Gospodarstvo pokreću male tvrtke i obrti koji čine čak 98 posto ukupne zaposlenosti

Gospodarstvo pokreću male tvrtke i obrti koji čine čak 98 posto ukupne zaposlenosti

Hrvatsko gospodarstvo u 2019. godini raslo je 2,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Usporedni podaci u godinama prije pokazuju kako je prošle godine gospodarstvo zabilježilo rast nešto veći nego godinu ranije, kad je BDP rastao po stopi od 2,6 posto. Zanimljivo, BDP je u 2017. godini također rastao 2,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

I zadnji kvartal 2019. godine bio je dobar jer je BDP povećan 2,5 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Kad su u pitanju sezonski prilagođeni podaci, u četvrtom kvartalu 2019. BDP je realno veći za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a u odnosu na zadnji kvartal 2018. godine za 2,7 posto.

Podaci govore kako je u ovom trenutku, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj registrirano više od 282 tisuća pravnih osoba, od toga je trgovačkih društava 208.327 tvrtki, od čega je aktivnih više od 129 tisuća točnije 129.239 tvrtki. Od toga broja poduzetnika njih nešto više od stotinjak tisuća, s približno 255 tisuća zaposlenih, čine mikro poduzeća do deset zaposlenih. Tome broju treba pribrojiti i desetak tisuća malih poduzeća s oko 240 tisuća zaposlenih radnika koji su u segmentu srednjih tvrtki.

Uz to, tu je prema dostupnim podacima i 88.640 tisuća registriranih obrtnika te nekih 20 tisuća slobodnih profesija koji ukupno prema podacima DZS-a zapošljavaju više od 186 tisuća ljudi.

Hrvatsko gospodarstvo je zaustavljeno zbog pandemije sa SARS CoV-2 virusom, odnosno COVID 19 bolešću i potpuno je prešlo na novi oblik rada. Dio tvrtki je zatvoren, dio radi smanjenim kapacitetom s obveznim pridržavanjem preporuka Stožera civilne zaštite, a dio se prebacio na rad od kuće. Veliki broj ljudi je ostao i bez posla, no sve je jasnije kako nam slijede mjere koje će ponovno omogućiti rad i smanjenje postojeće neizvjesnosti. Pritom će trebati vremena da se stvari malo-pomalo vrate na situaciju prije korona krize.

Ono što je danas sasvim jasno jest da je korona kriza donijela i ubrzanu digitalizaciju u svim segmentima poslovanja, od sustava e-Propusnica u javnoj upravi, pa sve do poslovanja i rada od kuće. Svi su se morali prilagoditi i naći nove modele poslovanja, pa se, primjerice, sastanci unutar timova u tvrtkama odvijaju putem video konferencija kao i sastanci s korisnicima i poslovnim partnerima.

Mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva otkrila su internetske prodaje, a danas mnogi naručuju i hranu uz beskontaktnu dostavu iz svojih omiljenih ili popularnih restorana koji su morali zatvoriti vrata zbog korona krize. Škole i fakulteti preseljeni su ubrzano u virtualni svijet. Kuća je postala mjesto gdje se, osim druženja s obitelji, i školuje i radi.

Sve se promijenilo i ubrzano digitaliziralo, što je dobro. Posve je jasno da se to ne bi moglo dogoditi bez telekomunikacijske infrastrukture i kvalitetnih mobilnih mreža, a ključni su postali i pametni telefoni i drugi mobilni uređaji. Naime, kamere, baterije, procesori, memorija za aplikacije... sve su to ključne funkcionalnosti pametnih telefona koje su poslovni korisnici počeli pozorno proučavati više nego ikada.

Stoga je Tele2 korisnicima ponudio čak šest Samsungovih pametnih telefona na popustu i do 1080 kuna, uz tarifu RASPALI i BEZBROJ GB. U ponudi su najbolji flagship modeli, ali i oni iz nešto nižeg cjenovnog razreda, i svi nude vrhunsko mobilno iskustvo sa zaista odličnim performansama, bilo da je riječ o kamerama ili dugotrajnim baterijama.

Korisnici mogu birati među modelima iz najnovije Samsung Galaxy S20 serije, odnosno pametnim telefonima S20, S20+ ili S20 Ultra. Ti novi uređaji, predstavljeni tržištu prije dva mjeseca, donose vrhunski AMOLED zaslon koji ide od 6,2 pa sve do 6,9 inča te, ovisno o modelu, trostruku ili četverostruku kameru. Tele2 je ponudio i model S10 koji sa svojom mlađom braćom čini idealno rješenja za sve poslovne korisnike jer osigurava rad u pokretu, ali i rad od kuće te daje odgovor na vrijeme kada na njemu i uz njega može raditi u doba krize.

Za one koji traže kvalitetne pametne telefone po nešto nižoj cijeni, u najnovijoj ponudi su dva Samsungova modela iz A serije. Korisnici tako mogu birati između najjačeg modela A71 i modela A30s. Sve te uređaje odlikuju odlične performanse zaslona koji se, ovisno o modelu, kreće od 6,4 do 6,7 inča te tri ili četiri kamere, ovisno o modelu.