Google Lens stiže u sve Android uređaje s Google Photos

Google Lens stiže u sve Android uređaje s Google Photos

Foto: Google

Google se odlučio razveseliti korisnike Android mobilnih uređaja aplikacijom Lens, koja uz pomoć umjetne inteligencije (AI) i kamere uređaja uspijeva identificirati objekte koji su obuhvaćeni. Isprva, Lens je bio dostupan samo za Pixel pametne telefone, koji su zapravo poslužili i kao test za ovaj korak.

Također, treba znati i da se aplikacijom Google Lens mogu koristiti samo oni registrirani na Google Photos, a do sredine ožujka bi trebala biti dostupna baš svima. Velika je to stvar, prvenstveno zbog mogućnosti koje Lens nudi. Primjerice, možete skenirati nečiju posjetnicu i aplikacija ju automatski pretvara u kontakt te sprema u telefonski imenik uređaja kojim ju se skeniralo.

Ima i još boljih mogućnosti, kao kad usmjerite pametni telefon prema nekom cvijetu ili svjetski poznatoj građevini, spomeniku... i Lens će prepoznati o čemu se radi pa korisnika obavijestiti o detaljima objekta. Dakle, može se reći da je Lens poput Google Search, ali umjesto da se utipkava ono što vas zanima ili ubacuje fotografija s nadom da će iskočiti u pretragama, sad je dovoljno usmjeriti kameru pametnog telefona prema nekom objektu i to je sve.

Moguće je automatski i postići to da ukoliko nekoga fotografirate i zabilježite o kome se radi, Lens će to upamtiti, arhivirati i sljedeći put znati o kome se radi. Naravno, identično vrijedi i za lokacije na svijetu, restorane, muzeje... što znači da će strojnim učenjem Google vrlo brzo imati nevjerojatnu arhivu fotografija i moći će ih prepoznavati u sekundi. To je novi korak naprijed kad se radi o pretragama i posebno kad se radi o pametnim telefonima.

Nažalost po iOS korisnike, oni su još uvijek zakinuti za ovu aplikaciju, ali u Googleu se navodi da će i oni vrlo brzo doći na red, no nije navedeno kad točno ili barem kad bi se otprilike to moglo dogoditi.

Još iz kategorije

Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

17.06.2018. komentiraj

Nova „industrijska“ revolucija, razvoj interneta stvari, digitalizacija poslovanja, korisnička podrška, internet stvari u svakodnevnom životu, razvoj industrije zabave, upravljanju rizicima i gradovima budućnosti bile su glavne teme tech & business konferencije „IoT Innovation Day“ koja je ovog tjedna održana na Sveučilištu VERN.

Dell i Alienware predstavili novitete u segmentu periferija za igru

Dell i Alienware predstavili novitete u segmentu periferija za igru

15.06.2018. komentiraj

Na najvećem gaming summitu E3, koji se održava u Los Angelesu, Dell gaming i Alienware predstavili su zanimljive novitete. Najnovije periferije iz tih su brendova Alienware gaming bežične slušalice i miš nove generacije Alienware Elite s brzim odazivom.

Konkurencija na tržištu pametnih zvučnika se zaoštrava

Konkurencija na tržištu pametnih zvučnika se zaoštrava

14.06.2018. komentiraj

Amazon na tržištu pametnih zvučnika zahvaljujući Alexa digitalnom asistentu u Echo uređajima dominira i tijekom prvog kvartala ove godine, kad se radi o udjelu na tržištu. Ali, konkurencija je počela loviti korak, a pod time se ponajviše misli na Google Assistant velikog Alphabeta, matične Googleove kompanije.