Direktor Huaweija podijelio video savitljivog Mate X kako dostiže 5G brzine

Direktor Huaweija podijelio video savitljivog Mate X kako dostiže 5G brzine

Foto: Screenshot / Youtube

Huawei ne miruje, bez obzira na probleme koje mu u poslovanju stvaraju Sjedinjene Američke Države, što potvrđuje prezentacijom 5G mogućnosti na luksuznom Mate X preklopnom pametnom telefonu. Upitno je tek koliko će uspjeha zabilježiti diljem svijeta jer Google ga je, zajedno s P30 Pro, uklonio s Android.com web stranice.

"Imamo čipova za cijelu godinu", naveo je slavodobitno kineski gigant, ali nije stvar u hardveru koliko softveru.

Naime, ako stigne s Oak OS ili Ark OS... ili kako će se već zvati Huaweijev operativni sustav, jasno je da ćemo Mate X gledati prvenstveno u Kini te njenoj okolici. Možda nekim čudom i u pokojem drugom dijelu svijeta. Kako god bilo, Huawei se pohvalio 5G brzinom na tom uređaju, a uspio je do nje doći zahvaljujući China Unicomu.

Nije po tome Huawei prvi, AT&T i Verizon su već uspjeli postići te brzine, no svejedno se potvrđuje da nikakvog zastoja nema, bez obzira na probleme s kojima se Huawei susreće. Ali, zato je Mate X prvi 5G uređaj a svijetu kojem je TÜV Rheinland izdao potvrdu koja ukazuje da je uređaj prošao sve rigorozne testove i ocjenjivanja. Posebnost ove potvrde je i što je Mate X postao prvi 5G pametni telefon odobren od certifikacijskog tijela Europske unije.

Konkretnije, CE certifikacija je neophodna kako bi uređaji bili dostupni na tržištu Europske unije, a također je obvezujući zahtjev za sve proizvode koji ulaze na to tržište. Proizvodi s CE potvrdom upućuju kako zadovoljavaju brojne direktive EU poput bežičnih, sigurnosnih i elektromagnetskih standarda te kako nisu opasni po zdravlje korisnika, kao ni po okoliš.

Što se pak samog uređaja tiče, pogoni ga 7 nanometarski modemski čipset Balong 5000, baterija mu je na 4500 mAh koja podržava 55W Huaweijevu SuperCharge tehnologiju punjenja baterija – službeno najbržu na svijetu. Ima 6.6-inčni zaslonom no, dijagonala zaslona se povećava na osam inča u trenutku kada se uređaj rasklopi. Tada se Huawei Mate X pretvara u multifunkcionalni slim tablet. Imat će 8GB radne memorije i 512GB prostora za pohranu podataka. Što se čipseta tiče, riječ je o HiSilicon Kirin 980. I možda je posljednji s ARM tehnologijom jer i ta kompanije prekinula je poslovno partnerstvo s Huaweijem...

Još iz kategorije

Huaweijev 5G pametni telefon moguće od kolovoza nabaviti i u Hrvatskoj

Huaweijev 5G pametni telefon moguće od kolovoza nabaviti i u Hrvatskoj

16.07.2019. komentiraj

Iako svoju stvarnu primjenu uopće nema, a pitanje je kada će i imati jer se čekaju još natječaji za koncesije za 5G mrežu, kineski je proizvođač pametnih telefona po cijeni od 7500 kuna i to od kolova na tržište lansirao Huawei Mate 20 X (5G). Ovaj mobitel je prvi put predstavljen u Barceloni na MWC 2019 krajem veljače ove godine.

Huawei P30 Pro najbolji pametni telefon MWC-a u Šangaju

Huawei P30 Pro najbolji pametni telefon MWC-a u Šangaju

16.07.2019. komentiraj

Huaweijev trenutačno najjači model pametnih telefona, P30 Pro, nastavlja nizati uspjehe i osvajati nagrade. Taj je model proglašen najboljim pametnim telefonom na ovogodišnjem MWC 2019 Shanghai Summitu gdje je osvojio nagradu nazvanu Best Smartphone 2019 Award of Asia Mobile Awards.

Samsung Galaxy A80 dostupan u Hrvatskoj

Samsung Galaxy A80 dostupan u Hrvatskoj

15.07.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je svoj najnoviji pametni telefon iz A serije – Samsung Galaxy A80, čiji su glavni aduti prva rotirajuća trostruka kamera i novi Infinity beskonačni ekran. Preporučena maloprodajna cijena Galaxy A80 je 4.799 kuna, a od sljedećeg tjedna će biti dostupan na prodajnim mjestima u crnoj, zlatnoj i srebrnoj boji.