Cijene mobitela variraju ovisno u kojem dijelu svijeta se prodaju

Cijene mobitela variraju ovisno u kojem dijelu svijeta se prodaju

Foto: Ilustracija

U samo jednom kvartalu proda se oko 320 milijuna pametnih telefona diljem svijeta, što znači da su iznimno popularni i nije to nikakva tajna. Ali, ovisno o tome koji dio svijeta je u pitanju, cijene uređaja uvelike će varirati. Pa tako imamo situaciju u kojoj prosječna cijena iznosi stotine i stotine američkih dolara, a negdje je daleko skromnija od toga.

Primjerice, u razvijenim zemljama Azije - u koje spadaju Japan, Južna Koreja, Novi Zeland, Australija, Singapur, Hong Kong i Tajvan - prosječna cijena pametnog telefona iznosi 645 dolara, a koliko je to visoko potvrđuje brojka od 446 dolara, koliko u prosjeku koštaju pametni telefoni u zapadnoj Europi. U sjevernoj Americi cijena je pak 417 dolara, a u Kini 335 dolara.

S obzirom da je prosječna cijena pametnih telefona kroz cijelu 2017. u svijetu iznosila 328 dolara, možemo lakše zaključiti i koji su dijelovi svijeta iznad, a koji ispod prosjeka. Oni iznad su zaključeni s Kinom, a prva na listi ispod prosjeka jest latinska Amerika s prosječnom cijenom pametnih telefona od 318 dolara.

Istočna i srednja Europa su na 249 dolara, Bliski Istok i Afrika na 235 dolara i azijske zemlje u razvoju - što se odnosi na Bangladeš, Indiju, Kambodžu, Maleziju, Mianmar, Filipine, Thajland i Vijetnam - u prosjeku imaju cijenu pametnog telefona postavljenu na 183 dolara.

Još iz kategorije

Pametni satovi i narukvice našli put do kupaca, a potražnja oštro raste

Pametni satovi i narukvice našli put do kupaca, a potražnja oštro raste

13.11.2019. komentiraj

Tržište nosivih uređaja nastavlja s rastom i dogodine će, prognozira Gartner u svom novom izvješću koje se tiče ove industrije, dostići vrijednost od 52 milijarde američkih dolara, što je rast od 27 posto u odnosu na 2019. Pozitivne su to vijesti za proizvođače, koji su nekako došli na svoje poslije početnog lutanja i pesimizma kako im trud neće polučiti plodom. Ujedno, rast će se nastaviti i narednih godina.

AOC predstavio novi monitor Q27T1

AOC predstavio novi monitor Q27T1

12.11.2019. komentiraj

Kao što je najavljeno početkom ove godine, korisnici usmjereni na dizajn imaju priliku konačno na svoj radni stol staviti novi AOC Q27T1 monitor čiji dizajn potpisuje Porsche F.A Studio. Monitor od 68.6 cm (27 inča) s QHD rezolucijom IPS panela, dizajnom bez ruba i s tri strane skoro bez okvira, te jedinstvenim asimetričnim postoljem, spoj je živahnog dizajna i prvoklasne tehnologije koji posao pretvaraju u zadovoljstvo, a od sada je dostupan i u trgovinama.

Novi oblik korisničkog iskustva

Novi oblik korisničkog iskustva

12.11.2019. komentiraj

Rakuten Viber, jedna od vodećih komunikacijskih platformi u svijetu, otkriva novo osvježenje aplikacije. Funkcija Izdvojeno stavlja veći naglasak na otkrivanje izdvojenih lokalnih sadržaja. Stvara interaktivan i zanimljiv prečac do svih važnih tema i aktivnosti na lokalnoj razini. Kartica Izdvojeno dostupna je za iOS i Android uređaje, a već je sada vidljiva većini korisnika.