HP uhvaćen u instaliranju spyware softvera na Windows 10 bez pristanka korisnika

HP uhvaćen u instaliranju spyware softvera na Windows 10 bez pristanka korisnika

Foto: HP

Android pametni telefoni imaju velikih problema kad se radi o privatnosti korisnika i to nije nikakva tajna, svakog dana otkrije se nešto novo. No, problematično je što se otkrilo i da jedan velikan kao Hewlett-Packard također narušava privatnost korisnika, ali na računalima s Windows 10 operativnim sustavom.

Konkretno, nakon nove nadopune HP-ovih računala s Windows 10, TouchPoint Analytics Client počeo se spajati na HP-ove servere svakog dana te slati razne informacije. Nije poznato stoji li iza ove nadopune i velike promjene HP ili Microsoft, ili je pak riječ o slučajnosti. Kako god, HP-ovi serveri primaju podatke koje ne bi smjeli i time se narušava privatnost korisnika, koji nisu dali suglasnost da se čini što se čini.

Ova aktivnost novi je dokaz da su potrebni stroži i konkretniji zakoni kojima bi se spriječilo sve o već sad, a potom i u budućnosti. Uskoro će Internet stvari (IoT) postati stvarnost, iako već i jest u naprednijim dijelovima svijeta, uskoro će mobilne mreže pete generacije (5G) biti realnost... i sve to kao nužnost zahtijeva povjerenje korisnika. Bez povjerenje ništa neće biti ostvareno na adekvatan način i kad već tehnološka industrija sama ne želi uložiti napore da se to povjerenje zadobije, vrijeme je da državne institucije i regulatorna tijela učine to umjesto njih.

Poznato je da se podaci prikupljaju kako bi daljnjim analizama bilo poznatije kako se postavljati prema korisniku u budućnosti, ponajprije po pitanju oglašavanja. Na taj se način bez previše truda ostvaruju dodatni prihodi. Zato se ne bježi od aktivnosti koje čini HP, pa i Google, Amazon, Facebook, Twitter...

Istim smjerom idu i manji, koji svoje korisnike tretiraju kao izvor izvlačenja novca na način da im opterećuju računala kako bi u trenucima surfanja na njihovim stranicama rudarili kriptovalute. Drugi pak koriste posjetitelje svojih stranica kao pokusne kuniće i prate sve što tipkaju.

I možda se nekome te aktivnosti ne čine strašnima, ali i to je dio problema. Da podaci do kojih se dolazi nisu bitni, onda se ne bi prikupljali. I ne bi se prikupljali iza leđa korisnika.

Još iz kategorije

Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

17.06.2018. komentiraj

Nova „industrijska“ revolucija, razvoj interneta stvari, digitalizacija poslovanja, korisnička podrška, internet stvari u svakodnevnom životu, razvoj industrije zabave, upravljanju rizicima i gradovima budućnosti bile su glavne teme tech & business konferencije „IoT Innovation Day“ koja je ovog tjedna održana na Sveučilištu VERN.

Dell i Alienware predstavili novitete u segmentu periferija za igru

Dell i Alienware predstavili novitete u segmentu periferija za igru

15.06.2018. komentiraj

Na najvećem gaming summitu E3, koji se održava u Los Angelesu, Dell gaming i Alienware predstavili su zanimljive novitete. Najnovije periferije iz tih su brendova Alienware gaming bežične slušalice i miš nove generacije Alienware Elite s brzim odazivom.

Konkurencija na tržištu pametnih zvučnika se zaoštrava

Konkurencija na tržištu pametnih zvučnika se zaoštrava

14.06.2018. komentiraj

Amazon na tržištu pametnih zvučnika zahvaljujući Alexa digitalnom asistentu u Echo uređajima dominira i tijekom prvog kvartala ove godine, kad se radi o udjelu na tržištu. Ali, konkurencija je počela loviti korak, a pod time se ponajviše misli na Google Assistant velikog Alphabeta, matične Googleove kompanije.