MALEN RAST

Europsko tržište pametnih telefona porast će za 1 posto 2024. kako se povećava potražnja na masovnom tržištu

Uspješnost premium tržišta potaknula je Samsungova Galaxy S24 serija, kojoj je pripomoglo veliko marketinško ulaganje koje je istaknulo Galaxy AI uz značajne promocije zamjene i paketa.

Europsko tržište pametnih telefona porast će za 1 posto 2024. kako se povećava potražnja na masovnom tržištu
Depositphotos / Ilustracija

Najnovije istraživanje Canalysa pokazuje da se rast vratio na europsko (bez Rusije) tržište pametnih telefona u prvom tromjesečju 2024. jer su isporuke porasle 2 posto na godišnjoj razini na 33,1 milijun jedinica. To se dogodilo zahvaljujući ublažavanju makroekonomskih uvjeta i početku ciklusa osvježavanja Androida za uređaje kupljene tijekom pandemije. Samsung je bio najveći dobavljač u prvom tromjesečju 2024., s 37 posto tržišnog udjela, vođen snažnom serijom Galaxy S24 i osvježenim portfeljem svoje jeftinije serije A. Apple je drugi s 22 posto tržišnog udjela. Xiaomi, Motorola i HONOR završili su prvih pet, zauzevši 16 posto, 6 posto odnosno 3 posto tržišnih udjela.

"Razdjela između cjenovnih segmenata se povećava kako se premium segment sve više naginje prema ultra-visokom segmentu, a masovno tržište više prema niskom nivou", rekao je analitičar Canalysa Runar Bjørhovde. “Prvo tromjesečje 2024. imalo je najveći udio premije u Europi za prvo tromjesečje ikada, budući da su pametni telefoni koji koštaju 800 dolara i više činili 32 posto isporuka. Uspješnost premium tržišta potaknula je Samsungova Galaxy S24 serija, kojoj je pripomoglo veliko marketinško ulaganje koje je istaknulo Galaxy AI uz značajne promocije zamjene i paketa. Isporuke Galaxy S serije u Europu porasle su za 58 posto na godišnjoj razini na 4,3 milijuna jedinica u prvom tromjesečju 2024. Unatoč snazi ​​high-end uređaja, ASP je porastao za samo 2 posto, uzrokovan regionalnim porastom potražnje za jeftinim uređajima. Ova poboljšana potražnja odražava se u velikoj prisutnosti pristupačnih modela na popisu deset najisporučenijih uređaja, kao što su Samsung Galaxy A15 i Xiaomi Redmi 13C i Redmi Note 13 4G. Poboljšana potražnja niže klase bit će ključna za povratak tržišta na rast 2024. godine.”

"Sposobnosti umjetne inteligencije prednjačit će komunikaciju dobavljača s potrošačima u Europi do kraja godine, posebno za one dobavljače koji žele ojačati svoju prisutnost u premium segmentu", rekao je Bjørhovde. “U nedavnoj studiji potrošača koju je proveo Canalys koja je bila usmjerena na europsku percepciju AI mogućnosti na pametnim telefonima, 40 posto ispitanika je izjavilo da je pozitivno o tome što AI značajke mogu dodati iskustvu njihovog pametnog telefona. No jaz između interesa i namjere kupnje vjerojatno će biti velik. Slijedom toga, mogućnosti umjetne inteligencije trebale bi se koristiti holistički i uravnoteženo kao dio šireg marketinga proizvoda i robne marke, budući da je prosječni europski potrošač oprezno optimističan u pogledu mogućnosti umjetne inteligencije na pametnim telefonima. Preskakanje marketinške pompe i prekomjerna upotreba umjetne inteligencije povećat će rizik od neispunjenih očekivanja potrošača, razvodnjavanja robne marke i smanjenog povjerenja potrošača u regiji.”

Za dublje uvide u mišljenja potrošača o mogućnostima umjetne inteligencije na pametnim telefonima pogledajte Canalysovo najnovije besplatno izvješće, “Sada i sljedeće za izvješće o pametnim telefonima sposobnim za umjetnu inteligenciju 2024.”, koje istražuje razvoj tržišta, predviđanja, pokretače tržišta, strategije dobavljača, marketinški potencijal i potrošača nagib.

Canalys predviđa da će europsko tržište pametnih telefona (isključujući Rusiju) porasti za 1 posto u 2024. budući da potražnja ostaje skromna usred duljih životnih ciklusa uređaja. "Sposobnosti umjetne inteligencije uglavnom će ostati srednjoročna do dugoročna težnja i za potrošače i za dobavljače i malo je vjerojatno da će potaknuti značajnu potražnju ove godine", rekao je Bjørhovde. “Tijekom sljedeće godine dobavljači moraju dati prioritet prilagodbi dizajna svojih uređaja kako bi bili u skladu s EU direktivom o ekološkom dizajnu, što će povećati zahtjeve za ažuriranje softvera, trajnost i mogućnost popravka na pametnim telefonima. Pronalaženje ravnoteže između održivosti, usklađenosti, umjetne inteligencije, jačanja brenda i hardverskih inovacija bit će ključno za uspjeh dobavljača u Europi u godinama koje vode do 2030.”