Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

Foto: VERN

Nova „industrijska“ revolucija, razvoj interneta stvari, digitalizacija poslovanja, korisnička podrška, internet stvari u svakodnevnom životu, razvoj industrije zabave, upravljanju rizicima i gradovima budućnosti bile su glavne teme tech & business konferencije „IoT Innovation Day“ koja je ovog tjedna održana na Sveučilištu VERN.

Zajednički su je organizirali Nokia i VERN, a cilj je bio razmijeniti ideje, analize i primjere primjene tehnoloških dostignuća i interneta stvari u različitim segmentima globalnih društveno-ekonomskih područja.

Konferenciju je otvorio Ozren Jureković, direktor Sveučilišta VERN, a članica Uprave Nokije Hrvatska, Nives Sandri predstavila je inovativni strateški okvir prema kojem Nokia danas posluje i doprinosi tehnološkom globalnom razvoju  u području inteligentnog softwera, interneta stvari, broadband tehnologija, poslovanja u oblaku i IP povezivosti.

„Kako bi zadržali inovativnost, Nokia je u posljednjih 20 godina u istraživanje i razvoj investirala 199 milijardi eura, a samo u prošloj godini aplicirala je više od 1.300 patenata“, istaknula je.

Bez obzira žele li dodatno iskorištavati sav potencijal tzv. IoT okruženja ili samo prilagoditi svoje poslovanje, nedvojbeno je kako će poslovne organizacije koje žele uspješno poslovati morati proći proces svojevrsne digitalizacije. Vedran Antoljak, glavni partner Sense Consultinga, najveće hrvatske tvrtke za poslovno savjetovanje tijekom izlaganja je naglasio da globalne analize pokazuju da je samo 10 posto tvrtki u svijetu potpuno digitalno transformirano i spremno za poslovanje u IoT okruženju.

„U ovoj godini na svijetu je već 31 milijarda uređaja koji su povezani internetom stvari, a prema globalnim projekcijama do 2020. bit će ih 80 milijardi. Također se procjenjuje da će za dvije godine svaki stanovnik na Zemlji imati po 6,5 uređaja koji su povezani internetom stvari“, kazao je Antoljak.

Marc Jadoul, direktor marketinga Nokije u svom je izlaganju naglasio kako će internet stvari unaprijediti standarde života i poslovanja u cijelom svijetu, ali će uvesti mnogo neizvjesnosti u područjima sigurnosti i privatnosti.

Voditelj IoT poslovnog razvoja u Nokiji Europe, Arnold Wierzejski je u svom izlaganju o transformaciji potrošačkih želja iz prošlosti pomoću tehnologija današnjice, naveo inovacije koje su primjenom IoT-a implementirale neke od velikih globalnih kompanija poput Adidasa, L'Oreala i Nokie, koja je proizvela i konkurentna rješenja u segmentu industrijskog interneta stvari.

Mogućnosti primjene novih tehnoloških dostignuća u svakodnevnom životu, ilustrirao je u svom izlaganju dr. sc. Igor Tomičić s varaždinskog FOI-a na primjeru samoodrživih ljudskih naselja, dok su na panel diskusiji Zdenko Marinčić iz tvrtke X-logic, Krešimir Crnogorac iz tvrtke Construo-Mat te Goran Kanižaj iz tvrtke Mobilisis predstavili proizvode koji se baziraju na internetu stvari i imaju svoju primjenu u stvarnom životu, upravljanju rizicima i gradovima budućnosti.

Još iz kategorije

Mobiteli zagađuju okoliš mnogo brže nego se mislilo

Mobiteli zagađuju okoliš mnogo brže nego se mislilo

22.11.2018. komentiraj

Iako naši uređaji postaju sve manji i manji, njihov utjecaj na okoliš se ne smanjuje. Naime, iako bi se činilo da su proizvođači naučili nešto iz prošlosti, kad su velika računala zagađivala okoliš jer generirala enormnih količina ugljičnog dioksida (CO2) koji bi potom zagađivao zrak, to se nije dogodilo i proizvođači i dalje traže jeftinije načine proizvodnje umjesto za okoliš prihvatljivijih.

Mobitela se manje prodaje, ali prihodi rastu zahvaljujući dobroj prodaji skupljih modela

Mobitela se manje prodaje, ali prihodi rastu zahvaljujući dobroj prodaji skupljih modela

20.11.2018. komentiraj

Pametni telefoni na tržištu Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) pali su na godišnjoj razini za 4,8 posto na 89 milijuna isporuka u trećem kvartalu, ali prihodi su zato porasli za više od deset posto na 29,8 milijardi američkih dolara.

AOC lansirao prvi G2 Esports brendirani gaming monitor

AOC lansirao prvi G2 Esports brendirani gaming monitor

20.11.2018. komentiraj

AOC je najavio svoj prvi G2 Esports brendirani monitor, model G2590PX/G2. Suradnja AOC-a i G2 Esportsa, jedne od najmoćnijih i najuspješnijih esports organizacija na svijetu, rezultirala je posebnim dodatkom novog modela monitora - jedinstven dizajn sa službenim G2 esports samurai vizualom i logom.