BlackBerry i Android – zaljubljeni par!

BlackBerry i Android – zaljubljeni par!

Foto: Fotolia (ilustracija)

Prema najnovijim podacima BlackBerryjev dućan za mobilne aplikacije – BlackBerry App World – trenutačno nudi više od stotinu tisuća aplikacija za nove BlackBerry 10 mobilne uređaje. Ta brojka sama prema sebi predstavlja vrlo veliko postignuće, budući da se radi o relativno novim uređajima te da su se u Americi počeli prodavati tek prije nekoliko dana.

No, još je zanimljiviji podatak da oko dvadeset posto od tih stotinu tisuća čine Android aplikacije koje su strojno prevedene za korištenje na BlackBerryju. Naravno, s obzirom na to da se raadi o različitim uređajima, prevođenje ne iskorištava prednosti koje pruža integracija u BlackBerryjevu platformu, odnosno povezanost sa samim sustavom i njegovim unikatnim funkcionalnostima (primjerice, postojanje centralizirane točke za komunikaciju, a koja na jednom mjestu objedinjuje pozive, SMS poruke, elektroničku poštu i komunikaciju putem društvenih mreža).  No, činjenica je da tako prevedene aplikacije rade te pružaju sve mogućnosti kao i njihove inačice za Android.

Stručnjaci se slažu da je ovakav pristup bio vrlo pronicljiv, budući da su u BlackBerryju očito predvidjeli probleme s inicijalnom dostupnošću aplikacija te su stoga omogućili i do krajnje mjere olakšali korištenje ogromnog fundusa aplikacija koje postoje za Android. No, ono što je možda i važnije jest da su time velikom broju Android programera ujedno omogućili znatno jednostavnije ispitivanje BlackBerry platforme, odnosno uvid u to kako njihove već razvijene aplikacije rade na hardveru i u sklopu operacijskog sustava koje tek trebaju savladati.

Naravno, BlackBerry i korisnici nove generacije njihovih "desetki" željno iščekuju pojavu "pravih aplikacija", a koje će programeri pisati izravno za nove uređaje. Indikativno je da se unazad nekoliko tjedana u App World dućanu pojavilo preko 30 tisuća novih BlackBerry 10 aplikacija. To daje za naslutiti da je BlackBerryjeva taktika ipak uspješna te da se sve više Android programera, nakon iskušavanja kako njihova aplikacija radi "u susjedstvu", u konačnici očito odlučuje na izradu BlackBerry inačica svojih Android programa.

Još iz kategorije

Huawei raste i na domaćem tržištu

Huawei raste i na domaćem tržištu

23.04.2019. komentiraj

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei, zajedno sa svojim pod brendom Honor ima velike planove za cijeli svijet pa tako i za Hrvatsku. Prvi cilj proboj Huaweija na prvo mjesto proizvođača pametnih telefona na svijetu. Velike planove imaju i za brend Honor koji bi, prema navedenim očekivanjima, trebao postati drugi najveći proizvođač pametnih telefona u Kini i četvrti u svijetu. Kompanija će podupirati Honor u razvoju vrhunskih proizvoda i nastaviti ulaganja, održavajući istovremeno čvrstu strategiju dvojnog brenda.

Svatko ima svoje potrebe

Svatko ima svoje potrebe

22.04.2019. komentiraj

Mobilni telefoni nastaju kako ispunili potrebe korisnika, a proizvođači tvrde kako prate njihove potrebe i uvijek pitaju korisnike što žele novo. Naravno, ponekad se nameću neke potrebe poput umjetne inteligencije jer mnogi zapravo niti ne znaju što je to i što danas u njihovim telefonima, ali i različitim cloud uslugama umjetna inteligencija zapravo radi.

Noa nastavlja rast i širenje

Noa nastavlja rast i širenje

21.04.2019. komentiraj

Domaći brand pametnih telefona, tableta i televizora Noa nastavlja sa svojim širenjem, a jedno od posljednjih bilo je na irsko tržište, a o tome kako i kamo se žele razvijati razgovarali smo s direktorom marketinga Hangara 18 i Noe Mariom Pintarom još u Barceloni na MWC19 najvećem svjetskom sajmu gdje se već tradicionalno predstavljaju njihovi novi modeli koji tek dolaze na tržište.