POZITIVAN TREND

Globalno tržište PC monitora vratilo se rastu u četvrtom kvartalu 2023.

Globalno tržište PC monitora vratilo se rastu u četvrtom kvartalu 2023.
Depositphotos

Globalno tržište PC monitora završilo je 2023. s puno nade, dosegnuvši 31,9 milijuna jedinica tijekom četvrtog kvartala 2023., prema IDC-u. To znači rast od 3,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je neznatno bolje od predviđanja IDC-a od 3,2 posto rasta.

Oporavak je uslijedio nakon pet uzastopnih kvartala godišnjeg pada dok je tržište bilo usredotočeno na čišćenje viška zaliha iz razdoblja pandemije. Tijekom četvrtog tromjesečja svi su ključni tržišni segmenti pokazali rast, pri čemu je potrošački segment nadmašio komercijalni segment.

Poboljšanje nije došlo od niske razine, već od mainstream i premium cjenovnih raspona, uključujući igre. Sveukupno, stabilniji učinak tijekom druge polovice 2023. pomogao je nadoknaditi strmoglav pad iz prve polovice, kada su isporuke pale za 17,4 posto i omogućio pad tržišta za 8,6 posto tijekom cijele 2023. godine.

Sve glavne regije zabilježile su međugodišnji rast u 4. kvartalu 2023. osim Kine, koja je blago opala unatoč oštroj konkurenciji i padu cijena. Monitori za igre činili su gotovo 16 posto svih isporuka monitora u 2023. Zatišje u isporukama računala za igre oslobodilo je više proračuna, a oštra konkurencija u ulasku u prostor za monitore srednje razine dodatno je snizila cijene.

Uz povratak zaliha na zdravu razinu, IDC predviđa stabilan oporavak količine isporuka do 2025. Novi modeli s bržim stopama osvježavanja, pad cijena za modele s većim zaslonom i kontinuirani rast igara samo su neki od čimbenika koji pokreću oporavak. Nadalje, očekuje se da će migracija poduzeća na računala sa sustavom Windows 11 i poboljšanje popunjenosti ureda donijeti određene kolateralne koristi za komercijalne kupnje.

U preokretu nedavnih trendova, IDC očekuje da će komercijalni rast nadmašiti potrošačku stranu 2024. i 2025. Nakon 2025. količina bi trebala ostati na skromnoj stazi, potaknutoj zamjenom, dosegnuvši vrhunac od 133 milijuna isporuka 2028.

"Povijesno gledano, kupnja monitora bila je u drugom planu u usporedbi s odlukama o tome koja osobna računala kupiti i kada. To smo vidjeli tijekom pandemije kada su osobna računala i rasla i smanjivala se mnogo nestabilnijom putanjom od monitora", rekao je Jay Chou, voditelj istraživanja za IDC-ov Svjetski tromjesečni praćenje PC monitora.

“Stoga očekujemo stabilniji oporavak monitora u odnosu na tradicionalno tržište osobnih računala. Međutim, kako korisnici migriraju prema većim zaslonima, mogu otkriti bezbroj značajki koje postaju vidljivije na ekspanzivnijim zaslonima i, nadamo se, potaknuti korisnike na brže osvježavanje u budućnosti“, zaključuje Chou.