Google olakšava nadogradnju Play Storea

Google olakšava nadogradnju Play Storea
Antonio Jularić

Google Play Store dobiva novo serversko ažuriranje koje donosi posebnu značajku za ažuriranje kompletne aplikacije, odnosno, e-trgovine kao platforme. Naziva se „Update Play Store“ i vidljiv je s najnovijom verzijom Play Storea.

Poanta ovog noviteta jest olakšati provjeru posjeduje li korisnik najnoviju verziju Play Storea ili ne. Ako ne, jednostavno je može preuzeti doslovno jednim klikom. Također, novitet nije ograničen na određenu verziju Androida, što je poticajno.

Ali, još uvijek će se zainteresirani diljem svijeta načekati da ona postane dostupna baš svima, tek je s početkom prosinca krenula polagano uvođenje. Ako pak želite provjeriti jeste li među rijetkim odabranicima značajke, idite na Android uređaju u Play Store pa Settings, potom About i vidjet ćete nudi li vam se ažuriranje ili ne. A možda je preuzeto automatski obzirom da se veže uz server.

Dokaz je ovo da Google konstantno rješava pitanja manjih bugova ili nepraktičnosti, samo što to ne objavljuje javno pa u javnost dolazi zahvaljujući entuzijastima koji se bave zanimljivostima ove vrste.

Samo, nije sve baš uvijek onako kako treba biti u svim tim promjenama. Primjerice, pojavila se informacija o uklanjaju dijela unutar Play Storea koji daje obavijest o posljednje ažuriranim (eng. last updated) aplikacijama. Taj dio je potreban jer ne otkriva samo koje su aplikacije posljednje ažurirane već i dobivaju li aplikacije potrebna ažuriranja ili su developeri odustali od njih, čime one postaju sigurnosni rizik.

Stigao je čak i hardverski problem, vezan sa softverom. Korisnici Pixel 6 i Pixel 6 Pro pametnih telefona navode da mogu uređaje puniti isključivo s originalnim punjačima, što je podosta skandalozno. Nekima pak povremeno nestaje signal.

Sve u svemu, Google ima pune ruke posla s Androidom, a taj se posao često uopće ne primjećuje. I to je manje bitno od činjenice da bi oni bugovi kao taj s posljednje ažuriranim aplikacijama, punjačima i signalom trebali biti što prije sanirani.