Face ID može se prevariti uz pomoć 3D pisača

Face ID može se prevariti uz pomoć 3D pisača

Foto: Apple

Apple se prilikom predstavljanja iPhone X modela pohvalio činjenicom da Face ID pruža bolju zaštitu no Touch ID te da će korisnici prepoznati koliko je praktičniji no korištenje otiska prsta za izvođenje, ali već je dokazano da Touch ID jest brži no Face ID dok su stručnjaci za sigurnost u Bkavu ipak dokazali i da se Face ID može prevariti uz korištenje 3D pisača.

Način na koji su to uspjeli je jednostavan, modelirali su lice vlasnika iPhonea X i njegovu masku potom ispisali na 3D pisaču, postavili je na glavu i to je bilo to, uređaj se otključao. Ali, treba znati da su se istraživači podosta namučili da ostvare uspjeh jer osim što su koristili poseban materijal koji oponaša ljudsku kožu, sve je dugo trajalo. I skupo je. Jedino su oči bile obične 2D fotografije.

„Maska nas je koštala oko 150 američkih dolara u materijalu, u što ne računamo cijenu samog 3D pisača. Sami postupak trajao je pet dana“, naglasili su u Bkavu.

Dosta muke da bi se uspjelo otključati iPhone X i malo tko će se u to odlučiti upustiti, to je sasvim jasno. Potvrda je to da se Apple itekako potrudio napraviti odličan AI koji stoji iza Face ID, no svejedno je malo zabrinjavajuće da ga se može prevariti. Otisak prsta se ne može prevariti, a sama tehnologija mnogo je jeftinija i u zamračenim prostorima daleko praktičnija metoda za korištenje uređaja.

„Naš je stav da se Face ID previše oslanja na umjetnu inteligenciju i da su otisci prsta sigurniji, ali prosječni se korisnici nemaju zbog čega brinuti. S druge strane, javne osobe visokog profila, a pod time se posebno misli na lidere korporacija i političare, Face ID nije najbolje rješenje jer oni koji žele do njihovih informacija neće se brinuti zbog cijene i trajanja postupka otključavanja uređaja“, naglasili su u Bkavu.

Appleov odgovor tek se čeka, ali kritičari će ovime doći na svoje jer tvrde da bi korisnici trebali imati izbor, a ne da im kompanija nameće što smatra da je bolje za njih. Uglavnom, klasična priča u trenucima kad Apple po prvi put predstavi neku tehnologiju na svojim iPhoneima.

Još iz kategorije

AOC na Gamescomu predstavlja širok raspon gaming monitora

AOC na Gamescomu predstavlja širok raspon gaming monitora

13.07.2018. komentiraj

AOC je najavio kako će i ove godini biti na Gamescomu u Njemačkoj gdje će predstaviti širok raspon svojih gaming monitora među kojima će biti i AGON monitori s brzinom osvježavanja do 240 Hz.

Tri nova modela Xiaomija službeno dostupna u Hrvatskoj

Tri nova modela Xiaomija službeno dostupna u Hrvatskoj

12.07.2018. komentiraj

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi nastavio je sa širenjem ponude uređaja na hrvatskom tržištu. Tako su od sada u ponudi tri nova modela, a riječ je o Mi MIX 2S, Redmi Note 5 i Redmi S2.

Brojni noviteti u HP-ovim serijama Envy i Elite

Brojni noviteti u HP-ovim serijama Envy i Elite

12.07.2018. komentiraj

Tvrtka HP predstavila je nove linije prijenosnih i stolnih računala te monitora osmišljenih za korištenje u poslovnom i kućnom okruženju. Najnoviji portfelj računala Elite i Envy odlikuje se modernim dizajnom, snažnim performansama i svestranosti predstavljenih proizvoda.