Europska komisija naredila povlačenje dječjeg pametnog sata Enox Safe-Kid-One

Europska komisija naredila povlačenje dječjeg pametnog sata Enox Safe-Kid-One

Europska komisija odredila je povlačenje dječjeg pametnog sata Enox Safe-Kid-One jer smatra da predstavlja veliki rizik za sigurnost djece. Naime, pokazalo se da uređaj ne štiti podatke koje prikuplja dovoljno kvalitetno te da se oni vrlo lako mogu kompromitirati, a s obzirom da se radi o djeci onda je bilo bolje promptno reagirati.

Konkretnije, podaci koji se primaju i šalju nisu kriptirani, a to u današnje vrijeme ipak ne može proći. Iako, proizvođač se žalio na odluku i smatra da se na njemu "trenira strogoća".

"Ovo je prestrogo i žalili smo se. Uvjereni smo da će žalba proći jer ne postoje osnove za ovako radikalan potez", naglasili su iz Enoxa.

No, jednom se morala dogoditi prva "Žrtva" europskog poimanja zaštite podataka. Otkako je 25. svibnja prošle godine uvedena Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR), stvari su se promijenile i baš svi uključeni na tržište morali su se prilagoditi novim pravilima. Vrijedi to za softver i hardver, vrijedi za sve koji barataju podacima europskih građana. A Enox je njima baratao na neodgovarajuć način. Iako, opovrgava se i to.

"Ispunili smo sve uvjete, prošli sve testove još prošle godine u Njemačkoj i dobili zeleno svjetlo da izađemo na tržište", otkrio je osnivač Enoxa Ole Anton Bieltvedt.

Samo, njegova je verzija manjkava, Nijemci su zabranili prodaju dječjih pametnih satova još u studenome 2017. s obrazloženjem da su to "uređaji za špijunažu". Očito su zemlje članice Europske unije na istoj valnoj duljini po ovim pitanjima kao i Komisija. Dakle, proizvođači će vrlo vjerojatno morati odustati od djece ili se prilagoditi iznimno rigoroznim kriterijima.

Takvi potezi su potrebni jer pokazalo se da su djeca najranjivija skupina kad se radi o prikupljanju podataka i plasiranju oglasa temeljem njih. Zbog toga su čak morali reagirati Apple i Google kako bi spriječili developere koji prelaze granicu u korištenju djece.

Još iz kategorije

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

23.02.2019. komentiraj

Panasonic je sredinom veljače najavio veći broj uređaja iz audio video segmenta koji će se uskoro pojaviti na tržištu. Riječ je o televizorima, slušalicama, kućnim audio sustavima te Blu-ray playerima.

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

23.02.2019. komentiraj

NOA već treću godinu sudjeluje na najvećem svjetskom sajmu mobilnih tehnologija, Mobile World Congress koji se održava u Barceloni. Uz već najavljenu novu F seriju pametnih uređaja temeljenu na AI te ostale pametne telefone, predstavit će i NOA Vision televizore, NOA tablete, dodatnu opremu NOAline te nove modele iz RUGGED serije.

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

22.02.2019. komentiraj

Kineski proizvođači pametnih telefona iznimno su moćni i to nije nikakva tajna, ali svejedno impresioniraju brojke kao one posljednje o stanju na europskom tržištu, gdje skoro pa trećinu udjela čine upravi kineski proizvođači. Konkretnije, riječ je o 32 posto, a sve zahvaljujući kompanijama kao Huawei, Oppo i Xiaomi.