Dell Concept Luna modularno prijenosno računalo

Dell Concept Luna modularno prijenosno računalo

Tvrtka Dell Technologies nastavlja razvijati Concept Luna - inovativni, modularni dizajn prijenosnog računala. Ovo konceptualno rješenje temeljeno je na zakonima održivosti, omogućava veću dostupnost komponenti, pojednostavljuje njihovu zamjenu ili ponovnu upotrebu u proizvodnji, a cilj je ovim dizajnom smanjiti emisiju ugljika i negativan utjecaj na okoliš. Spajanjem održivog dizajna Concept Luna s telemetrijom i robotskom automatizacijom, Dell je stvorio uređaj s potencijalom da pokrene seizmičku promjenu u industriji, ali i da potakne cirkularnost u velikim razmjerima.

Prije godinu dana predstavljen je Concept Luna, revolucionarni održivi dizajn prijenosnog računala, koji ilustrira viziju tvrtke Dell na temu smanjena otpada i emisije ugljika, ponovno upotrebljavanje materijala i postizanja nove razine inovacija. Inženjeri Experience Innovation Group tijekom prošle godine ulagali su velike napore kako bi usavršili modularni dizajn Concept Luna, eliminirajući potrebu za korištenje ljepila i kabela te minimizirajući upotrebu vijaka. S ovim poboljšanjima, Concept Luna mogao bi značajno pojednostaviti i ubrzati procese popravka i rastavljanja uređaja, dok istovremeno čini sve komponente pristupačnijima i proširuje mogućnosti za ponovnu upotrebu.

Za recikliranje uređaja i IT opreme, Dell partnerima, uz korištenje današnje tehnologije, treba više od sat vremena kako bi rastavili prijenosno računalo koje je spojeno vijcima, ljepilom i raznim zalemljenim komponentama. S unaprijeđenim dizajnom Concept Luna, tvrtka Dell je smanjila vijeme rastavljanja na samo nekoliko minuta. Također, uspostavili su i posebnu mikro tvornicu za Dell dizajnerski tim uz uređaj koji roboti mogu brzo i jednostavno rastaviti.

Telemetrija koja je integrirana u modularni dizajn Concept Luna omogućava analizu i dijagnosticiranje ispravnosti pojedinačnih komponenti sustava. S obzirom na to da se učestalost korištenja nekog uređaja razlikuje kod svakog pojedinog korisnika, ne završavaju sve komponente u isto vrijeme. Ljudi koji rade od kuće, na primjer, mogu koristiti vanjske komponente, poput tipkovnice i monitora. To znači da su tipkovnica i zaslon prijenosnog računala jedva korišteni, čak i onda kada je matična ploča spremna za zamjenu. Evolucija Concept Luna dizajna može opremiti i povezati pojedinačne komponente s telemetrijom kako bi optimizirao njihov životni vijek. To je slično načinu na koji održavamo svoja vozila, ne bacamo cijeli automobil kada su nam potrebne nove gume ili kočnice.

Kontinuirani rad tvrtke Dell na Concept Luna približava se budućnosti u kojoj se sve više uređaja konstruira s modularnim dizajnom. Implementacija robotike i automatizacije služi kao katalizator za ubrzavanje učinkovitog rastavljanja uređaja, mjerenje ispravnosti komponenti i njihove upotrebljivosti te bolje prepoznavanje onih komponenta koje se mogu ponovno upotrijebiti, obnoviti ili reciklirati. Ova vizija ima široke i duboke implikacije za sve korisnike i klijente, ali i cjelokupnu industriju, dok se istovremeni radi na smanjenju e-otpada.

Ta saznanja značajno pomažu tvrtki Dell i njihovom timu inženjera, stručnjaka za održivost i dizajnera kako bi nastavili razvijati Concept Luna. Iako je Luna trenutno "samo koncept", to je dugoročna vizija o tome kako postići još veći poslovni i društveni utjecaj kroz prakse cirkularnog dizajna. Svojim napretkom prema postizanju ciljeva održivosti, tvrtka Dell nastavit će sa stvaranjem inovacija, pomicanjem granica na području dizajna te tražiti povratne informacije i preispitivati poslovne modele.