I dalje ne znamo jesu li mobiteli štetni ili ne

I dalje ne znamo jesu li mobiteli štetni ili ne

Foto: Shutterstock

Pametni telefoni postali su kao dio naših tijela, imamo ih konstantno uz sebe, često su posljednje što vidimo prije spavanja, a prvo što vidimo kad se probudimo. U ovom trenutku aktivno ih se diljem svijeta koristi oko pet milijardi i zato je logično zapitati se mogu li nam narušiti zdravlje.

Odgovor ne postoji, znanstvenici se time bave godinama, ali nisu uspjeli dokazati mogu li pametni telefoni izazvati tumor mozga ili rak bilo koje vrste. Jednostavno, ne postoji još uvijek dovoljno podataka prema kojima bi se moglo donositi relevantni zaključci i to je ono što ponavlja Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC).

To ne čudi, bila su potrebna desetljeća da bi došlo do konsenzusa oko cigareta i nafte, u smislu da štete ljudskom zdravlju i okolišu. A postojalo je daleko više konkretnijih podataka jer utjecaj cigareta i nafte vidljiv je mnogo brže nego onaj koji ostavljaju pametni telefoni.

Istina, postoji 60 studija na temu utjecaja pametnih telefona na zdravlje, ali podaci koji su u njima ne dovode pametne telefone i sve ostale mobilne uređaje u vezu s rakom. Ali, zato postoji jedno zanimljivo objašnjenje vezano uz radijaciju mobilnih uređaja, koja se toliko često spominje kao sporna.

Naime, ta radijacija nije ionizirana, što znači da nema dovoljno energije da bi mogla pokrenuti elektron u atomu te ga na taj način pretvoriti u ion. Automatski, to znači i da ne postoji dovoljno energije kojom bi se oštetila stanica u ljudskom tijelu. Time bi cijela priča trebala završiti, ali problem je u tome što znanstvenici još uvijek ne znaju kako ljudsko tijelo reagira kad je pod čestim utjecajem radijacije nižih razina.

Baš sve te nepoznanice jesu razlog zašto su istraživanja potrebna. Pametni telefoni toliko su brzo napredovali da nije bilo moguće pratiti u drugim područjima taj razvoj, a ova zdravstvena pitanja svakako su jedno od njih.

Još iz kategorije

AOC na Gamescomu predstavlja širok raspon gaming monitora

AOC na Gamescomu predstavlja širok raspon gaming monitora

13.07.2018. komentiraj

AOC je najavio kako će i ove godini biti na Gamescomu u Njemačkoj gdje će predstaviti širok raspon svojih gaming monitora među kojima će biti i AGON monitori s brzinom osvježavanja do 240 Hz.

Tri nova modela Xiaomija službeno dostupna u Hrvatskoj

Tri nova modela Xiaomija službeno dostupna u Hrvatskoj

12.07.2018. komentiraj

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi nastavio je sa širenjem ponude uređaja na hrvatskom tržištu. Tako su od sada u ponudi tri nova modela, a riječ je o Mi MIX 2S, Redmi Note 5 i Redmi S2.

Brojni noviteti u HP-ovim serijama Envy i Elite

Brojni noviteti u HP-ovim serijama Envy i Elite

12.07.2018. komentiraj

Tvrtka HP predstavila je nove linije prijenosnih i stolnih računala te monitora osmišljenih za korištenje u poslovnom i kućnom okruženju. Najnoviji portfelj računala Elite i Envy odlikuje se modernim dizajnom, snažnim performansama i svestranosti predstavljenih proizvoda.