Cijene mobitela variraju ovisno u kojem dijelu svijeta se prodaju

Cijene mobitela variraju ovisno u kojem dijelu svijeta se prodaju

Foto: Ilustracija

U samo jednom kvartalu proda se oko 320 milijuna pametnih telefona diljem svijeta, što znači da su iznimno popularni i nije to nikakva tajna. Ali, ovisno o tome koji dio svijeta je u pitanju, cijene uređaja uvelike će varirati. Pa tako imamo situaciju u kojoj prosječna cijena iznosi stotine i stotine američkih dolara, a negdje je daleko skromnija od toga.

Primjerice, u razvijenim zemljama Azije - u koje spadaju Japan, Južna Koreja, Novi Zeland, Australija, Singapur, Hong Kong i Tajvan - prosječna cijena pametnog telefona iznosi 645 dolara, a koliko je to visoko potvrđuje brojka od 446 dolara, koliko u prosjeku koštaju pametni telefoni u zapadnoj Europi. U sjevernoj Americi cijena je pak 417 dolara, a u Kini 335 dolara.

S obzirom da je prosječna cijena pametnih telefona kroz cijelu 2017. u svijetu iznosila 328 dolara, možemo lakše zaključiti i koji su dijelovi svijeta iznad, a koji ispod prosjeka. Oni iznad su zaključeni s Kinom, a prva na listi ispod prosjeka jest latinska Amerika s prosječnom cijenom pametnih telefona od 318 dolara.

Istočna i srednja Europa su na 249 dolara, Bliski Istok i Afrika na 235 dolara i azijske zemlje u razvoju - što se odnosi na Bangladeš, Indiju, Kambodžu, Maleziju, Mianmar, Filipine, Thajland i Vijetnam - u prosjeku imaju cijenu pametnog telefona postavljenu na 183 dolara.

Još iz kategorije

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

15.02.2019. komentiraj

Microsoft ulaže značajne napore u postavljanje Windows 10 operativnog sustava na svaki računalni uređaj pa kao dio tih napora korisnici odsad mogu imati punu verziju „desetke“ za ARM uređaje na Raspberry Pi.

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

14.02.2019. komentiraj

NOA će u Barceloni na Mobile World Congressu 2019 predstaviti još jedan pametni telefon iz Element F serije, NOA F10 Pro. Posebnosti tog uređaja su kamera kojom upravlja umjetna inteligencija, kapacitet baterije, brzo bežično punjenje i dizajn zaslona. Ono što će se sigurno svidjeti korisnicima je trostruka kamera na stražnjoj strani mobitela te prednja od čak 25 MP.

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

11.02.2019. komentiraj

Pametni telefoni u prošloj su godini pali po pitanju prodaje za četiri posto u odnosu na 12 mjeseci ranije i to jasno pokazuju rezultati koje za 2018. pružaju IDC i Counterpoint. Najgore od svega jest što s krajem siječnja još uvijek nije pronađen odgovor kako negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu.