IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

Foto: DepositPhotos

Globalno tržište pametnih telefona u trećem kvartalu ove godine zabilježilo je rast od 0,8 posto na godišnjoj i rast od 8,1 posto na kvartalnoj razini te završilo s ukupno 358,3 milijuna isporuka, a pritom su najviše profitirali Samsung i Huawei, dva najjača proizvođača na svijetu, navodi tako IDC u svom najnovijem izvješću.

Konkretnije, južnokorejski tehnološki gigant zabilježio je 8,3 posto rasta i sa 78,2 milijuna isporuka ima udio od 21,8 posto na tržištu. Dakle, jači je za 1,4 posto no prije godinu dana u isto vrijeme. Što se tihe kineskog tehnološkog giganta, udio mu je na 18,6 posto i to je za čak četiri posto bolji rezultat no lani. Ujedno, Huawei je isporučio 66,6 milijuna uređaja i to je za 28,2 posto bolji rezultat no u istom razdoblju lani. Dakle, ni svi problemi oko sankcija u trećem kvartalu nisu učinili nikakvu štetu Huaweiju, dapače.

Najveći gubitnik među velikanima svakako je i ovog puta Apple s padom isporuka od 0,6 posto, odnosno, isporučio je 46,6 milijuna pametnih telefona. Udio mu je na 13 posto u odnosu na prošlogodišnjih 13,2 posto i to na njegovu sreću nije iskoristio Xiaomi. Taj kineski proizvođač isporučio je 32,7 milijuna uređaja, ali bilježi pad od 3,3 posto te ima udio od 9,1 posto, što je 0,4 posto slabije no prije godinu dana u isto vrijeme.

Na petom mjestu je OPPO s 31,2 milijuna isporuka, što je rast od 4,1 posto u odnosu na 2018. Udio mu je na 8,7 posto i to je za 0,3 posto bolje no lani.

Treba na kraju naglasiti i da će ponajprije za Apple realnija slika stanja na tržištu ponuditi ovaj posljednji kvartal jer najnoviji iPhone modeli tek su se s listopadom "zahuktali" te našli na policama većine zemalja svijeta. Nakon toga će se vidjeti koliko točno Huawei bježi, odnosno, koliko su ta kompanija i Samsung zapravo jaki u ovom trenutku u odnosu na Apple. Barem što se isporuka tiče jer Apple po pitanju profita jest daleko ispred svih.

Još iz kategorije

Prošla 2019. godina bila je jako dobra za Samsungove pametne telefone

Prošla 2019. godina bila je jako dobra za Samsungove pametne telefone

23.01.2020. komentiraj

U rastućoj industriji pametnih telefona svaki mjesec predstavljaju se novi uređaji, no samo oni najkvalitetniji uspijevaju privući pažnju i svojim performansama zaslužiti povjerenje korisnika. Među njima su i uređaji iz Samsung Galaxy S10 i Galaxy Note10 serije, koje su se tijekom 2019. godine istaknule vrhunskom kvalitetom softvera, hardvera i dizajna, tvrde u Samsungu.

LG dobio rekordan broj nagrada na sajmu CES 2020

LG dobio rekordan broj nagrada na sajmu CES 2020

23.01.2020. komentiraj

LG Electronics (LG) je osvojio rekordan broj nagrada koje su dodijelili stručnjaci iz industrije na sajmu CES. Tako je LG dobio više od 150 priznanja ove godine, među kojima je i po šesti put zaredom nagradu za najbolji televizor – Best TV of CES Award. Nagrade Best of CES Awards (službeni program nagrada CES koji vodi portal Engadget u ime organizacije Consumer Technology Association) su prepoznale i izdvojile seriju LG CX OLED televizora kao najbolju i to u konkurenciji od doslovno tisuće novih televizora koji su prikazani na sajmu.

Huawei FreeBuds 3 i Huawei Watch GT 2 nagrađeni na ovogodišnjem CES-u

Huawei FreeBuds 3 i Huawei Watch GT 2 nagrađeni na ovogodišnjem CES-u

22.01.2020. komentiraj

Tijekom sajma CES2020 koji se svake godine održava u Las Vegasu, Huawei Freebuds 3 i Huawei Watch GT 2 privukli su pažnju svjetskih tehnoloških medija i oduševili kritičare osvajanjem “Best of CES2020” i “Editor’s Choice” nagrade.