Iduće godine mobiteli bi mogli imati kamere od 108MP i 10x optičke zoomove

Iduće godine mobiteli bi mogli imati kamere od 108MP i 10x optičke zoomove

Samsung je u svibnju ove godine najavio prve senzore za kamere od 64 megapiksela i uz to je blizu razvoja 5x zooma, što znači da se najveći proizvođači ubrzano natječu jedni protiv drugih kad se radi o kamerama za pametne telefone. Samim time, jasno je da smo sve bliže situaciji u kojoj će na mobilnim uređajima postojati 10x zoom.

Konkretnije, Ice Universe tvrdi da će takve kamere biti na tržištu već dogodine s najnovijim modelima pametnih telefona. Zasad se spominje samo Samsung, ali teško da će ostatak društva to predugo pasivno promatrati. Također, osim 10x zooma, nove kamere bi trebale imati senzore od 108MP!

Koliki je to skok prema naprijed potvrđuje činjenica da trenutno Sony ima najjači senzor, onaj od 48MP. Sve dok Samsung na Note 10 ovog ljeta ne predstavi spomenuti senzor od 64MP. Ipak, ovaj "kvantni skok" u tehnološkom smislu nosi jednu manu, fotografije "okinute" s tim moćnim senzorima neće moći normalno otvarati oni uređaji koji ne podržavaju tehnologiju. Jer, kvaliteta bi mogla biti bitno naručena, osim ako se tome nekako ne doskoči.

Nije ni to sve, sami pikseli ne poboljšavaju fotografiju, to čini prvenstveno softver, koji će se morati uvelike prilagoditi kako bi mogao baratati s toliko naprednijim hardverom. Što se pak 10x zooma tiče, on neće biti hibridna verzija koja imitira zoom već prava stvar, a tome se s pravom ljubitelji fotografije raduju. Jer, svima je poznato koliko se već uz manje korištenje zooma na pametnim telefonima kvaliteta fotografije narušava. I to osjetno.

Ipak, na kraju priče sjajno je što se tehnologija razvija tolikom brzinom jer na dobitku su svi akteri priče. Posebno jer korisnici kamere navode kao jedan od glavnih, ako ne i glavni razlog, kupnje pametnog telefona. Pa, dakle, što je kvalitetnija, to su šanse za prodaju uređaja porasti...

Još iz kategorije

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

18.08.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je sljedeći korak u svom dugoročnom, strateškom partnerstvu s Microsoftom, koje će donijeti besprijekorna iskustva na svim uređajima, aplikacijama i uslugama. Počevši od ekskluzivnih Microsoftovih integracija u novom Galaxy Note10, korisnici će sada imati jednostavan način nesmetanog rada između pametnog telefona i računala, dok Galaxy Book S uvodi sasvim novo iskustvo svojom beskompromisnom mobilnošću i performansama sljedeće generacije. Donoseći najbolje za platforme Galaxy i Windows, ovo će se partnerstvo i dalje širiti kako bi Samsung i Microsoft svojim korisnicima omogućili bogato mobilno iskustvo u eri 5G mreže.