VAŽNI TRENDOVI

Brzina i kapacitet – pohrana i memorija u 2023

Brzina i kapacitet – pohrana i memorija u 2023
Unsplash

Godinama poznati trendovi zadržali su se na tržištu memorije i 2023. No ipak, neke će stvari možda iznenaditi korisnike koji ne prate proizvodnu stranu tržišta. U mnogim europskim zemljama potrošači bi se trebali radovati padu cijena medija za pohranu u prvom tromjesečju 2023., što potvrđuju naši podatci. Razlog su bile prevelike zalihe memorije NAND, pa su proizvođači mogli ispuniti potrebe potrošača bez dizanja cijena.

Zbog toga se cijena brzih SSD diskova približila cijeni tradicionalnih HDD diskova. Budući da su mogli kupiti bolji proizvod po sličnoj cijeni, potrošači su se češće odlučivali za modernije rješenje, a pad cijene potaknuo je istiskivanje starije tehnologije s tržišta. Potrošači su birali ne samo brže pogone, nego i one koji imaju više prostora za pohranu.

Prema mojim opažanjima, moderni korisnici traže disk s najmanje 500 GB memorije, ali s obzirom na trendove prodaje diskova s većim kapacitetom možemo očekivati da će se u budućnosti najviše tražiti oni s 1 TB ili 2 TB memorije. Trend „bržih i većih” diskova odnosi se i na prijenosne diskove koji doživljavaju svojevrsnu renesansu iako postoje rješenja za spremanje podataka u oblaku.

Razlozi su i veća brzina (moderni SSD diskovi) i veći kapacitet; novi Samsungov disk T5 EVO ima čak 8 TB prostora za pohranu.

Bitno je spomenuti i sve veće znanje korisnika, koji ne žele samo lako pristupati podatcima nego brinu i o sigurnosti dokumenata i memorije te o upravljanju njima. U svojim unutarnjim analizama i izvješćima bilježimo dvoznamenkasti rast prodaje Samsungovih prijenosnih diskova u velikom dijelu srednjoistočne Europe, a rastu i dostupnost i rasprostranjenost diskova T7, T7 Shield i novih diskova T9, sudeći po broju narudžbi iz specijaliziranih trgovina u toj regiji.

Sve je veće i zanimanje za memorijske kartice. To su dodatni proizvodi koji se kupuju uz sve veći broj uređaja. Trebamo ih ne samo za mobilne telefone i fotoaparate, već i za automobilske kamere, nadzorne kamere, prijenosne igraće konzole i bespilotne letjelice.

Kako raste popularnost tih uređaja, tako raste i potražnja za naprednim i namjenskim memorijskim karticama, kao što su one iz linije PRO namijenjene profesionalcima kojima treba pouzdano rješenje. Promijenio se i način upotrebe kartica u „tradicionalnim” zanimanjima. Na primjer, fotografima kartice služe kao fotografski filmovi: iskoriste ih jednom i ne brišu fotografije, a pohrana im služi za projekte na kojima trenutačno rade, ali i za arhiviranje.