Cijene SSD-ova bi uskoro mogle znatno porasti

Cijene SSD-ova bi uskoro mogle znatno porasti

Foto: Fotolia

Proteklih mjeseci cijene radne memorije i SSD diskova bile su poprilično niske u odnosu kako znaju biti, ali to vrijeme blagostanja polako završava pa svi kojim treba prostora za pohranu ili više memorije na računalima, trebali bi požuriti s kupovinom pa da izbjegnu neminovan rast cijena.

Jer, kako navodi Digitime, SSD proizvođači planiraju podići cijene za deset do 15 posto za NAND flash, što bi automatski učinilo SSD diskove skupljima. A kad se na to pridoda najavljeni rast cijena DRAM modula, jasno je i da će RAM biti skuplji no što je bio u posljednje vrijeme.

Ipak, važno je naglasiti da sve ovo nije još uvijek potvrđeno pa ne treba odmah paničariti, no treba se pripremiti. Jer, ovakve glasine ne dolaze bez pokrića, a ukoliko su istinite, to je šteta. Jer, sad kad se pojavila na tržištu treća generacija ADM-ovih Ryzen procesora, Nvidia Super i AMD Navi, nadograditi računalo uistinu je idealno. Ali, uz rast cijena, manje će se ljudi odlučiti na tako nešto.

Iako se ne spominje, problem na tržištu mogla bi stvoriti nedavna katastrofa s nestankom struje u Japanu, koja je pogodila tvornicu Toshibe i Western Digitala, pa su ostali bez ukupno šest eksabajta memorije, što je desetak milijuna "pločica" manje na tržištu. Svakako će se to odraziti na poslovanje u ovom kvartalu jer proizvodnja već pati, što znači da bi klijenti mogli ostati bez narudžbi.

Potencijalno, izniman je to udarac jer usporit će napredak na raznim poljima proizvodnje i jasan je dokaz snage prirode, odnosno, koliko je sve labilno u slučajevima tako velikih nesreća. Jednako tako, labilno je i stanje koje imamo na tržištu memorije i diskova jer konstantno se događaju ove stvari. Inače se tehnologije koje dođu "ustabile" pa cijene počnu padati, ali po ovom pitanju one su predugo postojane, što malo koga raduje. Osim, naravno, proizvođača diskova i memorije...

Još iz kategorije

Dva nova 27-inčna QHD monitora iz AOC-a

Dva nova 27-inčna QHD monitora iz AOC-a

19.01.2020. komentiraj

AOC najavljuje dva nova 27-inčna gejming monitora iz svoje nove G2 linije s QHD rezolucijom (2560 x 1440 piksela): Q27G2U i zakrivljeni CQ27G2U s agresivnimm radijusom zakrivljenosti od 1500 milimetara što povećava doživljaj igranja. Oba monitora imaju VA ploče koje kombiniraju visoku brzinu odziva i brzinu osvježavanja. S brzinom osvježavanja od 144 Hz, korisnici mogu uživati u glatkom i imerzivnom igranju, dok vrijeme odziva (MPRT) od 1 ms (vrijeme reakcije u pokretnoj slici) omogućuje vizualno snimanje bez zamućenja.

Huawei isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona u 2019. godini

Huawei isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona u 2019. godini

17.01.2020. komentiraj

Huawei Consumer Business Group je objavio kako je do kraja 2019. godine isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona. Snažna prodaja rezultat je predanosti u istraživanju 5G tehnologije, a Huaweijevo liderstvo u 5G tehnologiji dodatno je ojačano.

Kingston Technology predstavlja novi NVMe SSD namijenjen uporabi u data centrima

Kingston Technology predstavlja novi NVMe SSD namijenjen uporabi u data centrima

17.01.2020. komentiraj

Kingston Digital Europe objavila je dostupnost novog SSD-a namijenjenog data centrima, modela DC1000B M.2 NVMe. Ovaj novi SSD je idealan za servere koji dolaze s jednim ili dva M.2 NVMe utora namijenjenih za podizanje sustava, čuvajući tako vrijedne 2.5″  ladice na prednjoj strani servera namijenjene za diskove za dodatnu pohranu podataka.