Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

Foto: VERN

Nova „industrijska“ revolucija, razvoj interneta stvari, digitalizacija poslovanja, korisnička podrška, internet stvari u svakodnevnom životu, razvoj industrije zabave, upravljanju rizicima i gradovima budućnosti bile su glavne teme tech & business konferencije „IoT Innovation Day“ koja je ovog tjedna održana na Sveučilištu VERN.

Zajednički su je organizirali Nokia i VERN, a cilj je bio razmijeniti ideje, analize i primjere primjene tehnoloških dostignuća i interneta stvari u različitim segmentima globalnih društveno-ekonomskih područja.

Konferenciju je otvorio Ozren Jureković, direktor Sveučilišta VERN, a članica Uprave Nokije Hrvatska, Nives Sandri predstavila je inovativni strateški okvir prema kojem Nokia danas posluje i doprinosi tehnološkom globalnom razvoju  u području inteligentnog softwera, interneta stvari, broadband tehnologija, poslovanja u oblaku i IP povezivosti.

„Kako bi zadržali inovativnost, Nokia je u posljednjih 20 godina u istraživanje i razvoj investirala 199 milijardi eura, a samo u prošloj godini aplicirala je više od 1.300 patenata“, istaknula je.

Bez obzira žele li dodatno iskorištavati sav potencijal tzv. IoT okruženja ili samo prilagoditi svoje poslovanje, nedvojbeno je kako će poslovne organizacije koje žele uspješno poslovati morati proći proces svojevrsne digitalizacije. Vedran Antoljak, glavni partner Sense Consultinga, najveće hrvatske tvrtke za poslovno savjetovanje tijekom izlaganja je naglasio da globalne analize pokazuju da je samo 10 posto tvrtki u svijetu potpuno digitalno transformirano i spremno za poslovanje u IoT okruženju.

„U ovoj godini na svijetu je već 31 milijarda uređaja koji su povezani internetom stvari, a prema globalnim projekcijama do 2020. bit će ih 80 milijardi. Također se procjenjuje da će za dvije godine svaki stanovnik na Zemlji imati po 6,5 uređaja koji su povezani internetom stvari“, kazao je Antoljak.

Marc Jadoul, direktor marketinga Nokije u svom je izlaganju naglasio kako će internet stvari unaprijediti standarde života i poslovanja u cijelom svijetu, ali će uvesti mnogo neizvjesnosti u područjima sigurnosti i privatnosti.

Voditelj IoT poslovnog razvoja u Nokiji Europe, Arnold Wierzejski je u svom izlaganju o transformaciji potrošačkih želja iz prošlosti pomoću tehnologija današnjice, naveo inovacije koje su primjenom IoT-a implementirale neke od velikih globalnih kompanija poput Adidasa, L'Oreala i Nokie, koja je proizvela i konkurentna rješenja u segmentu industrijskog interneta stvari.

Mogućnosti primjene novih tehnoloških dostignuća u svakodnevnom životu, ilustrirao je u svom izlaganju dr. sc. Igor Tomičić s varaždinskog FOI-a na primjeru samoodrživih ljudskih naselja, dok su na panel diskusiji Zdenko Marinčić iz tvrtke X-logic, Krešimir Crnogorac iz tvrtke Construo-Mat te Goran Kanižaj iz tvrtke Mobilisis predstavili proizvode koji se baziraju na internetu stvari i imaju svoju primjenu u stvarnom životu, upravljanju rizicima i gradovima budućnosti.

Još iz kategorije

Philips lansirao novi monitor dizajniran za profesionalne korisnike

Philips lansirao novi monitor dizajniran za profesionalne korisnike

19.09.2018. komentiraj

Tvrtka MMD lansirala je potpuno novi Philips Brilliance 328P6VUBREB LCD monitor s ugrađenim USB-C priključkom, za kojeg ističu da je namjenjen za profesionalne korisnike koji žele dodatno povećati radnu učinkovitost.

Mobitel ste kupili, ali on zapravo nije vaš

Mobitel ste kupili, ali on zapravo nije vaš

18.09.2018. komentiraj

Steve Jobs je prije desetak godina priznao da Apple može onemogućiti aplikacije i glavne funkcije iOS uređaja, što je bilo osiguranje u slučaju da dođe do napada na hardver putem malicioznih aplikacija. Burno se reagiralo na to priznanje, ali se i brzo sve zaboravilo, da bi ponovno izašlo na površinu - zbog Googlea.

Panasonic premijerno u Hrvatskoj predstavio fotoaparat Lumix LX100 II

Panasonic premijerno u Hrvatskoj predstavio fotoaparat Lumix LX100 II

18.09.2018. komentiraj

Tvrtka Panasonic je u svojim uredima u Zagrebu premijerno predstavila LUMIX LX100 II, novi kompaktni fotoaparat koji je svoju svjetsku premijeru doživio prije nepuna tri tjedna. Riječ je o sedmoj generaciji fotoaparata iz serije LX.