Cijene mobitela variraju ovisno u kojem dijelu svijeta se prodaju

Cijene mobitela variraju ovisno u kojem dijelu svijeta se prodaju

Foto: Ilustracija

U samo jednom kvartalu proda se oko 320 milijuna pametnih telefona diljem svijeta, što znači da su iznimno popularni i nije to nikakva tajna. Ali, ovisno o tome koji dio svijeta je u pitanju, cijene uređaja uvelike će varirati. Pa tako imamo situaciju u kojoj prosječna cijena iznosi stotine i stotine američkih dolara, a negdje je daleko skromnija od toga.

Primjerice, u razvijenim zemljama Azije - u koje spadaju Japan, Južna Koreja, Novi Zeland, Australija, Singapur, Hong Kong i Tajvan - prosječna cijena pametnog telefona iznosi 645 dolara, a koliko je to visoko potvrđuje brojka od 446 dolara, koliko u prosjeku koštaju pametni telefoni u zapadnoj Europi. U sjevernoj Americi cijena je pak 417 dolara, a u Kini 335 dolara.

S obzirom da je prosječna cijena pametnih telefona kroz cijelu 2017. u svijetu iznosila 328 dolara, možemo lakše zaključiti i koji su dijelovi svijeta iznad, a koji ispod prosjeka. Oni iznad su zaključeni s Kinom, a prva na listi ispod prosjeka jest latinska Amerika s prosječnom cijenom pametnih telefona od 318 dolara.

Istočna i srednja Europa su na 249 dolara, Bliski Istok i Afrika na 235 dolara i azijske zemlje u razvoju - što se odnosi na Bangladeš, Indiju, Kambodžu, Maleziju, Mianmar, Filipine, Thajland i Vijetnam - u prosjeku imaju cijenu pametnog telefona postavljenu na 183 dolara.

Još iz kategorije

Huawei u Zagrebu predstavio novu P30 seriju

Huawei u Zagrebu predstavio novu P30 seriju

18.04.2019. komentiraj

Kineski Huawei u Hrvatskom je domu likovnih umjetnika u Zagrebu predstavio svoju P30 seriju pametnih telefona. Nove mobilne perjanice predstavljene su 26. ožujka na ekskluzivnom događaju u Parizu, a ovom ih je prigodom pobliže mogla upoznati šira javnost u Hrvatskoj.

Panasonic predstavio konceptni prozirni OLED zaslon

Panasonic predstavio konceptni prozirni OLED zaslon

17.04.2019. komentiraj

Panasonic je na sajmu Salone del Mobile, najvećoj i najprestižnijoj svjetskoj izložbi namještaja i lifestyle proizvoda, predstavio konceptni prozirni OLED zaslon. Taj je koncept predstavljen u sklopu instalacije švicarske marke namještaja Vitra.

Hangar18 otvorio prvu trgovinu u Irskoj

Hangar18 otvorio prvu trgovinu u Irskoj

16.04.2019. komentiraj

Početkom travnja, otvoren je prvi NOA “brand shop” u Irskoj u jednom od najvećih shopping centara u Sjevernom Dublinu, Swords Pavilions. Ovo prva otvorena trgovina od ukupno 100 planiranih u EU, te prva od 15 planiranih u Irskoj, ističu u Hangar18 koji stoji iza branda Noa. Njihov brand pametnih telefona i televizora Noa je postala prepoznat brand u Europi, a i šire te će nastaviti s izvozom i otvaranjem novih tržišta u narednom razdoblju.