CES 2021: TCL predstavio 17-inčni Printed OLED Scrolling zaslon i 6,7 inčni AMOLED Rollable zaslon

CES 2021: TCL predstavio 17-inčni Printed OLED Scrolling zaslon i 6,7 inčni AMOLED Rollable zaslon

Kineski TCL predstavio je dva iznimno zanimljiva proizvoda - 17-inčni Printed OLED Scrolling zaslon i 6,7 inčni AMOLED Rollable zaslon. Čast da se tako nešto prezentira imao je CES sajam, koji se ove godine odvija u digitalnom obliku od 11. do 14. siječnja.

Što se tiče većeg zaslona, iznimno je tanak, svega 0,18 milimetara i može se savijati poput neke slike, postera ili fotografije. Obzirom na to koliko je tanak, možda bi netko imao dojam da se radi o neotpornom proizvodu, koji se lako polomi. Upravo suprotno, iznmno je fleksibilan i otporan, što TCL-u daje prednost pred konkurencijom.

Naravno, ono što dodatno izdvaja jest spomenuto savijanje. Tako nešto čini se kao s papirom pa samim time može stati praktički gdje god želite. Ovime se TCL uistinu nameće velikanima kao LG ili Samsung, koji uvelike "koketiraju" s tehnologijom ovog tipa. Zanimljivost je i to što Printed OLED Scrolling zaslon ne gubi na kvaliteti zbog sposobnosti savijanja jer ima stopostotnu skalu boja. Ujedno, može se koristiti kao TV zaslon ili transparentni zaslon raznih primjena.

Zbog načina na koji je načinjen, troškovi proizvodnje su 20 posto niži no kod tradicionalnih tehnologija za proizvodnju zaslona, a zbog kvalitete se može bolje iskoristiti na zaslonima i u masovnoj proizvodnji.

Time dolazimo do AMOLED Rollable zaslona, koji je zbog veličine namijenjen pametnim telefonima i može se povećavati sa 6,7 inča na 7,8 inča jednostavnim dodirom prsta pa na taj način postaje više od pametnog telefona i nešto bliži tabletima. Debljina mu je svega jedan centimetar pa je zbog toga osjetni tanji no konkurentski pametni telefoni sličnih funkcija zaslona. Vijek trajanja mu je 100.000 "savijanja".

Ovi uspjesi dio su razvoja i istraživanja koji traju posljednjih 11 godina, a trebali bi se još i više isplatiti obzirom da se predviđa kako će AMOLED zasloni vrijediti 2,69 milijardi dolara u 2024., što je osjetno više od 951 milijun iz 2019. Također, pametni telefoni s mogućnostima preklapanja ili savijanja zaslona će do 2025. imati tržišnu vrijednost od 105 milijardi dolara.

Još iz kategorije

Huawei predstavio projekt pametne kuće na MWC Shanghaiju

Huawei predstavio projekt pametne kuće na MWC Shanghaiju

26.02.2021.

Huawei je na ovogodišnjem MWC sajmu u Shanghaiju predstavio svoj projekt pametne kuće. Slijedeći osnovni koncept dizajna izgradnje pametnog doma, instalacija uključuje dnevnu sobu, kuhinju, radnu sobu, kućnu teretanu, sobu za zabavu i garažu, a pokriva površinu od ukupno 550 m2. Korištenjem bežičnih tehnologija, Huaweijevi proizvodi, uključujući telefone, računala, tablete, satove, pametne zvučnike i Vision TV asortiman, integrirani su s proizvodima Huaweijevih partnera iz ekosustava kako bi pružili ugodno i inteligentno iskustvo pametnog doma.

Stižu novi LG-evi televizori za 2021. godinu

Stižu novi LG-evi televizori za 2021. godinu

24.02.2021.

LG Electronics najavljuje globalnu distribuciju svojih novih televizora za 2021. godinu s uređajima koji korisnicima pružaju veći izbor nego ikad prije i to s proširenom linijom koja sadrži nove OLED, QNED Mini LED i NanoCell televizore. Raznovrsna kolekcija pruža izuzetno iskustvo kućne zabave, a donosi širi raspon veličina zaslona od 43 do 88-inča, uključujući i potpuno novu dijagonalu na tržištu od 83-inča.

INFOGRAFIKA: 2020. je rekordna godina po prodaju iPhonea

INFOGRAFIKA: 2020. je rekordna godina po prodaju iPhonea

22.02.2021.

Appleovi 5G modeli iPhonea bili su pun pogodak jer je tržište “poludjelo” za njima, što se jasno vidi kroz rezultate te kompanije u posljednjem kvartalu prošle godine.