Canon predstavlja prve modele iz svog “trojstva” objektiva RF F2.8L

Canon predstavlja prve modele iz svog “trojstva” objektiva RF F2.8L

Canon Europe proširio je svoju ponudu RF objektiva predstavljanjem modela RF 15-35mm F2.8L IS USM i RF 24-70mm F2.8L IS USM. Te objektive zagovara Canonova ambasadorica Ulla Lohmann, nagrađivana dokumentaristička, ekspedicijska i avanturistička fotografkinja, a oni će zajedno s modelom RF 70-200mm F2.8L IS USM koji bi trebao biti predstavljen kasnije ove godine tvoriti takozvano „trojstvo“ za RF nosač.

Odgovarajući na zahtjeve profesionalaca, RF 24-70mm F2.8L IS USM je savršen standardni zum objektiv za visoke performanse, RF 15-35mm F2.8L IS USM najširi je Canonov objektiv za sustav EOS R dosad, dok je model RF 70-200mm F2.8L IS USM superkompaktni telefoto zum objektiv s brzim zatvaračem. Zajedno oni čine tri temelja za sve profesionalce i amatere. Spajajući optičke performanse, brz zatvarač i stabilizaciju slike, ti objektivi omogućuju fotografima i videografima da snimaju statične i pokretne slike najveće kvalitete u svim žanrovima – od pejsaža i arhitekture, do portreta, prirode, sportova ili multimedije.

Nakon vijesti o razvoju šest objektiva RF u veljači i nedavnog predstavljanja modela RF 24-240mm F4-6.3 IS USM i RF 85mm F1.2L USM, RF 15-35mm F2.8L IS USM i RF 24-70mm F2.8L IS USM treći su i četvrti objektiv tipa RF koji Canon predstavlja 2019. godine. Kasnije tijekom godine bit će predstavljeni RF 70-200mm F2.8L IS USM i RF 85mm F1.2L USM DS – zadnja dva od ukupno šest objektiva RF koje je Canon obećao predstaviti tržištu ove godine. Sve modele iz linije RF odlikuje nevjerojatna kvaliteta i svestranost za profesionalce i amatere koji žele proširiti svoj skup sposobnosti i raditi predivne snimke fotoaparatima EOS R.

Kao dokaz Canonova dugoročnog nastojanja postizanja optičke izvrsnosti, RF 15-35mm F2.8 L IS USM i RF 24-70mm F2.8 L IS USM utemeljeni su na revolucionarnom nosaču RF Mount i nude nov optički dizajn i potencijal. RF 24-70mm F2.8 L IS USM sastoji se od 3 leće s ultraniskim rasapom svjetlosti i 3 asferične leće od lijevanog stakla, dok RF 15-35mm F2.8 L IS USM ima 2 elementa s ultraniskim rasapom svjetlosti i 3 asferične leće od lijevanog stakla. Sastav obaju objektiva ispravlja odstupanja, iskrivljenja i astigmatizam, omogućavajući slike visokog kontrasta i oštre od ruba do ruba u cijelom rasponu zuma.

Oba objektiva imaju fiksnu i brzu f/2.8 blendu nudeći profesionalcima mogućnost snimanja i u uvjetima slabog osvjetljenja, primjerice u sumrak ili u zatvorenim prostorima, kao i preciznu kontrolu nad dubinom polja. Takvim se objektivima sa širokom blendom mogu snimati zadivljujuće oštre slike uz veće brzine zatvarača i slabije osvjetljenje, što fotografima daje kreativnu slobodu u raznim scenarijima snimanja.

Savršen za pejsažnu i portretnu fotografiju, RF 24-70mm F2.8L IS USM svestrani je višenamjenski standardni zum za profesionalne fotografe koji trebaju objektiv za snimanje u pokretu. Zum prekrasno zamućuje, što je karakteristika objektiva sa širokom blendom, pa je savršen  za portrete. S tom žarišnom daljinom objekti se ističu na mekoj pozadini, dajući slikama intenzivniju kvalitetu. S druge strane, RF 15-35mm F2.8L IS USM ultraširokokutni je objektiv sa zumom visokih performansi koji nudi bogat izbor između popularnih širokokutnih žarišnih daljina čime je savršen za fotografe koji snimaju pejsaže i arhitekturu. To je najširi Canonov zum objektiv svih vremena s f/2.8 otvorom blende, pa njime profesionalci mogu snimati objekte u dramatičnim perspektivama. Velik otvor blende od f/2.8 čini ovaj objektiv dobrim izborom za profesionalce specijalizirane za sportsku, novinarsku i astronomsku fotografiju.

Ovi objektivi prvi su širokokutni objektivi iz serije L s Canonovim stabilizatorom slike u 5 razina koji se temelji na Canonovoj inovativnoj tehnologiji prvi put implementiranoj u liniji objektiva EF. Fotografi i videografi mogu snimati bez bojazni od zamućenosti završne slike uslijed trešnje fotoaparata. Stabilizacija slike Dual sensing IS i Combination IS poboljšavaju sposobnosti prepoznavanja trešnje objektiva kao i automatsko prepoznavanje korištenja tronošca radi isključivanja sustava stabilizacije slike. Tako profesionalci mogu biti sigurni da će snimiti vrhunski oštre slike bez obzira na situaciju snimanja.

RF 15-35mm F2.8L IS USM i RF 24-70mm F2.8L IS USM Canonovi su prvi objektivi s brzim zatvaračem koji koriste tehnologiju Nano USM. Ta tehnologija, prvotno predstavljena s objektivom EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM, koristi sustav motora koji omogućuje brzo fokusiranje za fotografije kao i neprestano glatko i naizgled bešumno fokusiranje za snimanje videozapisa, pa su objektivi s tom tehnologijom posebno pogodni za snimatelje videozapisa koji koriste sustav EOS R kako se nepoželjni zvukovi fokusiranja ne bi bilježili tijekom snimanja. RF 24-70mm F2.8L IS USM, kao i RF 24-105mm F4L IS USM, ima sustav za sprječavanje „disanja“ fokusa koji onemogućuje promjenu kuta prikaza tijekom fokusiranja, a rezultat je prirodan izgled kod fokusiranja tijekom snimanja.

Kao kod svih objektiva RF, RF 15-35mm F2.8L IS USM i RF 24-70mm F2.8L IS USM imaju kontrolni prsten koji se može dodijeliti otvoru blende, brzini zatvarača, ISO brzini i kompenzaciji ekspozicije, omogućujući potpunu prilagodbu u kombinaciji sa stalnim ručnim prstenom za fokusiranje. Uz vrhunsku trajnost i lakoću rukovanja kakva se očekuje od proizvoda iz serije L, prednji i stražnji elementi obaju objektiva premazani su zaštitnim slojem i fluoridom, pa su objektivi otporni na vlagu i prašinu, a time i savršeni za bezbrižno snimanje u nepovoljnim, izazovnim i zahtjevnim uvjetima.

Još iz kategorije

Koja je razlika između Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1

Koja je razlika između Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1

19.02.2020. komentiraj

I dok svi portovi izgledaju praktički identično, tehnologije na kojima se temelje imaju bitne razlike, pa tako Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1 nisu ni približno jednaki. Dapače, dijele ih bitne stavke, koje vrijedi znati jer možda jednom zatrebaju pri kupovini.

Samsung predstavio novi 2020 QLED 8K televizor na europskom tržištu

Samsung predstavio novi 2020 QLED 8K televizor na europskom tržištu

17.02.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics je na Samsung Forumu, koji se održao u Mediteranskom konferencijskom centru u gradu Valleta na Malti, predstavio svoje najnovije televizore i audio uređaje za područje Europe u 2020. godini. Među njima su Q950TS QLED 8K televizor te proširena ponuda QLED 8K i 4K uređaja te MicroLED, Lifestyle televizora.

Godina je 2020. a laptopi i dalje imaju 1MP kamere

Godina je 2020. a laptopi i dalje imaju 1MP kamere

16.02.2020. komentiraj

Pametni telefoni na tržištu se izdvajaju po moćnim kamerama i proizvođači su to shvatili, zbog čega je poprilično nejasno da u 2020. još uvijek postoje prijenosna računala s kamerama od svega 1MP! Da, dobro ste pročitali. I proizvođači to ne misle promijeniti tako brzo.