Europska komisija naredila povlačenje dječjeg pametnog sata Enox Safe-Kid-One

Europska komisija naredila povlačenje dječjeg pametnog sata Enox Safe-Kid-One

Europska komisija odredila je povlačenje dječjeg pametnog sata Enox Safe-Kid-One jer smatra da predstavlja veliki rizik za sigurnost djece. Naime, pokazalo se da uređaj ne štiti podatke koje prikuplja dovoljno kvalitetno te da se oni vrlo lako mogu kompromitirati, a s obzirom da se radi o djeci onda je bilo bolje promptno reagirati.

Konkretnije, podaci koji se primaju i šalju nisu kriptirani, a to u današnje vrijeme ipak ne može proći. Iako, proizvođač se žalio na odluku i smatra da se na njemu "trenira strogoća".

"Ovo je prestrogo i žalili smo se. Uvjereni smo da će žalba proći jer ne postoje osnove za ovako radikalan potez", naglasili su iz Enoxa.

No, jednom se morala dogoditi prva "Žrtva" europskog poimanja zaštite podataka. Otkako je 25. svibnja prošle godine uvedena Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR), stvari su se promijenile i baš svi uključeni na tržište morali su se prilagoditi novim pravilima. Vrijedi to za softver i hardver, vrijedi za sve koji barataju podacima europskih građana. A Enox je njima baratao na neodgovarajuć način. Iako, opovrgava se i to.

"Ispunili smo sve uvjete, prošli sve testove još prošle godine u Njemačkoj i dobili zeleno svjetlo da izađemo na tržište", otkrio je osnivač Enoxa Ole Anton Bieltvedt.

Samo, njegova je verzija manjkava, Nijemci su zabranili prodaju dječjih pametnih satova još u studenome 2017. s obrazloženjem da su to "uređaji za špijunažu". Očito su zemlje članice Europske unije na istoj valnoj duljini po ovim pitanjima kao i Komisija. Dakle, proizvođači će vrlo vjerojatno morati odustati od djece ili se prilagoditi iznimno rigoroznim kriterijima.

Takvi potezi su potrebni jer pokazalo se da su djeca najranjivija skupina kad se radi o prikupljanju podataka i plasiranju oglasa temeljem njih. Zbog toga su čak morali reagirati Apple i Google kako bi spriječili developere koji prelaze granicu u korištenju djece.

Još iz kategorije

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

20.09.2019. komentiraj

Vrijeme je za novu generaciju USB priključaka, potvrdila je to USB Promoter Group, koja se sastoji od tehnoloških velikana kao Apple, HP, Intel Microsoft i Texas Instruments. Riječ je o USB4, koji je baziran na Thunderboltu i bit će dvostruko manji od prethodnika te će se na tržištu pojaviti dogodine.

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

20.09.2019. komentiraj

Western Digital ne posustaje u namjeri da konstantno pomiče granice i donosi na tržište disk s najvećim kapacitetom koji se u tom trenutku može naći, a to će se nastaviti i dogodine jer najavljen je disk od 20TB, koji će se sastojati od devet manjih diskova od po 2.22TB. I, kako je bilo najavljeno, neće biti baziran na heliju.

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

20.09.2019. komentiraj

Googleovo otkazivanje Android licence Huaweiju izazvalo je podosta rasprava usmjerenih u ono što bi kineski tehnološki gigant trebao učiniti sljedeće, no malo tko zna sa sigurnošću odgovor na to. Stoga, možemo se baviti teoretiziranjem, kao primjerice mogućnostima prelaska na neki drugi mobilni operativni sustav. I u nastavku teksta donosimo šest trenutno najboljih na svijetu, a da su ujedno i open source.