BlackBerry – Z10 i Q10 kao slamka spasa

BlackBerry – Z10 i Q10 kao slamka spasa

Dugo očekivani, nekoliko puta odgađani novi BlackBerry uređaji kanadskog proizvođača Research in Motion koji se odlučio na promjenu imena kompanije u BlackBerry po svojim telefonima, došli su na tržište i to u dva nova modela Z10 i Q10 koji također odnose nova imena.

S ova dva uređaja BlackBerry pokušava spasiti što se još spasiti može jer je kompanija snažno izgubila podršku korisnika s nekoliko velikih problema s korištenjem usluga, ali kašnjenjima novog operativnog sistema, novih uređaja i slabe prodaje njihova tableta.

Novi uređaji Z10 i Q10 donose mnoštvo novih funkcija, više aplikacija te napokon i Skype za BlackBerry. Zanimljivo je da se kompanija odlučila omogućiti softverskim tvrtkama koje se bave razvojem Android aplikacija vrlo jednostavno omogućiti da svoje aplikacije prilagode za novi BlackBerry operativni sustav.

Vratimo se malo telefona, jedan je klasični BlackBerry Q10, a drugi je kao svi današnji pametni telefoni model Z10. Pozabavimo se malo ovim potonjim jer njime BlackBerry želi biti „opaka“ konkurencija Appleovom iPhonu, Samsungovom Galaxyu, HTC-u, LG-u, Nokiji.

Novi BlackBerry Z10 ima zaslon osjetljiv na dodir dijagonale 4,2 inča s ekranskom rezolucijom od 1280x768, ugrađen mu je 1,5 GHz procesor i donosi 2 GB radne memorije. Za pohranu aplikacija i korisničkih podataka tu je i 16 GB interne memorije, naravno uz mogućnost proširenja putem microSD kartica do 32 GB. Dimenzije su mu 12,9 puta 6,6 puta 2,2 centimetra, a teži 136 grama.

U RIM-u su se pobrinuli da novi uređaj podržava i NFC te LTE tehnologiju, što mu je možda i trenutno najveća prednost pred konkurencijom. Z10 model ima ugrađenu kamera od 8 megapiksela, koja iako nije najsnažnija u odnosu na konkurenciju zapravo je sasvim ok, a omogućeno je korisnicima snimanje i FullHD video zapisa. HDMI izlaz te bateriju kapaciteta 1800 mAh. Osim stražnje kamere, uređaj ima i prednju, za video pozive no ona je mnogo slabija i ima „svega“ 2 megapiksela.

Drugi BlackBerry uređaj, novi Q10 mnogo je sličniji dosadašnjim modelima jer prije svega donosi pravu funkcionalnu i ne virtualnu tipkovnicu. Za mnoge korisnike BlackBerry uređaja možda i najvažnija razlika u odnosu na konkurenciju i ako se iskreno može priznati na takvoj je tipkovnici mnogo lakše i brže pisati. Zaslon mu je nešto manji od snažnijeg modela i ima dijagonalu 3,1 inča i rezoluciju 720×720 točaka. Kada je riječ o procesoru on je isti kao i kod Z10 modela, kamera također, te sve druge karakteristike su mu iste. Ipak ima nešto jaču bateriju.

Predstavljajući nove BlackBerry uređaje  glavni izvršni direktor RIM-a Thorsten Heins potvrdio je kako je kompanija definitivno na putu transformacije, putu koji neće transformirati samo vrtku i brend, već i na putu koji će, u što iskreno vjeruje, transformirati mobilne komunikacije u istinsko mobilno računalstvo.

Prema dostupnim rezultatima trenutno je dostupno 70.000 aplikacija, no iz kompanije ističu kako je tu sada i više od 1000 najpopularnijih aplikacija koje se koriste i na drugim mobilnim platformama Appleovom iOS-u i Googleovom Android operativnom sustavu.

Još iz kategorije

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

24.08.2019. komentiraj

Ovogodišnji Gamescom u Koelnu Samsung Electronics iskoristio je za predstavljanje novog gaming monitora oznake CRG5. To je, kako tvrde u Saumsungu, posljednji u seriji Samsung zakrivljenih gaming monitora. Gamescom, najveći svjetski gaming sajam, važan je događaj za Samsung na kojem prikazuju svoju najnoviju gaming tehnologiju. Osim CRG5, posjetitelji gamescoma su mogli iskusiti i druge Samsungove inovacije u polju gaming monitora, uključujući Space Gaming Monitor (SR75Q) i Super Ultra-wide CRG9 49”, ističu iz ovog korejskog proizvođača.

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.