Hrvatski 25-godišnjaci više od šest sati provode na mobitelu

Hrvatski 25-godišnjaci više od šest sati provode na mobitelu

Foto: Shutterstock

Agencija za istraživanje tržišta Hendal provodom 25-godišnjice djelovanja provela je veliko istraživanje o navikama 25-godišnjaka u Hrvatskoj. Prema rezultatima, prosječan 25-godišnjak radi u struci, spava između pet i sedam sati, više od šest sati provodi na pametnom telefonu, bavi se sportom, informira se online i politički je neutralan.

Još uvijek živi s roditeljima, ali štedi, planira osnivanje obitelji, djecu i kupovinu stana. Svaki drugi planira pokrenuti svoj biznis.

U Hrvatskoj danas živi oko 49 tisuća 25-godišnjaka, dakle onih koji su se rodili 1993. godine u kojoj je Hendal počeo s radom u Hrvatskoj.

Istraživanje Hendala pokazalo je da 42,6 posto ispitanih 25-godišnjaka u Hrvatskoj još uvijek živi s roditeljima, a svaki treći od njih živi s partnerom. Pritom je 37,7 posto ispitanika odgovorilo da je potpuno financijski samostalno, a isto toliko ih je uglavnom financijski samostalno. U svojoj 25. godini vlastitu nekretninu za sada ne posjeduje njih 66,7 posto, ali je planiraju kupiti. Redovito zato štedi 38,3 posto ispitanih, a još toliko ih štedi povremeno. Većina ih planira i brak i djecu: 28,4 posto ispitanih kaže da će sasvim sigurno stupiti u brak, a 29,6 posto je reklo da će vjerojatno to učiniti. Kad je pak riječ o djeci, 69,8 posto planira imati jedno ili više djece. Kućnog ljubimca trenutno ih ima 53,1 posto i to u 70,9 posto slučajeva psa.

Zaposleno je 56,8 posto ispitanih 25-godišnjaka, dok se još uvijek školuje njih 25,9 posto, a 16 posto ih je nezaposleno i u potrazi za poslom. Svaki drugi ispitanik navodi da je donekle zadovoljan trenutnim poslom, što je očekivano budući da je 58,7 posto ispitanih 25-godišnjaka odgovorilo da rade u struci, a 21,7 posto ih je reklo da vlastitim izborom ne rade u struci. Na pitanje bi li zbog posla preselili u drugu državu 30,9 posto odgovorilo je kako možda bi, možda ne bi, još 30,2 posto kaže da vjerojatno bi, a 16 posto bi ih preselilo sasvim sigurno. Istraživanje Hendala pokazalo je i da 50 posto ispitanih razmišlja pokrenuti vlastiti posao.

Budući da je riječ o mladima koji su važna biračka skupina, zanimljiva su i pitanja o političkim preferencijama. U istraživanju Hendala 48,8 posto ispitanih potvrdilo je da uvijek izlazi na izbore, a njih 45,7 posto pritom nema političkih preferencija. Mlade ne zanimaju političke stranke, ali niti sindikati: 93,8 posto ih nije u članstvu niti jedne političke stranke, a 96,3 posto nisu članovi sindikata.

Mladi su neutralni kad je riječ o povjerenju u Europsku uniju za što se izjasnilo njih 38,3 posto, dok ih je i 43,8 posto neutralno kad je riječ o povjerenju u NATO.

Kad je riječ o tehnologiji, praćenju medija i društvenim mrežama istraživanje Hendala pokazalo je da se većina 25-godišnjaka informira prateći informativne portale koje svaki dan prati 56,8 posto ispitanih, dok tisak, odnosno novine ili časopise, svakodnevno čita 8,6 posto, a gotovo nikada 24,7 posto. Televizijski program svaki dan prati 46,3 posto ispitanih 25-godišnjaka, a radio 36,4 posto ispitanih.

Očekivano 25-godišnjaci u Hrvatskoj ne mogu bez svog pametnog telefona koji više od šest sati dnevno koristi 42,6 posto ispitanih, a između tri i šest sati njih 27,2 posto. Njih 56,9 posto najveći dio tog vremena pametni telefon koristi za dopisivanje, chatanje ili video pozive, na drugom je mjestu surfanje internetom s prosjekom od 21,9 posto, dok su na trećem mjestu društvene mreže koje na svom pametnom telefonu prati 15,6 posto. Facebook više puta dnevno provjerava 78,4 posto ispitanih, Instagram njih 53,7 posto, a YouTube 53,1 posto. WhatsApp više puta dnevno koristi 63 posto ispitanih. S druge strane, Twitter ih uopće ne koristi 72,2 posto, Snapchat 69,8 posto, a LinkedIn 58,6 posto. Da današnji 25-godišnjaci u potpunosti žive online pokazuje i rezultat da s najužim krugom prijatelja primarno komuniciraju putem aplikacija i društvenih mreža koje je kao glavni kontakt istaknulo 68,5 posto ispitanih. Osobni kontakt s najbližim prijateljima primarno navodi tek njih 28,4 posto.

Hendalovo istraživanje pokazalo je da slobodno vrijeme najčešće provode kuhajući, čak češće nego što u prosjeku izlaze u klubove, kafiće, kino ili kazalište. Evo i koliko 25-godišnjaci u Hrvatskoj konzumiraju alkohol, duhanske proizvode i lake droge. U istraživanju ih 77,2 posto tvrdi da nikada ne konzumira lake droge, 61,7 posto nikada ne puši, dok je kod alkohola situacija ponešto drugačija. S vremena na vrijeme alkohol konzumira njih 36,4 posto, a rijetko, odnosno samo u posebnim prilikama, alkohol konzumira njih 42 posto.

Hrvatski 25-godišnjaci sportski su aktivni. Njih 42,9 posto bavi se sportom i to najčešće trčanjem, šetnjom, vožnjom bicikla ili pak vježbom kod kuće. Većina ih spava između pet i sedam sati (njih 61,7 posto), dok ih 29 posto spava između osam i devet sati.

A koje bi tri stvari naši 25-godišnjaci ponijeli na pusti otok? Mobitel je uvjerljivo na prvom mjestu koje je navelo 47,5 posto ispitanih. Hranu i vodu unaprijed bi ponijelo njih 29,6 posto, prijatelja ili partnera povelo bi ih 22,8 posto, a praktične stvari za preživljavanje 19,8 posto.

Još iz kategorije

Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

18.01.2019. komentiraj

Huawei i Honor koriste svoju verziju Androida na svojim pametnim telefonima, a naziva se EMUI. Posljednja verzija 9 bazirana je na Android Pie i donijela je brojna poboljšanja, ali kineska kompanija odlučila je otežati život onima koji vole sami “čeprkati” po mobilnom operativnom sustavu. Naime, odsad je onemogućeno da “treća strana” čini ikakve promjene na EMUI 9 u Kini.

CES 2019: Mercedesov električni automobil koji dolazi ove godine

CES 2019: Mercedesov električni automobil koji dolazi ove godine

16.01.2019. komentiraj

Tržište električnih automobila ove godine postaje zaista ozbiljnije jer nakon dosadašnjih igrača poput Tesle, Nissana, Toyote, Honde, Forda te drugih hibrida na ceste dolazi prvi pravi Mercedosov električni automobil kojeg smo imali prilike vidjeti na CES-u u Las Vegasu jer CES je postao jedan od najvećih svjetskih automobilskih sajmova gdje se osim samih automobila pokazuju i druga napredna tehnološka rješenja iz automobilske industrije.

Honor View20 dobio veliki broj priznanja na sajmu CES u Las Vegasu

Honor View20 dobio veliki broj priznanja na sajmu CES u Las Vegasu

16.01.2019. komentiraj

Kineski proizvođač Huawei dobio je za svoj Honor brand pametnih telefona seriju priznanja za najbolji uređaj na sajmu potrošačke elektronike CES 2019 za svoje vrhunske performanse i elitne značajke, uključujući 48MP AI Ultra Clarity stražnju kameru, All-View zaslon, 3D TOF kameru i čipset visokih performansi. Globalno predstavljanje pametnog telefona HONOR View20 održat će se 22. siječnja u Parizu kada će biti predstavljene dodatne značajke ovog uređaja za globalno tržište.