IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

Foto: DepositPhotos

Globalno tržište pametnih telefona u trećem kvartalu ove godine zabilježilo je rast od 0,8 posto na godišnjoj i rast od 8,1 posto na kvartalnoj razini te završilo s ukupno 358,3 milijuna isporuka, a pritom su najviše profitirali Samsung i Huawei, dva najjača proizvođača na svijetu, navodi tako IDC u svom najnovijem izvješću.

Konkretnije, južnokorejski tehnološki gigant zabilježio je 8,3 posto rasta i sa 78,2 milijuna isporuka ima udio od 21,8 posto na tržištu. Dakle, jači je za 1,4 posto no prije godinu dana u isto vrijeme. Što se tihe kineskog tehnološkog giganta, udio mu je na 18,6 posto i to je za čak četiri posto bolji rezultat no lani. Ujedno, Huawei je isporučio 66,6 milijuna uređaja i to je za 28,2 posto bolji rezultat no u istom razdoblju lani. Dakle, ni svi problemi oko sankcija u trećem kvartalu nisu učinili nikakvu štetu Huaweiju, dapače.

Najveći gubitnik među velikanima svakako je i ovog puta Apple s padom isporuka od 0,6 posto, odnosno, isporučio je 46,6 milijuna pametnih telefona. Udio mu je na 13 posto u odnosu na prošlogodišnjih 13,2 posto i to na njegovu sreću nije iskoristio Xiaomi. Taj kineski proizvođač isporučio je 32,7 milijuna uređaja, ali bilježi pad od 3,3 posto te ima udio od 9,1 posto, što je 0,4 posto slabije no prije godinu dana u isto vrijeme.

Na petom mjestu je OPPO s 31,2 milijuna isporuka, što je rast od 4,1 posto u odnosu na 2018. Udio mu je na 8,7 posto i to je za 0,3 posto bolje no lani.

Treba na kraju naglasiti i da će ponajprije za Apple realnija slika stanja na tržištu ponuditi ovaj posljednji kvartal jer najnoviji iPhone modeli tek su se s listopadom "zahuktali" te našli na policama većine zemalja svijeta. Nakon toga će se vidjeti koliko točno Huawei bježi, odnosno, koliko su ta kompanija i Samsung zapravo jaki u ovom trenutku u odnosu na Apple. Barem što se isporuka tiče jer Apple po pitanju profita jest daleko ispred svih.

Još iz kategorije

Novi CAT pametni telefon s naprednom termalnom kamerom

Novi CAT pametni telefon s naprednom termalnom kamerom

04.08.2020. komentiraj

Bullitt Group, globalni nositelj licence za Cat telefone, predstavio je Cat S62 Pro  pametni telefon s termalnim snimanjem i FLIR Lepton senzorom najviše dostupne razlučivosti. Cat S62 Pro treća je generacija serije Cat 60 i ekskluzivno je opremljen najnovijom termalnom tehnologijom tvrtke FLIR. Zahvaljujući senzoru FLIR Lepton 3.5 i novoj aplikaciji MyFLIR Pro, Cat S62 Pro donosi četverostruko povećanje broja termalnih piksela i nenadmašan komplet značajki unutar aplikacije.

Na domaće tržište stiže OnePlus Nord

Na domaće tržište stiže OnePlus Nord

03.08.2020. komentiraj

Premium tehnološki brend OnePlus lansirao je OnePlus Nord, prvi model pametnih telefona koji dolazi po pristupačnijim cijenama. Premijerno predstavljen pomoću AR tehnologije, OnePlus Nord donosi sve elemente vrhunskog pametnog telefona koji korisnicima olakšavaju svakodnevicu: napredan sustav kamera, besprijekorno korisničko iskustvo te pouzdana kvaliteta OnePlusa. Nord pokreće Qualcomm Snapdragon 765G 5G mobilna platforma čime brend nastavlja pružati vlastiti doprinos 5G eri omogućavajući većem broju korisnika da uživaju u neviđenim brzinama 5G tehnologije. OnePlus Nord prednarudžbom je dostupan kod distributera e-Kupi i Sancta Domenica.

Brz prijenos datoteka i jednostavan rad

Brz prijenos datoteka i jednostavan rad

01.08.2020. komentiraj

Huawei je nedavno predstavio svoj flagship prijenosnik s FullView zaslonom i čitavim nizom naprednih funkcija – MateBook X Pro, a uređaj korisnicima otvara razne mogućnosti, bilo da je riječ o korištenju za poslovne potrebe ili opuštanju uz igre, ističu iz ovog kineskog proizvođača pametnih telefona, prijenosnika i tableta.