CES 2015: DJI Inspire 1 mijenja percepciju o dronovima

CES 2015: DJI Inspire 1 mijenja percepciju o dronovima
Dražen Tomić

Dronovi su svakako jedna od velikih priča na CES u Las Vegasu, no iako je predstavljen prije nekoliko mjeseci DJI je uspio privući veliku pozornost s novi Inspire 1 modelom drona. On omogućuje 4 K video i fotografija rezolucije 12 megapiksela. Uz novi dron na CES-u DJI predstavio je i ručnu inačicu istog gimbla kakvog se koristiti za stabilizaciju kamere na Inspire 1 modelu.

Osim JPEG rezolucije moguće je snimati i RAW fotografije što kao i kod prijašnjih inačica olakšava njihovu obradu. Tu su i tri načina  snimanje - jedna fotografija, rafalno s mogućnošći od 3 5 ili 7 snimaka zaredom, ali je također moguće snimati i time lapse.

Što se tiče video snimanja, tu je naravno sad već standardna HD rezolucija i UHD odnosno 4K s rezolucijom 4096 x 2160 i 30 frameova u sekundi.

Za razliku od prijašnji Phantom Vision modela, a isto kao i kod skuplji DJI dronova nakon polijetanja stajni trap se podiže kako bi kamera imala mogućnost snimanja u punom krugu što kod Phantom Vision modela nije bilo moguće.

Sama letjelica je teška 2935 g, odnosno gotovo 3 kilograma, maksimalna brzina u idelanim uvjetima bez vjetra je  maksimalnih 22m/s. Brzine uspona i spuštanja je 5m/s, odnosno 4m/s. Maksimalna visina koju može da dostigne je 4500 m odnosno 4,5 kilometara, dok se dronom može upravljati približno 18 minuta jednim punjenjem baterije.

DJI Inspire 1 dolazi u kombinaciji sa odvojenim daljinskim upravljačem za upravljanje letjelicom odnosno jedan za kameru i gimbal.