BlackBerry i Android – zaljubljeni par!

BlackBerry i Android – zaljubljeni par!

Foto: Fotolia (ilustracija)

Prema najnovijim podacima BlackBerryjev dućan za mobilne aplikacije – BlackBerry App World – trenutačno nudi više od stotinu tisuća aplikacija za nove BlackBerry 10 mobilne uređaje. Ta brojka sama prema sebi predstavlja vrlo veliko postignuće, budući da se radi o relativno novim uređajima te da su se u Americi počeli prodavati tek prije nekoliko dana.

No, još je zanimljiviji podatak da oko dvadeset posto od tih stotinu tisuća čine Android aplikacije koje su strojno prevedene za korištenje na BlackBerryju. Naravno, s obzirom na to da se raadi o različitim uređajima, prevođenje ne iskorištava prednosti koje pruža integracija u BlackBerryjevu platformu, odnosno povezanost sa samim sustavom i njegovim unikatnim funkcionalnostima (primjerice, postojanje centralizirane točke za komunikaciju, a koja na jednom mjestu objedinjuje pozive, SMS poruke, elektroničku poštu i komunikaciju putem društvenih mreža).  No, činjenica je da tako prevedene aplikacije rade te pružaju sve mogućnosti kao i njihove inačice za Android.

Stručnjaci se slažu da je ovakav pristup bio vrlo pronicljiv, budući da su u BlackBerryju očito predvidjeli probleme s inicijalnom dostupnošću aplikacija te su stoga omogućili i do krajnje mjere olakšali korištenje ogromnog fundusa aplikacija koje postoje za Android. No, ono što je možda i važnije jest da su time velikom broju Android programera ujedno omogućili znatno jednostavnije ispitivanje BlackBerry platforme, odnosno uvid u to kako njihove već razvijene aplikacije rade na hardveru i u sklopu operacijskog sustava koje tek trebaju savladati.

Naravno, BlackBerry i korisnici nove generacije njihovih "desetki" željno iščekuju pojavu "pravih aplikacija", a koje će programeri pisati izravno za nove uređaje. Indikativno je da se unazad nekoliko tjedana u App World dućanu pojavilo preko 30 tisuća novih BlackBerry 10 aplikacija. To daje za naslutiti da je BlackBerryjeva taktika ipak uspješna te da se sve više Android programera, nakon iskušavanja kako njihova aplikacija radi "u susjedstvu", u konačnici očito odlučuje na izradu BlackBerry inačica svojih Android programa.

Još iz kategorije

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

18.08.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je sljedeći korak u svom dugoročnom, strateškom partnerstvu s Microsoftom, koje će donijeti besprijekorna iskustva na svim uređajima, aplikacijama i uslugama. Počevši od ekskluzivnih Microsoftovih integracija u novom Galaxy Note10, korisnici će sada imati jednostavan način nesmetanog rada između pametnog telefona i računala, dok Galaxy Book S uvodi sasvim novo iskustvo svojom beskompromisnom mobilnošću i performansama sljedeće generacije. Donoseći najbolje za platforme Galaxy i Windows, ovo će se partnerstvo i dalje širiti kako bi Samsung i Microsoft svojim korisnicima omogućili bogato mobilno iskustvo u eri 5G mreže.

Huawei predstavio EMUI10 već broji više od 500 milijuna dnevno aktivnih korisnika

Huawei predstavio EMUI10 već broji više od 500 milijuna dnevno aktivnih korisnika

18.08.2019. komentiraj

Na Huawei HDC konferenciji, koja je nedavno održana u Dongguanu u Kini, gdje je službeno predstavljen EMUI10, Dr. Wang Chenglu, predsjednik odjela Software Engineering u Huawei Consumer Business grupi, rekao je kako je EMUI10 pionirska aplikacija distribuirane tehnologije za sve uvjete rada. Njegov je razvoj omogućio i razvoj specifičnih aplikacija za audio i video pozive, provođenje poslovnih zadataka na nizu uređaja te druge aplikacije za pametne uređaje koje se mogu koristiti u vozilima. Huawei P30 serija prva će se nadograditi na EMUI10 Beta verziju tijekom internog testiranje 8. rujna, a bit će dostupna kasnije za seriju Mate 20.