IDC predviđa pad tržišta računala i tableta u 2022.

IDC predviđa pad tržišta računala i tableta u 2022.
DepositPhotos

U novoj prognozi IDC -a, izgledi za računala i tablete i dalje se pogoršavaju. Predviđa se da će isporuke računala i tableta u svijetu pasti 11,9 posto u 2022., a količina se smanjila na 456,8 milijuna jedinica, nakon čega je uslijedio daljnji pad 2023. godine.

Tradicionalna računala vidjet će da se pošiljke smanjuju 5,6 posto na 281 milijuna jedinica u 2023., dok će tableti odbiti 6,7 posto na 148 milijuna jedinica. Unatoč oštrom padu, količina pošiljke ostat će iznad razine prije pandemije, iako će tržište i dalje izazivati makroekonomski vjetrovi, višak kanala i visoke razine zasićenja. Iako se očekuje da će tržište računala biti bolje od tableta sa složenom godišnjom stopom rasta (CAGR) od nešto više od 1 posto očekivanih tijekom petogodišnje prognoze, očekuje se da će tableti imati CAGR od -1,7 posto u istom razdoblju.

"Realnost je da će se i proizvođači PC -a i tableta boriti u narednim mjesecima, jer se ne samo da se očekuje da će se količina pasti, već će i prosječne prodajne cijene", rekao je Jitesh Ubrani, upravitelj istraživanja za pokretljivost IDC -a i tragače potrošačkih uređaja. "Višak zaliha u vrlo bliskom terminu već prisiljava OEM-ove i kanale da snažno popuste proizvode i sve dok se ekonomski pad nastavlja, Mix Products će se također premjestiti s premium segmenta na više proizvoda srednjeg raspona“, pojašnjava Urbani.

Makroekonomski vjetrovi u tijeku utječu na sve segmente tržišta, ali potrošač se najteže pogađa. IDC je smanjio prognozu za potrošačko, obrazovanje i komercijalna tržišta 2023. godine, ali očekuje snažan ciklus osvježavanja u komercijalnim računalima dok krećemo u 2024.

"Veselimo se, vrijeme makroekonomskog oporavka moglo bi se lijepo uskladiti s drugim jakim tržištem Vozači, "napomenuo je Linn Huang, potpredsjednik istraživanja uređaja i prikazivanja na IDC -u.

"Migracije Windows 11 u suradnji sa sljedećim velikim ciklusima obrazovanja i kućnog osvježavanja trebale bi potaknuti rast od 2024. do vanjskih godina prognoze“, zaključuje Huang.