Cijene mobitela variraju ovisno u kojem dijelu svijeta se prodaju

Cijene mobitela variraju ovisno u kojem dijelu svijeta se prodaju

Foto: Ilustracija

U samo jednom kvartalu proda se oko 320 milijuna pametnih telefona diljem svijeta, što znači da su iznimno popularni i nije to nikakva tajna. Ali, ovisno o tome koji dio svijeta je u pitanju, cijene uređaja uvelike će varirati. Pa tako imamo situaciju u kojoj prosječna cijena iznosi stotine i stotine američkih dolara, a negdje je daleko skromnija od toga.

Primjerice, u razvijenim zemljama Azije - u koje spadaju Japan, Južna Koreja, Novi Zeland, Australija, Singapur, Hong Kong i Tajvan - prosječna cijena pametnog telefona iznosi 645 dolara, a koliko je to visoko potvrđuje brojka od 446 dolara, koliko u prosjeku koštaju pametni telefoni u zapadnoj Europi. U sjevernoj Americi cijena je pak 417 dolara, a u Kini 335 dolara.

S obzirom da je prosječna cijena pametnih telefona kroz cijelu 2017. u svijetu iznosila 328 dolara, možemo lakše zaključiti i koji su dijelovi svijeta iznad, a koji ispod prosjeka. Oni iznad su zaključeni s Kinom, a prva na listi ispod prosjeka jest latinska Amerika s prosječnom cijenom pametnih telefona od 318 dolara.

Istočna i srednja Europa su na 249 dolara, Bliski Istok i Afrika na 235 dolara i azijske zemlje u razvoju - što se odnosi na Bangladeš, Indiju, Kambodžu, Maleziju, Mianmar, Filipine, Thajland i Vijetnam - u prosjeku imaju cijenu pametnog telefona postavljenu na 183 dolara.

Još iz kategorije

Samsungov Galaxy Note10 i Note10+ stigli u Hrvatsku

Samsungov Galaxy Note10 i Note10+ stigli u Hrvatsku

25.08.2019. komentiraj

Nakon službenog predstavljanja u New Yorku, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji predstavljeni su premijerno i u Hrvatskoj, a cjenovno se kreću do 7400 do 9300 kuna. Galaxy Note10, nova serija vrhunskih pametnih telefona koja spaja elegantan i tanak dizajn s moćnim značajkama performansi i produktivnosti, korisnicima omogućuje da maksimalno iskoriste svaki trenutak.

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

24.08.2019. komentiraj

Ovogodišnji Gamescom u Koelnu Samsung Electronics iskoristio je za predstavljanje novog gaming monitora oznake CRG5. To je, kako tvrde u Saumsungu, posljednji u seriji Samsung zakrivljenih gaming monitora. Gamescom, najveći svjetski gaming sajam, važan je događaj za Samsung na kojem prikazuju svoju najnoviju gaming tehnologiju. Osim CRG5, posjetitelji gamescoma su mogli iskusiti i druge Samsungove inovacije u polju gaming monitora, uključujući Space Gaming Monitor (SR75Q) i Super Ultra-wide CRG9 49”, ističu iz ovog korejskog proizvođača.

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.