EU traži proizvođače da unificiraju punjače za mobitele

EU traži proizvođače da unificiraju punjače za mobitele

Foto: Fotolia

Europska komisija nije zadovoljna zbog činjenice da proizvođači pametnih telefona imaju potpunu slobodu odlučivanja o tome hoće li učiniti punjače za svoje uređaje univerzalnima ili neće. Naravno, svi oni biraju ono drugo jer zarada na punjačima nije zanemariva, korisnici ih često gube ili žele više od jednog u svom asortimanu.

Reći će netko da postoje univerzalna rješenja, što je istina, ali istina je i da oni ne pune jednakom brzinom uređaje i mogu ih oštetiti, što se posebno naglašava u uputama koje proizvođači pametnih telefona postavljaju u kutije s uređajima. Znači, punjače koji nisu originalni, korisnici mogu stavljati u uređaje na svoju odgovornost.

"Proizvođači su se još prije devet godina odlučili standardizirati mico-USB punjače, ali ništa se zapravo nije promijenilo i ovim "volonterskim" pristupom nikamo ne idemo", izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager te na taj način direktno poslala poruku Appleu, čiji su punjači i dalje zasebna priča.

Nijen ni to sve, micro-USB više nije standard, mnogi noviji uređaji koriste USB-C priključke, kao i punjače koji se odnose na njih. Samim time, konkretni standard više ne postoji, u Europskoj uniji su to prepoznali pa je polako počelo dolaziti do reakcija koje će svakako donijeti promjene, bez obzira što predstavnici tehnoloških kompanija tvrde da problema nema jer alternativa se nudi na svakom koraku i korisnici nisu ovisni o originalnim punjačima.

Kao što je spomenuto, unatoč ponudi "treće strane", proizvođači tvrde da korisnici takve punjače, odnosno kablove, mogu postavljati u uređaje na svoju odgovornost, čime sugeriraju da bi ipak trebali koristiti one koji su originalni. Dakle, jasno je da će tenzija biti i da ova priča još ni blizu nije gotova, posebno jer je se primila Margrethe Vestager.

Još iz kategorije

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

18.08.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je sljedeći korak u svom dugoročnom, strateškom partnerstvu s Microsoftom, koje će donijeti besprijekorna iskustva na svim uređajima, aplikacijama i uslugama. Počevši od ekskluzivnih Microsoftovih integracija u novom Galaxy Note10, korisnici će sada imati jednostavan način nesmetanog rada između pametnog telefona i računala, dok Galaxy Book S uvodi sasvim novo iskustvo svojom beskompromisnom mobilnošću i performansama sljedeće generacije. Donoseći najbolje za platforme Galaxy i Windows, ovo će se partnerstvo i dalje širiti kako bi Samsung i Microsoft svojim korisnicima omogućili bogato mobilno iskustvo u eri 5G mreže.