HarmonyOS 3.0 donosi unaprijeđeni početni zaslon, privatnost i performanse

HarmonyOS 3.0 donosi unaprijeđeni početni zaslon, privatnost i performanse

Huaweijev operativni sustav HarmonyOS stigao je do treće verzije i trenutno se nalazi na više od 300 milijuna uređaja, a kineski gigant može se pohvaliti i podatkom da više do 170 milijuna uređaja koristi HarmonyOS Connect platformu.

Izniman je to napredak za Huawei jer kad je sredinom 2019. HarmonyOS predstavljen, nije mu se predviđao tolik uspjeh. Vjerovalo se da je to očajnički potez zbog zabrana koje su uslijedile povodom američkih sankcija i gubitka Androida, odnosno, kompletnog Googleovog softvera.

Ali, već s drugom verzijom sustava vidjelo se da postoji smjer jer u rujnu prošle godine HarmonyOS bio je na 90 milijuna uređaja, što je višestruko premašeno s ovom najnovijom. Dakle, Huawei ima potencijal u ovom smislu, bez obzira što se većinom brojke odnose na kineske prilike, a podosta manje na one izvan njenih granica.

Dakle, HarmonyOS 3.0 je tu, predstavljen je s Huawei MatePad Pro 11, ima novi izgled, poboljšane widgete i mogućnost multitaskinga.

Najveće osvježenje jest sa spomenutim widgetima, za što je zaslužan Universal Card. Lako se prilagođavaju raznim oblicima, veličinama i stilovima, mogu se grupirati kad to ima smisla i automatski se prilagođavaju kako bi stali na jedno određeno mjesto. Ako ih je previše, poslagat će se jedni na druge, što znači da je pronađeno rješenje za svačije potrebe u ovom smislu.

Zanimljivost je što novi sustav nudi mogućnost spajanja dva para slušalica istovremeno, a ta povezivost je i najveća prednost HarmonyOS 3.0. Ali, to je samo djelić cijele priče jer Huawei sve više smanjuje zaostatak za iOS i Android ekosustavom te će i najrigorozniji kritičari teško pronaći što nedostaje u smislu funkcionalnosti.

Ono što je i dalje problem jest izostanak brojnih aplikacija, no već ih je više od 200.000, gotovo dvostruko u odnosu na 134.000 iz lipnja prošle godine, a suradnja je dogovorena s oko 4,5 milijuna developera. I dalje osjetno manje nego iOS ili Android, ali Huawei svake godine čini uistinu velike korake prema naprijed.

Još iz kategorije

Novi Samsung Galaxy preklopni telefoni koriste reciklirane materijale

Novi Samsung Galaxy preklopni telefoni koriste reciklirane materijale

13.08.2022.

Tvrtka Samsung Electronics ostvarila je napredak prema ispunjenju svojih ciljeva na polju održivosti zadanih do 2025. godine u sektoru mobilnog poslovanja. Među ključnim inicijativama su razvoj i uključivanje recikliranih materijala u proizvode, izrada više ekološke ambalaže i „novi život“ za starije Samsung Galaxy uređaje, kako bi se smanjio elektronički otpad.

Hoće li pametne naočale zamijeniti pametne telefone

Hoće li pametne naočale zamijeniti pametne telefone

12.08.2022.

Google je 19. srpnja najavio testiranje novih pametnih naočala s tehnologijom proširene stvarnosti (AR), zbog čega se ponovno pojavilo pitanje postaljeno još 2013., o tome mogu li one zamijeniti pametne telefone.

Stižu novi Samsungovi pametni satovi

Stižu novi Samsungovi pametni satovi

10.08.2022.

Tvrtka Samsung Electronics najavila je Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro modele pametnih satova – koji oblikuju zdrave navike s intuitivnim uvidima, naprednim značajkama i još snažnijim mogućnostima. Galaxy Watch5 poboljšava značajke na koje se potrošači oslanjaju svaki dan, dok je Galaxy Watch5 Pro – najnoviji dodatak Galaxy Watch seriji – najizdržljiviji i najkompletniji Samsung pametni sat dosad, tvrde u Samsungu i dodaju da Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro Ovi omogućavaju korisnicima da lakše ispunjavaju svoje.