EU traži proizvođače da unificiraju punjače za mobitele

EU traži proizvođače da unificiraju punjače za mobitele

Foto: Fotolia

Europska komisija nije zadovoljna zbog činjenice da proizvođači pametnih telefona imaju potpunu slobodu odlučivanja o tome hoće li učiniti punjače za svoje uređaje univerzalnima ili neće. Naravno, svi oni biraju ono drugo jer zarada na punjačima nije zanemariva, korisnici ih često gube ili žele više od jednog u svom asortimanu.

Reći će netko da postoje univerzalna rješenja, što je istina, ali istina je i da oni ne pune jednakom brzinom uređaje i mogu ih oštetiti, što se posebno naglašava u uputama koje proizvođači pametnih telefona postavljaju u kutije s uređajima. Znači, punjače koji nisu originalni, korisnici mogu stavljati u uređaje na svoju odgovornost.

"Proizvođači su se još prije devet godina odlučili standardizirati mico-USB punjače, ali ništa se zapravo nije promijenilo i ovim "volonterskim" pristupom nikamo ne idemo", izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager te na taj način direktno poslala poruku Appleu, čiji su punjači i dalje zasebna priča.

Nijen ni to sve, micro-USB više nije standard, mnogi noviji uređaji koriste USB-C priključke, kao i punjače koji se odnose na njih. Samim time, konkretni standard više ne postoji, u Europskoj uniji su to prepoznali pa je polako počelo dolaziti do reakcija koje će svakako donijeti promjene, bez obzira što predstavnici tehnoloških kompanija tvrde da problema nema jer alternativa se nudi na svakom koraku i korisnici nisu ovisni o originalnim punjačima.

Kao što je spomenuto, unatoč ponudi "treće strane", proizvođači tvrde da korisnici takve punjače, odnosno kablove, mogu postavljati u uređaje na svoju odgovornost, čime sugeriraju da bi ipak trebali koristiti one koji su originalni. Dakle, jasno je da će tenzija biti i da ova priča još ni blizu nije gotova, posebno jer je se primila Margrethe Vestager.

Još iz kategorije

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

24.05.2019. komentiraj

Googleova objava da će prekinuti suradnju s Huaweijem po pitanju Android mobilnog operativnog sustava odjeknula je poput eksplozije i mogla bi imati ozbiljnog utjecaja na tržište pametnih telefona, ukoliko uistinu dođe do tako radikalnog poteza. Jer, kineska kompanija nema mnogo izbora u tom slučaju i zapravo bi van granica Kine uvelike iščeznula. Posebno se to odnosi na Europu...

Stiže nova Honor 20 serija pametnih telefona

Stiže nova Honor 20 serija pametnih telefona

23.05.2019. komentiraj

U jeku rata između Huaweia i Googla, SAD-a i Kine stiže na tržište novi podbrand Huaweia Honor sa svojom novom serijom pametnih telefona oznake 20. Riječ je o modelima Honor 20 Lite, Honor 20 i naravno očekivano Honor 20 Pro.

INFOGRAFIKA: Udjeli na tržištu pametnih telefona se značajno mijenjaju

INFOGRAFIKA: Udjeli na tržištu pametnih telefona se značajno mijenjaju

23.05.2019. komentiraj

Kineski proizvođači pametnih telefona, kao što su Huawei, Xiaomi i OPPO, doveli su u pitanje dominaciju Samsunga i Applea posljednjih godina, ali 2018. je ipak posebna po tome što je po prvi put netko uspio prestići na samom vrhu dvije dotad nedodirljive kompanije. Naravno, riječ je o Huaweiju i njegovu proboju na drugo mjesto najvećih proizvođača pametnih telefona.