Igra u Excelu? I to postoji! Zove se - Arena.Xlsm!

Igra u Excelu? I to postoji! Zove se - Arena.Xlsm!

O vještini Caryja Walkina, računovođe iz Kanade, u posljednjih nekoliko dana bruji cijela svjetska zajednica. Ne radi se o tome da čovjek daje dobre savjete kako izbjeći plaćanje nepotrebnih poreza ili kako novac prebaciti s računa na račun bez uključene kamate, već o tome da je u sklopu Excela, poznate Microsoftove aplikacije za tablično računanje, u cijelosti napravio - računalnu igru!

Ime igre je također "Exceloliko" te se tako zove Arena.Xlsm (da, zajedno s navedenim tipom datoteke). Provjereno radi u novijim inačicama Excela za Windows PC računala (2007, 2010 i 2013), no, vlasnici Macintosh računala će (za sada) ostati kratkih rukava, budući da ju aktualni Excel na OSX sustavu ne može pokrenuti. Također, za sada ne radi niti u alternativnim kalkulatorima, poput onih u sklopu slobodnog LibreOffice uredskog sustava.

Inače je riječ o tzv. RPG (Role Playing Game) igri u kojoj igrači napreduju kroz zamišljeni svijet, bore se protiv neprijatelja, nemani, čudovišta i njihovih srodnika, skupljaju blago i predmete te pronalaze kvalitetniju i bolju opremu (lukove i strijele, mačeve, čarobne štapiće), a kojom se mogu još učinkovitije boriti protiv neprijatelja i skupiti još više blaga. S obzirom da se ipak radi o Excelu ne može se očekivati spektakularna računalna grafika. No, kako Arena.Xlsm uvelike podsjeća na retro tip igara kakve su se nekada igrale na prvim kućnim računalima, posjeduje određenu privlačnost koju su, očito, do sada prepoznali deseci tisuća igrača.

Ukoliko se odlučite na iskušavanje Arene.Xlsm pripremite se na preko dvije tisuće mogućih neprijatelja kojima upravljaju sofisticirani algoritmi za umjetnu inteligenciju, preko tisuću mogućih kombinacija za predmete i njihove karakteristike te osam glavnih "velikih" neprijatelja koje treba pobijediti posebnim strategijama i lukavstvom. Igrači koji naginju mističnom i okultnom također se s pravom mogu veseliti budući da igra nudi izbor od 31 čarolije te 15 tajanstvenih predmeta s posebnim karakteristikama, a koji se isključivo mogu naći u posjedu rijetkih i vrlo snažnih neprijatelja. Sukladno imenu, igra nudi i četiri "arene" u kojima je cilj u nizu rundi savladati niz sve težih protivnika.

Sve skupa ujedno zaokružuje zanimljiva prateća priča s četiri moguća završetka, a koji ovise o igračevim izborima tijekom igre.

Što reći – ukoliko se tu i tamo volite poigrati, a ne želite da vas u kući (ili na poslu!) uhvate kako svoje vrijeme provodite na "neozbiljnim stvarima" nepriličnim za odraslu osobu s karijerom, obitelji i svime što s tim ide, nabavite Arenu.Xlsm s ove adrese. Tako ćete se, ukoliko netko neočekivano naiđe kada se zabavljate, ipak moći lakše izvući da npr. radite kompleksne statističke ili ekonomske proračune. I svakako – tu dobro čuvanu tajnu prenesite samo odabranima!

Još iz kategorije

Kako raditi od kuće i biti produktivan

Kako raditi od kuće i biti produktivan

01.04.2020. komentiraj

Mnoge su tvrtke u posljednjih mjesec dana uvele obvezu rada od kuće. Digitalni nomadi odavno su navikli na ovaj životni stil, međutim, šta je s onima koji se prvi put suočavaju s ovim izazovom? Evo nekoliko savjeta kako da i prilikom rada od kuće budete produktivni i efikasni, što je više moguće.

Huawei predstavio pametne naočale i zvučnik u suradnji s partnerima

Huawei predstavio pametne naočale i zvučnik u suradnji s partnerima

30.03.2020. komentiraj

Na tržište iz kineskog proizvođača Huaweija tižu i bežični zvučnik Huawei Sound X u suradnji s Devialetom te Gentle Monster x Huawei pametne naočale. Huawei Sound X dolazi opremljen Devialetovom patentiranom tehnologijom za obradu signala SAM (Speaker Active Matching) i Push-Push simetričnom strukturom koja vjerno reproducira glazbu.

Huawei predstavo novo korisničko sučelje s AI-em

Huawei predstavo novo korisničko sučelje s AI-em

29.03.2020. komentiraj

Tijekom globalnog predstavljanja Huaweijeve P40 serije pametnih telefona, predstavljeno je i ažurirano korisničko sučelje EMUI 10.1, uvodeći još više mogućnosti za obogaćeno korisničko iskustvo.  Huaweijeva distribuirana tehnologija prvi je put predstavljena na EMUI 10 sučelju, kao temelj Huaweijevog all-scenario ekosustava. Mogućnosti hardvera virtualizirane su i podijeljene sa svim povezanim uređajima, rušeći barijere između pojedinih proizvoda kako bi suradnja među njima bila neprekinuta.