Igra u Excelu? I to postoji! Zove se - Arena.Xlsm!

Igra u Excelu? I to postoji! Zove se - Arena.Xlsm!

O vještini Caryja Walkina, računovođe iz Kanade, u posljednjih nekoliko dana bruji cijela svjetska zajednica. Ne radi se o tome da čovjek daje dobre savjete kako izbjeći plaćanje nepotrebnih poreza ili kako novac prebaciti s računa na račun bez uključene kamate, već o tome da je u sklopu Excela, poznate Microsoftove aplikacije za tablično računanje, u cijelosti napravio - računalnu igru!

Ime igre je također "Exceloliko" te se tako zove Arena.Xlsm (da, zajedno s navedenim tipom datoteke). Provjereno radi u novijim inačicama Excela za Windows PC računala (2007, 2010 i 2013), no, vlasnici Macintosh računala će (za sada) ostati kratkih rukava, budući da ju aktualni Excel na OSX sustavu ne može pokrenuti. Također, za sada ne radi niti u alternativnim kalkulatorima, poput onih u sklopu slobodnog LibreOffice uredskog sustava.

Inače je riječ o tzv. RPG (Role Playing Game) igri u kojoj igrači napreduju kroz zamišljeni svijet, bore se protiv neprijatelja, nemani, čudovišta i njihovih srodnika, skupljaju blago i predmete te pronalaze kvalitetniju i bolju opremu (lukove i strijele, mačeve, čarobne štapiće), a kojom se mogu još učinkovitije boriti protiv neprijatelja i skupiti još više blaga. S obzirom da se ipak radi o Excelu ne može se očekivati spektakularna računalna grafika. No, kako Arena.Xlsm uvelike podsjeća na retro tip igara kakve su se nekada igrale na prvim kućnim računalima, posjeduje određenu privlačnost koju su, očito, do sada prepoznali deseci tisuća igrača.

Ukoliko se odlučite na iskušavanje Arene.Xlsm pripremite se na preko dvije tisuće mogućih neprijatelja kojima upravljaju sofisticirani algoritmi za umjetnu inteligenciju, preko tisuću mogućih kombinacija za predmete i njihove karakteristike te osam glavnih "velikih" neprijatelja koje treba pobijediti posebnim strategijama i lukavstvom. Igrači koji naginju mističnom i okultnom također se s pravom mogu veseliti budući da igra nudi izbor od 31 čarolije te 15 tajanstvenih predmeta s posebnim karakteristikama, a koji se isključivo mogu naći u posjedu rijetkih i vrlo snažnih neprijatelja. Sukladno imenu, igra nudi i četiri "arene" u kojima je cilj u nizu rundi savladati niz sve težih protivnika.

Sve skupa ujedno zaokružuje zanimljiva prateća priča s četiri moguća završetka, a koji ovise o igračevim izborima tijekom igre.

Što reći – ukoliko se tu i tamo volite poigrati, a ne želite da vas u kući (ili na poslu!) uhvate kako svoje vrijeme provodite na "neozbiljnim stvarima" nepriličnim za odraslu osobu s karijerom, obitelji i svime što s tim ide, nabavite Arenu.Xlsm s ove adrese. Tako ćete se, ukoliko netko neočekivano naiđe kada se zabavljate, ipak moći lakše izvući da npr. radite kompleksne statističke ili ekonomske proračune. I svakako – tu dobro čuvanu tajnu prenesite samo odabranima!

Još iz kategorije

Sony predstavio nove bežične slušalice s potiskivanjem buke

Sony predstavio nove bežične slušalice s potiskivanjem buke

21.07.2019. komentiraj

Kompanija Sony proširila je seriju 1000X dodatkom nove generacije bežičnih slušalica. Model WF-1000XM3 odlikuje tehnologija potiskivanja buke koja je poboljšana novim HD procesorom QN1 i Dual Noise Sensor tehnologijom.

Uskoro stiže EMUI 9.1 nadogradnja za Honor pametne telefone

Uskoro stiže EMUI 9.1 nadogradnja za Honor pametne telefone

20.07.2019. komentiraj

Honor je najavio kako će tijekom trećeg kvartala, dakle najkasnije do kraja rujna, za njihove pametne telefone biti dostupna nadogradnja EMUI 9.1. Najnovija aktualizacija korisničkog sučelja trebala bi, tvrde iz tvrtke, korisnicima donijeti nekoliko poboljšanja.

A1 Alpha pametni telefon stigao u prodaju

A1 Alpha pametni telefon stigao u prodaju

19.07.2019. komentiraj

Nakon što je u srpnju prošle godine A1 Telekom Austria Grupa lansirala svoj prvi pametni telefon, Smart N9, ponuda njihovih mobilnih uređaja sada je bogatija za još jedan model. Riječ je o pametnom telefonu visokih performansi po pristupačnoj cijeni, koji je nazvan A1 Alpha.