MWC 2016: Huawei predstavio MateBook

MWC 2016: Huawei predstavio MateBook

Prvo računalo, bolje rečeno tablet koji je kineski Huawei predstavio svjetskom tržištu na sajmu Mobile World Congress u Barceloni ima sve dodatke kako bi bio konkurencija prije svega Microsoftovu Surface.

Kada bi se gledao segment u kojem dolazi Huawei MateBook definitivno pripada kategoriji 2-u-1 računala, jer ima odvojivu tipkovnicu kao i neki drugi proizvodi na tržištu, prije svega Appleov iPad Pro, već spomenuti Microsoft Surface, ali i slični proizvodi Lenova, Samsunga i još nekih drugih proizvođača.

Prvi su dojmovi iznimno dobri iako je riječ o skupom uređaju, ako se uzmu u obzir cijene dodataka koje je potrebno uzeti poput tipkovnice i olovke. MateBook zorno prikazuje strategiju tvrtke Huawei u pomnom odabiru partnerstava s najinovativnijim tvrtkama na tržištu koje su sve redom lideri u svojim industrijama. MateBook dolazi sa 6. generacijom Intel Core procesora M-serije koja može udovoljiti najrigoroznijim poslovnim potrebama korisnika, a sve u modernom, modnom, tankom i laganom kućištu.

Za optimalne performanse, dugotrajnost baterije bio je top prioritet prilikom dizajniranja MateBook uređaja.  Njegova 33.7 Whv high-density litijska baterija osigurava dovoljno snage za 9 sati rada, 9 sati konstantnog korištenja interneta te 29 sati reprodukcije glazbe. Uređaj posjeduje jedinstvenu tehnologiju štednje energije kako bi udovoljio svim potrebama svojih korisnika. Baterija MateBook uređaja u potpunosti se puni za dva i pol sata. Kad korisnik nema vremena za potpuno punjenje baterije, uređaj će za sat vremena napuniti 60 posto baterije.

Što se tiče operativnog sustava tu je Windows 10, a tehničke specifikacije su 12 inčni IPS LCD zaslon rezolucije 2.160 x 1.440 piksela, Intel procesor do maksimalno Core m7, 4 ili 8 GB radne memorije, 5 megapikselna prednja kamera, 128 GB, 256 ili čak 512 GB prostora za pohranu podataka, te senzor otiska prsta. Dodatci uključuju olovku odnosno stylus, te adapter koji omogućuje spajanje USB ili HDMI.

Iako je namijenjen najzahtjevnijim korisnicima, bilo da je riječ o poslovnim ili privatnim korisnicima, cijena će mu biti prilično visoka i to ovisno o modelu, od najjeftinijeg s najslabijim procesorom i sustavom za pohranu za 800 eura s porezom na europskom tržištu, pa sve do najskupljeg modela za 1799 eura.