Google Play Store će vam javiti koje aplikacije ne koristite i ponuditi vam brisanje

Google Play Store će vam javiti koje aplikacije ne koristite i ponuditi vam brisanje

Foto: Antonio Jularić

Preuzimanje aplikacija na Google Play Storeu je iznimno jednostavno, toliko jednostavno da mnogi imaju na uređajima više aplikacija no što ih koriste na dnevnoj, tjednoj ili čak mjesečnoj razini. Upravo zato se Google odlučio korisnicima Android mobilnih uređaja malo pomoći pa će početi slati obavijesti o nekorištenim aplikacijama.

Naime, time su na dobitku i developeri svih tih nekorištenih aplikacija jer korisnike se podsjeća na ono što stoji bez ikakvog smisla na njihovim uređajima. Stoga, ili će ukloniti te aplikacije ili će ih početi koristiti. Dakle, sve to bit će na traci s obavijestima i dovoljan je jedan klik na tu obavijest kako bismo donijeli odluku izbrisati nekorištene aplikacije pa tako osloboditi prostor na uređaju ili ih ostaviti i pružiti im novu priliku.

Kako bi sve dobilo dodatnog smisla, Google će uz obavijest o nekorištenim aplikacijama navesti kad su posljednji put korištene, a zgodna je mogućnost označavanja svih nekorištenih aplikacija i grupnog brisanja s uređaja. Samo, jedini problem u cijeloj priči jest činjenica da je ovako nešto dostupno zasad samo u Nizozemskoj. I pitanje je hoće li biti igdje drugdje.

Možda Google baš u toj zemlji provodi daljnje testiranje ove mogućnosti i donosi odluku o sljedećim koracima. Jer, lako je moguće da se neće zaustaviti na tome, možda cijela ta novost postaje samo dijelom nečeg šireg, no to možemo zasad samo nagađati jer nije jasan konačni smjer za Google Play Store i nekorištene aplikacije u ovom trenutku.

Pitanje na koje nije stigao odgovor je i nakon koliko vremena se aplikacija označava kao jedna od onih nekorištenih. Moguće da je to 30 dana bez da se ijednom otvorila, ali i to se zasad može samo nagađati. Nadajmo se da će Google uskoro mogućnost ponuditi ostatku Android svijeta jer sigurno bi bila iznimno korištena... Ili više od aplikacija na koje nas upozorava da ih rijetko ili nikad otvaramo!

Još iz kategorije

Lenovo predstavio savitljivi laptop

Lenovo predstavio savitljivi laptop

17.05.2019. komentiraj

Savitljivi telefoni postali su vrlo aktualna priča ove godine i najjači proizvođači uistinu su im se okrenuli uz velika očekivanja, što znači da je vrijeme za otići korak dalje - savitljiva računala. Čast da postane prvi u takvom pothvatu pripala je Lenovu i svijet je “počastio” prototipom ThinkPada, koji bi 2020. trebao biti na komercijalnom tržištu.

Huawei otvorio prijave za Android Q Beta testere

Huawei otvorio prijave za Android Q Beta testere

17.05.2019. komentiraj

Tijekom Googleove I/O 2019 konferencije Huawei je predstavio globalni Android Q Developer Recruitment program za beta testere koji će se provoditi do 30. lipnja. Razvojni programeri su pozvani da isprobaju najnoviju verziju Androida na Huawei Mate 20 Pro pametnom telefonu i sudjeluju u optimizaciji i unapređivanju kompatibilnosti uređaja.

Canon predstavio novi RF 85mm F1.2L USM

Canon predstavio novi RF 85mm F1.2L USM

15.05.2019. komentiraj

Canon Europe u skladu sa svojim ciljem unaprjeđenja rada fotografa predstavio najnoviju generaciju svog legendarnog 85 mm f/1.2L objektiva RF 85mm F1.2L USM. On nudi najveću razlučivost od svih dosad predstavljenih Canonovih objektiva kao i superbrzu blendu i izvanredne brzine automatskog fokusiranja, čime je savršen za spontane fotografije i snimanje vjenčanja. Nakon Canonove objave o razvoju objektiva iz veljače, RF 85mm F1.2L USM prvi je od šest objektiva za nosač RF koje će Canon predstaviti u 2019. godini.