Google s Play Storea uklanja aplikacije koje snimaju pozive

Google s Play Storea uklanja aplikacije koje snimaju pozive

Foto: DepositPhotos

Korisnici popularnih aplikacija za snimanje audiopoziva nemaju sreće proteklih godina jer malo po malo ih se ograničavalo, do te mjere da su postale beskorisne. A Google sad ide korak dalje i na Play Storeu u potpunosti zabranjuje aplikacije treće strane za snimanje poziva.

Više nije bilo strpljenja ni volje izlaziti im u susret jer ljudi iza njih nisu prestajali s lošom praksom. Primjerice, sve te aplikacije tražile su dopuštenje pristupa Accessibility API, kreiranom za ljude s invaliditetom, kako bi mogle do audio značajki uređaja. To se odnosilo isključivo na one s Android sustavima.

"Aplikacije s osnovnom funkcijom namijenjenoj izravnoj podršci osobama s invaliditetom ispunjavaju uvjete za korištenje IsAccessibilityTool. Aplikacije koje ne ispunjavaju uvjete za IsAccessibilityTool ne smiju koristiti oznaku koja ukazuje na suprotno i moraju ispunjavati istaknute zahtjeve za otkrivanje podataka i pristanak od strane korisnika. Accessibility API nije kreiran u tu svrhu i ne može se od njega zahtijevati snimanje zvuka udaljenog poziva", stoji u pravilima Googlea.

Time se završava jedna višegodišnja Googleova želja da potpuno blokira pristup aplikacijama za snimanje audiopoziva. Ponajprije zbog sigurnosnih problema i narušavanja privatnosti. Primjerice, s Android 6 su se aplikacije u velikoj mjeri blokirale, a s Android 10 je onemogućeno korištenje mikrofova za snimanje poziva. Stoga, "posljednje utočište" za developere tih aplikacija bilo je koristiti Accessebility API.

Što se tiče nativnih aplikacija kao Google Phone i Mi Dialer, njima će funkcionalnost ostati netaknuta ovom mjerom.

"Ako je aplikacija unaprijed postavljena kao primarna od strane korisnika i unaprijed uvrštena na uređaj prije njegova prvog pokretanja, i dalje će imati pristup audiu. Odnosno, ove promjene ih se ne tiču", poručili su iz Googlea i dodali da promjene stupaju na snagu od 11. svibnja.

Pritom nije spomenuto znači li to da će sve aplikacije za snimanje poziva biti uklonjene s Play Storea nakon 11. svibnja ili će im mogućnosti biti bitno ograničene.

Još iz kategorije

Huawei postao vrlo poželjan potrošački brend

Huawei postao vrlo poželjan potrošački brend

30.06.2022.

Huawei je poznat po svom širokom portfelju uređaja koji će sada postati još veći i ugodniji, rekao je u intervjuu za ICTbusiness.info Xu Dong, direktor Huawei Consumer Business Group za Hrvatsku.

Potražnja za premium pametnim telefonima u padu od 8 posto, dominira Apple

Potražnja za premium pametnim telefonima u padu od 8 posto, dominira Apple

29.06.2022.

Tržište premium pametnih telefona, na koje spadaju svi s cijenom od minimalno 400 američkih dolara, doživjelo je pad od osam posto na godišnjoj razini tijekom prvog kvartala ove godine, ali svejedno je i to bolji rezultat od ukupnog pada tržišta pametnih telefona od deset posto, navodi Counterpoint Research.

Ugašeni iPhone je zlatni rudnik za hakere

Ugašeni iPhone je zlatni rudnik za hakere

29.06.2022.

Stručnjaci s njemačkog tehnološkog sveučilišta Darmstadt otkrili su da je iPhone ranjiv na kibernetičke napade čak i kad je isključen. Jer, i u tom stanju svih 24 sata aktivni su bežični čipovi, što uključuje bluetooth, NFC i UWB.