Noa nastavlja sa svojim širenjem, a jedno od posljednjih bilo je na irsko tržište, a o tome kako i kamo se žele razvijati razgovarali smo s direktorom marketinga Hangara 18 i Noe Mariom Pintarom još u Barceloni na MWC19 najvećem svjetskom sajmu gdje se već tradicionalno predstavljaju njihovi novi modeli koji tek dolaze na tržište.