Treba ispuniti očekivanja

Dizajn prilagođen korisnicima i njihovim potrebama

Dizajn prilagođen korisnicima i njihovim potrebama
Rod White, Chief Designer Officer, TP Vision
Dražen Tomić / Tomich Productions

Prije dvadeset godina Philips je želio stvoriti novo korisničko iskustvo i to tako da ga proširi izvan samo ekrana uređaja jer tada je oko samog zaslona bilo „debeli“ dio uređaja pa se ambijentalno svjetlo nametalo kao odlično rješenje, ističe za ICTbusiness.info Rod White, Chief Designer Officer, TP Visiona koji otkriva kako to znači stalno se prilagođavati i slušati korisnike i njihove zahtjeve i da se danas nastavlja razvoj ambijentalnog osvjetljenje iako su se sami uređaji jako promijenili.

Naravno treba uzeti u obzir da takvo proširenje zaslona i njegovo shvaćanje ovisi o kulturi i tako u Europi se to smatra odličnim dodatkom i povećanjem užitka gledanja televizije, dok se primjerice u Kini smatra kako to smanjuje napetost očiju kod gledanja televizije, pojašnjava White.

U TP Visionu smatraju kako ambijentalno osvjetljenje u svakom slučaju donosi poseban način gledanja sadržaja i to brojke na tržištu i potvrđuju. „Gotovo sam siguran da ako u podne pratite vijesti da vam ambijentalno svjetlo ne treba, ali navečer kada gledate svoju omiljenu seriju ili film tada ono donosi sasvim drugačiji ugođaj gledanja“, pojašnjava White.

Prema njegovim riječima u TP Visionu se tako vode i kod svih drugih projekata i rješenja kojima se kompanija bavi dakle i televizorima, zaslonima za rad na računalu bez obzira da li je riječ o poslu ili zabavi odnosno gamingu.

Naravno kada je riječ o dizajnu, pojašnjava White, pazi se i u segmentu slušalica, sustava za kućno kino koja također imaju mogućnost korištenja ambijentalnog osvjetljenja.

Kada govorimo o tehnologiji i onome što dolazi u sferi TV uređaja to je svakako 8K koji polako kuca na vrata, ali njegove primjene još uvijek baš i nema jer nedostaje sadržaja. U ovom segmentu je riječ o TV uređajima koji će biti veći od 150 inča po dijagonali (3,8 m) odnosno tu se radi o televizorima koji su veličine zida, smatra White i ponavlja kako je važno imati sadržaj koji će podržati tako velike uređaje prilagođene 8K videu.

„Prije desetak godina govorilo se kako će tableti ubiti televizore, no to se nije dogodilo. Jer jednostavno volimo gledati filmove i drugi sadržaj na velikom ekranu. Vjerujem da se to neće promijeniti. Ako gledate vijesti ili neko drugi sadržaj i 24 inčni uređaj je dovoljan, no za filmove, serije želimo zaista velike zaslone“, zaključuje White.