ŠTETNA RADIJACIJA

Francuska obustavila prodaju iPhonea 12 zbog straha od radijacije

Francuska obustavila prodaju iPhonea 12 zbog straha od radijacije

Iako je Apple najavio prodaju svoje najnovije serije iPhone 15, neki od njegovih starijih modela još uvijek su u trgovinama. Sada će iPhone 12 morati biti povučen iz francuskih trgovina.

Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR) u Francuskoj naredila je Appleu da prestane prodavati svoj iPhone 12 odmah nakon što je otkrila da uređaj premašuje razinu elektromagnetskog zračenja dopuštenu propisima EU-a. ANFR je rekao Appleu da ili riješi problem na telefonima koji se trenutno koriste ažuriranjem softvera ili povuče svaki iPhone 12 prodan u Francuskoj.

iPhone 12 objavljen je u rujnu 2020., a linija uređaja bila je jedan od 141 telefona koje je ANFR nedavno testirao na elektromagnetske emisije koje apsorbira ljudsko tijelo. Nakon procesa laboratorijskog testiranja, ANFR može procijeniti specifične stope apsorpcije (SAR) i jesu li vrijednosti u skladu s europskim propisima.

ANFR je otkrio da je iPhone 12 emitirao 5,74 vata po kilogramu dok je simulirao držanje uređaja ili njegovo pohranjivanje u džep. EU ograničenje za SAR u takvim uvjetima je 4,0 vata po kilogramu. Apple je osporio tvrdnje ANFR-a, navodeći da su tijela za standarde potvrdila usklađenost uređaja s globalnim standardima zračenja. ANFR planira poslati predstavnike u Apple trgovine i druge distributere da provjere model. Pozvao je dobavljača da primijeni sva raspoloživa sredstva kako bi se stalo na kraj nesukladnosti.