BlackBerry i Android – zaljubljeni par!

BlackBerry i Android – zaljubljeni par!

Foto: Fotolia (ilustracija)

Prema najnovijim podacima BlackBerryjev dućan za mobilne aplikacije – BlackBerry App World – trenutačno nudi više od stotinu tisuća aplikacija za nove BlackBerry 10 mobilne uređaje. Ta brojka sama prema sebi predstavlja vrlo veliko postignuće, budući da se radi o relativno novim uređajima te da su se u Americi počeli prodavati tek prije nekoliko dana.

No, još je zanimljiviji podatak da oko dvadeset posto od tih stotinu tisuća čine Android aplikacije koje su strojno prevedene za korištenje na BlackBerryju. Naravno, s obzirom na to da se raadi o različitim uređajima, prevođenje ne iskorištava prednosti koje pruža integracija u BlackBerryjevu platformu, odnosno povezanost sa samim sustavom i njegovim unikatnim funkcionalnostima (primjerice, postojanje centralizirane točke za komunikaciju, a koja na jednom mjestu objedinjuje pozive, SMS poruke, elektroničku poštu i komunikaciju putem društvenih mreža).  No, činjenica je da tako prevedene aplikacije rade te pružaju sve mogućnosti kao i njihove inačice za Android.

Stručnjaci se slažu da je ovakav pristup bio vrlo pronicljiv, budući da su u BlackBerryju očito predvidjeli probleme s inicijalnom dostupnošću aplikacija te su stoga omogućili i do krajnje mjere olakšali korištenje ogromnog fundusa aplikacija koje postoje za Android. No, ono što je možda i važnije jest da su time velikom broju Android programera ujedno omogućili znatno jednostavnije ispitivanje BlackBerry platforme, odnosno uvid u to kako njihove već razvijene aplikacije rade na hardveru i u sklopu operacijskog sustava koje tek trebaju savladati.

Naravno, BlackBerry i korisnici nove generacije njihovih "desetki" željno iščekuju pojavu "pravih aplikacija", a koje će programeri pisati izravno za nove uređaje. Indikativno je da se unazad nekoliko tjedana u App World dućanu pojavilo preko 30 tisuća novih BlackBerry 10 aplikacija. To daje za naslutiti da je BlackBerryjeva taktika ipak uspješna te da se sve više Android programera, nakon iskušavanja kako njihova aplikacija radi "u susjedstvu", u konačnici očito odlučuje na izradu BlackBerry inačica svojih Android programa.

Još iz kategorije

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

15.02.2019. komentiraj

Microsoft ulaže značajne napore u postavljanje Windows 10 operativnog sustava na svaki računalni uređaj pa kao dio tih napora korisnici odsad mogu imati punu verziju „desetke“ za ARM uređaje na Raspberry Pi.

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

14.02.2019. komentiraj

NOA će u Barceloni na Mobile World Congressu 2019 predstaviti još jedan pametni telefon iz Element F serije, NOA F10 Pro. Posebnosti tog uređaja su kamera kojom upravlja umjetna inteligencija, kapacitet baterije, brzo bežično punjenje i dizajn zaslona. Ono što će se sigurno svidjeti korisnicima je trostruka kamera na stražnjoj strani mobitela te prednja od čak 25 MP.

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

11.02.2019. komentiraj

Pametni telefoni u prošloj su godini pali po pitanju prodaje za četiri posto u odnosu na 12 mjeseci ranije i to jasno pokazuju rezultati koje za 2018. pružaju IDC i Counterpoint. Najgore od svega jest što s krajem siječnja još uvijek nije pronađen odgovor kako negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu.