Dva nova fotoaparata i tri objektiva iz Panasonica

Dva nova fotoaparata i tri objektiva iz Panasonica

Tvrtka Panasonic nedavno je predstavila novitete u foto segmentu poslovanja. Tako su najavili dva nova fotoaparata, Lumix S1R i S1, te tri objektiva, S PRO 50mm F1.4, S PRO 70-200mm F4 O.I.S. i S 24-105mm F4 MACRO O.I.S.

S1R je fotoaparat punog kadra bez zrcala s velikim CMOS senzorom razlučivosti 47,3 milijuna. Pogoni ga novi modul Venus s vrlo brzim i preciznim sustavom automatskog fokusiranja. Elektroničko tražilo, tvrdi proizvođač, ima najveću razlučivosti na svijetu, a riječ je o OLED zaslonu s 5,76 milijuna točaka.

Iako je razvijen prvenstveno za stvaranje fotografija, S1R može napredno snimati videozapise u razlučivosti 4K do 60/50p. Video velike brzine omogućuje slow motion od 2x pri 60 sličica u sekundi u 4K te slow motion do 6x u kvaliteti Full HD brzinama do 180 sličica u sekundi. Signal se može snimati interno na fotoaparatu na SD ili XQD kartice te na vanjske uređaje putem priključka HDMI tipa A.

U srcu modela LUMIX S1 je 24,2-megapikselni CMOS. Također je pogonjen novim modulom Venus i ima OLED zaslon razlučivosti 5,76 milijuna točaka. Način rada u visokoj razlučivosti stvara slike od 96 milijuna piksela. To se postiže kombiniranjem informacija snimljenih u osam ekspozicija dok sustav stabilizacije slike prilagođava postavke položaju senzora. Rezultat je RAW datoteka s 12,000x8,000 piksela.

Sva tri najavljena nova objektiva odlikuje robustan dizajn otporan na prašinu ili zalijevanje tekućinama. Time su prikladni za upotrebu u nepovoljnim vremenskim uvjetima i pouzdano će raditi do temperature od -10 Celzijevih stupnjeva.

Panasonic je ujedno i službeno pokrenuo LUMIX PRO, specijaliziranu mrežu za podršku i servis namijenjenu profesionalcima. Program osmišljen tako da osigura profesionalnim fotografima nastavak snimanja zahvaljujući nizu usluga servisa i popravaka te stalnoj globalnoj podršci. Vlasnici fotoaparata iz serija G i S iz Europe do 31. ožujka mogu registrirati svoju opremu i besplatno iskoristiti prednosti godišnjeg programa LUMIX PRO.

Još iz kategorije

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

20.09.2019. komentiraj

Vrijeme je za novu generaciju USB priključaka, potvrdila je to USB Promoter Group, koja se sastoji od tehnoloških velikana kao Apple, HP, Intel Microsoft i Texas Instruments. Riječ je o USB4, koji je baziran na Thunderboltu i bit će dvostruko manji od prethodnika te će se na tržištu pojaviti dogodine.

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

20.09.2019. komentiraj

Western Digital ne posustaje u namjeri da konstantno pomiče granice i donosi na tržište disk s najvećim kapacitetom koji se u tom trenutku može naći, a to će se nastaviti i dogodine jer najavljen je disk od 20TB, koji će se sastojati od devet manjih diskova od po 2.22TB. I, kako je bilo najavljeno, neće biti baziran na heliju.

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

20.09.2019. komentiraj

Googleovo otkazivanje Android licence Huaweiju izazvalo je podosta rasprava usmjerenih u ono što bi kineski tehnološki gigant trebao učiniti sljedeće, no malo tko zna sa sigurnošću odgovor na to. Stoga, možemo se baviti teoretiziranjem, kao primjerice mogućnostima prelaska na neki drugi mobilni operativni sustav. I u nastavku teksta donosimo šest trenutno najboljih na svijetu, a da su ujedno i open source.