Google objasnio zašto nema njihovih aplikacija na novim Huawei mobitelima

Google objasnio zašto nema njihovih aplikacija na novim Huawei mobitelima

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Sjedinjene Američke Države prošlog su proljeća zabranile svojim kompanijama poslovanje s kineskima, a u prvom se redu misli na Huawei i ZTE. Iako se vjerovalo da će problem biti vrlo brzo riješen, zabrana još uvijek vrijedi i to znači da Google također ne može pružati svoje usluge kineskim proizvođačima.

Sreća je u tome što svi stariji modeli pametnih telefona koje je, primjerice, proizveo Huawei još uvijek imaju podršku pa korisnici nisu u panici ili problemu. No, svaki novi uređaj, počevši s Mate 30 Pro, nema pristup Googleovim uslugama i to je poveći problem jer Huawei se na taj način ne može jednako nametnuti na tržištu van kineskih granica.

Kako bi pojasnio detalje zabrane i ovog problema, Google je odlučio pružiti poduže objašnjenje iz razloga što zaprima broja pitanja na tu temu upravo od korisnika Android operativnog sustava.

"Naša želja i ciljevi uvijek su pružiti najbolju uslugu korisnicima, a to podrazumijeva i njihovu zaštitu. Zato omogućavamo sve sigurnosne značajke za Huawei uređaje proizvedene do 16. svibnja 2019. Za uređaje proizvedene nakon tog datuma više nažalost nismo u mogućnosti pružati naše usluge. Ujedno, zbog toga Huawei uređaji ne mogu proći sigurosne provjere ni biti certificirani te samim time na Play Protect listi. Zaključno, Googleove aplikacije ne mogu se koristiti na Huawei uređajima proizvedenima nakon 16. svibnja 2019. ni ukoliko se ne preuzmu s Play Storea", naveo je Tristan Ostrowski iz Android&Play.

Veliki je to problem za Huawei i njegove korisnike jer gube mogućnost alternativnog korištenja Googleovih aplikacija i usluga, što se smatralo u teoriji moguće. Vjerojatno i jest, ali za to ipak treba naprednije znanje, koje prosječni korisnik nema, niti ima volje ili želje naučiti sve to. Stoga će se okretati drugim uređajima, posebno jer Huawei pametni telefoni spadaju u cjenovni rang sa Samsungovim top modelima, a u takvoj situaciji svi ipak žele besprijekorno iskustvo.

Zbog svih ovih problema Huawei ubrzanije radi na svom operativnom sustavu, a i nadomješta izgubljene aplikacije i usluge, kao u slučaju zamjene Google Mapsa s TomTom aplikacijom za mape i navigaciju.

Još iz kategorije

Huawei predstavo novo korisničko sučelje s AI-em

Huawei predstavo novo korisničko sučelje s AI-em

29.03.2020. komentiraj

Tijekom globalnog predstavljanja Huaweijeve P40 serije pametnih telefona, predstavljeno je i ažurirano korisničko sučelje EMUI 10.1, uvodeći još više mogućnosti za obogaćeno korisničko iskustvo.  Huaweijeva distribuirana tehnologija prvi je put predstavljena na EMUI 10 sučelju, kao temelj Huaweijevog all-scenario ekosustava. Mogućnosti hardvera virtualizirane su i podijeljene sa svim povezanim uređajima, rušeći barijere između pojedinih proizvoda kako bi suradnja među njima bila neprekinuta.

Novi pokušaj Huaweija da doskoči nedostatku najpopularnijih aplikacija

Novi pokušaj Huaweija da doskoči nedostatku najpopularnijih aplikacija

29.03.2020. komentiraj

Najveći izazov s kojim se Huawei mora nositi jest izostanak pristupa za Google Play Store, što znači da korisnici ne mogu do najpopularnijih aplikacija koje se trenutno nude na tržištu. Ipak, kineski tehnološki gigant pokušava tom problemu doskočiti s AppSearch.

Samsung najavio novo veliko softversko ažuriranje za Galaxy S10 i Galaxy Note10

Samsung najavio novo veliko softversko ažuriranje za Galaxy S10 i Galaxy Note10

28.03.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je da su od ožujka, zahvaljujući softverskom ažuriranju , nove, inovativne značajke Galaxy S20 serije dostupne i na Galaxy S10 i Galaxy Note10 pametnim telefonima. „Korisnici će moći isprobati najnapredniju tehnologiju kamere, uključujući popularnu značajku Single Capture. Osim toga, uživat će u mnogim softverskim poboljšanjima, pristupu inteligentnoj galeriji te novim mogućnostima dijeljenja sadržaja“, objašnjavaju u Samsungu i dodaju kako će značajke Galaxy S20 serije navedene u nastavku bit će dostupne i na Galaxy S10 i Galaxy Note10 pametnim telefonima s nadogradnjom.