Europska komisija naredila povlačenje dječjeg pametnog sata Enox Safe-Kid-One

Europska komisija naredila povlačenje dječjeg pametnog sata Enox Safe-Kid-One

Europska komisija odredila je povlačenje dječjeg pametnog sata Enox Safe-Kid-One jer smatra da predstavlja veliki rizik za sigurnost djece. Naime, pokazalo se da uređaj ne štiti podatke koje prikuplja dovoljno kvalitetno te da se oni vrlo lako mogu kompromitirati, a s obzirom da se radi o djeci onda je bilo bolje promptno reagirati.

Konkretnije, podaci koji se primaju i šalju nisu kriptirani, a to u današnje vrijeme ipak ne može proći. Iako, proizvođač se žalio na odluku i smatra da se na njemu "trenira strogoća".

"Ovo je prestrogo i žalili smo se. Uvjereni smo da će žalba proći jer ne postoje osnove za ovako radikalan potez", naglasili su iz Enoxa.

No, jednom se morala dogoditi prva "Žrtva" europskog poimanja zaštite podataka. Otkako je 25. svibnja prošle godine uvedena Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR), stvari su se promijenile i baš svi uključeni na tržište morali su se prilagoditi novim pravilima. Vrijedi to za softver i hardver, vrijedi za sve koji barataju podacima europskih građana. A Enox je njima baratao na neodgovarajuć način. Iako, opovrgava se i to.

"Ispunili smo sve uvjete, prošli sve testove još prošle godine u Njemačkoj i dobili zeleno svjetlo da izađemo na tržište", otkrio je osnivač Enoxa Ole Anton Bieltvedt.

Samo, njegova je verzija manjkava, Nijemci su zabranili prodaju dječjih pametnih satova još u studenome 2017. s obrazloženjem da su to "uređaji za špijunažu". Očito su zemlje članice Europske unije na istoj valnoj duljini po ovim pitanjima kao i Komisija. Dakle, proizvođači će vrlo vjerojatno morati odustati od djece ili se prilagoditi iznimno rigoroznim kriterijima.

Takvi potezi su potrebni jer pokazalo se da su djeca najranjivija skupina kad se radi o prikupljanju podataka i plasiranju oglasa temeljem njih. Zbog toga su čak morali reagirati Apple i Google kako bi spriječili developere koji prelaze granicu u korištenju djece.

Još iz kategorije

Huawei raste i na domaćem tržištu

Huawei raste i na domaćem tržištu

23.04.2019. komentiraj

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei, zajedno sa svojim pod brendom Honor ima velike planove za cijeli svijet pa tako i za Hrvatsku. Prvi cilj proboj Huaweija na prvo mjesto proizvođača pametnih telefona na svijetu. Velike planove imaju i za brend Honor koji bi, prema navedenim očekivanjima, trebao postati drugi najveći proizvođač pametnih telefona u Kini i četvrti u svijetu. Kompanija će podupirati Honor u razvoju vrhunskih proizvoda i nastaviti ulaganja, održavajući istovremeno čvrstu strategiju dvojnog brenda.

Svatko ima svoje potrebe

Svatko ima svoje potrebe

22.04.2019. komentiraj

Mobilni telefoni nastaju kako ispunili potrebe korisnika, a proizvođači tvrde kako prate njihove potrebe i uvijek pitaju korisnike što žele novo. Naravno, ponekad se nameću neke potrebe poput umjetne inteligencije jer mnogi zapravo niti ne znaju što je to i što danas u njihovim telefonima, ali i različitim cloud uslugama umjetna inteligencija zapravo radi.

Noa nastavlja rast i širenje

Noa nastavlja rast i širenje

21.04.2019. komentiraj

Domaći brand pametnih telefona, tableta i televizora Noa nastavlja sa svojim širenjem, a jedno od posljednjih bilo je na irsko tržište, a o tome kako i kamo se žele razvijati razgovarali smo s direktorom marketinga Hangara 18 i Noe Mariom Pintarom još u Barceloni na MWC19 najvećem svjetskom sajmu gdje se već tradicionalno predstavljaju njihovi novi modeli koji tek dolaze na tržište.