IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

Foto: DepositPhotos

Globalno tržište pametnih telefona u trećem kvartalu ove godine zabilježilo je rast od 0,8 posto na godišnjoj i rast od 8,1 posto na kvartalnoj razini te završilo s ukupno 358,3 milijuna isporuka, a pritom su najviše profitirali Samsung i Huawei, dva najjača proizvođača na svijetu, navodi tako IDC u svom najnovijem izvješću.

Konkretnije, južnokorejski tehnološki gigant zabilježio je 8,3 posto rasta i sa 78,2 milijuna isporuka ima udio od 21,8 posto na tržištu. Dakle, jači je za 1,4 posto no prije godinu dana u isto vrijeme. Što se tihe kineskog tehnološkog giganta, udio mu je na 18,6 posto i to je za čak četiri posto bolji rezultat no lani. Ujedno, Huawei je isporučio 66,6 milijuna uređaja i to je za 28,2 posto bolji rezultat no u istom razdoblju lani. Dakle, ni svi problemi oko sankcija u trećem kvartalu nisu učinili nikakvu štetu Huaweiju, dapače.

Najveći gubitnik među velikanima svakako je i ovog puta Apple s padom isporuka od 0,6 posto, odnosno, isporučio je 46,6 milijuna pametnih telefona. Udio mu je na 13 posto u odnosu na prošlogodišnjih 13,2 posto i to na njegovu sreću nije iskoristio Xiaomi. Taj kineski proizvođač isporučio je 32,7 milijuna uređaja, ali bilježi pad od 3,3 posto te ima udio od 9,1 posto, što je 0,4 posto slabije no prije godinu dana u isto vrijeme.

Na petom mjestu je OPPO s 31,2 milijuna isporuka, što je rast od 4,1 posto u odnosu na 2018. Udio mu je na 8,7 posto i to je za 0,3 posto bolje no lani.

Treba na kraju naglasiti i da će ponajprije za Apple realnija slika stanja na tržištu ponuditi ovaj posljednji kvartal jer najnoviji iPhone modeli tek su se s listopadom "zahuktali" te našli na policama većine zemalja svijeta. Nakon toga će se vidjeti koliko točno Huawei bježi, odnosno, koliko su ta kompanija i Samsung zapravo jaki u ovom trenutku u odnosu na Apple. Barem što se isporuka tiče jer Apple po pitanju profita jest daleko ispred svih.

Još iz kategorije

Huawei predstavio Mobile Services ekosustav

Huawei predstavio Mobile Services ekosustav

13.12.2019. komentiraj

Huawei je predstavio svoj Mobile Services ekosustav koji krajnjim korisnicima osigurava pametnije, brže i bolje okruženje, a za developere je osigurano ugodnije korištenje cloud usluga i aplikacija, moglo se čuti od Justyne Jaworske, voditeljice Mobile Cloud Services Business odjela u Huaweiju na konferenciji .debug na kojeoj je HMS i prvi put predstavljen.

Ako putujete, ove tehnološke gadgete obavezno ponesite sa sobom

Ako putujete, ove tehnološke gadgete obavezno ponesite sa sobom

11.12.2019. komentiraj

Poslovna putovanja sastavni su dio radne svakodnevice modernog čovjeka i da bi ona prolazila bez prevelikih problema, potrebno je biti spreman - u potpunosti. Dakle, neke stvari jednostavno ne bi trebalo zaboravljati jer bez njih može doći do situacija koje nikome nisu drage.

Bliži se kraj za Google Glass

Bliži se kraj za Google Glass

10.12.2019. komentiraj

Google Glass “živi” kao proizvod za industriju, u okruženjima koja ih trebaju, ali posljednjih dana u javnost dopiru informacije da bi većina mogućnosti s veljačom 2020. mogla iščeznuti. Naime, Google je odlučio polako prekidati projekt Google Glass i bez obzira što one za Explorerse koji su potrošili oko 1500 američkih dolara od 2013. do 2015. trebaju te pametne naočale, morat će ih se odreći.