Cijene SSD-ova bi uskoro mogle znatno porasti

Cijene SSD-ova bi uskoro mogle znatno porasti

Foto: Fotolia

Proteklih mjeseci cijene radne memorije i SSD diskova bile su poprilično niske u odnosu kako znaju biti, ali to vrijeme blagostanja polako završava pa svi kojim treba prostora za pohranu ili više memorije na računalima, trebali bi požuriti s kupovinom pa da izbjegnu neminovan rast cijena.

Jer, kako navodi Digitime, SSD proizvođači planiraju podići cijene za deset do 15 posto za NAND flash, što bi automatski učinilo SSD diskove skupljima. A kad se na to pridoda najavljeni rast cijena DRAM modula, jasno je i da će RAM biti skuplji no što je bio u posljednje vrijeme.

Ipak, važno je naglasiti da sve ovo nije još uvijek potvrđeno pa ne treba odmah paničariti, no treba se pripremiti. Jer, ovakve glasine ne dolaze bez pokrića, a ukoliko su istinite, to je šteta. Jer, sad kad se pojavila na tržištu treća generacija ADM-ovih Ryzen procesora, Nvidia Super i AMD Navi, nadograditi računalo uistinu je idealno. Ali, uz rast cijena, manje će se ljudi odlučiti na tako nešto.

Iako se ne spominje, problem na tržištu mogla bi stvoriti nedavna katastrofa s nestankom struje u Japanu, koja je pogodila tvornicu Toshibe i Western Digitala, pa su ostali bez ukupno šest eksabajta memorije, što je desetak milijuna "pločica" manje na tržištu. Svakako će se to odraziti na poslovanje u ovom kvartalu jer proizvodnja već pati, što znači da bi klijenti mogli ostati bez narudžbi.

Potencijalno, izniman je to udarac jer usporit će napredak na raznim poljima proizvodnje i jasan je dokaz snage prirode, odnosno, koliko je sve labilno u slučajevima tako velikih nesreća. Jednako tako, labilno je i stanje koje imamo na tržištu memorije i diskova jer konstantno se događaju ove stvari. Inače se tehnologije koje dođu "ustabile" pa cijene počnu padati, ali po ovom pitanju one su predugo postojane, što malo koga raduje. Osim, naravno, proizvođača diskova i memorije...

Još iz kategorije

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

24.08.2019. komentiraj

Ovogodišnji Gamescom u Koelnu Samsung Electronics iskoristio je za predstavljanje novog gaming monitora oznake CRG5. To je, kako tvrde u Saumsungu, posljednji u seriji Samsung zakrivljenih gaming monitora. Gamescom, najveći svjetski gaming sajam, važan je događaj za Samsung na kojem prikazuju svoju najnoviju gaming tehnologiju. Osim CRG5, posjetitelji gamescoma su mogli iskusiti i druge Samsungove inovacije u polju gaming monitora, uključujući Space Gaming Monitor (SR75Q) i Super Ultra-wide CRG9 49”, ističu iz ovog korejskog proizvođača.

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.